Ændringer

Borgerlig vielse

75 bytes tilføjet, 15. nov 2012, 17:17
Borgerlige vielser blev tilladt i 1851, som en naturlig følge af grundlovens religiøse frihedsrettigheder. Den borgerlige vielse var således for folk, der ikke tilhørte folkekirken, eller som tilhørte et andet trossamfund. Først fra 1923 kunne alle frit vælge en borgerlig vielse.
Det første par, som bliver borgerligt viet på Silkeborg Rådhus er Johan Henrik Poulsen og Louise Roat. Året er Det sker 30. januar 1862.
===Johan Henrik Poulsen og Louise Roat ===
Johan Henrik Poulsen og Louise Roat er dog ikke alene de første, som indgår ægteskab uden kirkens velsignelse, men er også nogle af de første beboere på [[Silkeborg Handelsplads]]. Johan Henrik er papirsvend og familien er sandsynligvis kommet til Silkeborg-egnen i foråret 1844 sammen med Michael Drewsen. Han var altså med til at anlægge den ny [[Silkeborg Papirfabrik|papirfabrik]] her ved [[Gudenåen]].
 
[[Fil:lok212.jpg|thumb|350px|Silkeborg Papirfabrik, ca. 1865]]
Johan Henrik Poulsen er enkemand (et sted anfører han, at han er fraskilt) og med sig har han sine børn og sin husholderske, Louise Roat, som er født i Prag. I løbet af de næste år skifter Johan Henrik erhverv. I 1850 står han anført i folketællingslisterne som skomagermester, hvorefter han sadler helt om og bliver ansat som politibetjent og arrestforvarer.
Administrator
8.982
redigeringer