Ændringer

Vejlsø

759 bytes tilføjet, 6. jul 2013, 14:43
/* Navnet "Vejlsø" */
[[Billede:vejlsoe.jpg|thumb|350px|Vejlsøhus med Vejlsø i baggrunden, 1945]]
Vejlsø ligger i en af Gudenåens mange sidedale omkring Silkeborg og er som sådan en del af [[Gudenå-systemet]] og . Den indgår i fællesbetegnelsen "[[Silkeborgsøerne]]".
==Omkring Vejlsø==
1. februar 1959 blevet hele området overtaget af Åndssvageforsorgen, som her indrettede anstalten [[Vejlsøhus]]. I forbindelse med at beboerne blev flyttet ud i mindre enheder overtog Silkeborg Kommune bygningerne 1. november 1987. Vejlsøhus blev formelt nedlagt med udflytningen af de sidste beboere i efteråret 1990. Derefter begyndte [[Ferskvandscentret]] at flytte sine aktivitetersine aktiviteter her til. [[AQUA Ferskvands Akvarium]] blev bygget i årene 1992-93 af Ferskvandscentret og åbnede i juni 1993. I tilknytning til centret findes desuden institutioner som [[Danmarks Miljøundersøgelser]] og [[Danmarks Fiskeriundersøgelsers Afd. for Ferskvandsfiskeri]].
 
Lige vest for Ferskvandscentret ligger distriktskontoret for [[Silkeborg Statsskovdistrikt]] (Vejlsøvej 12).
Den rekreative værdi af området omkring Vejlsø er stor på grund af den bynære beliggenhed.
Denne kanal, som går mellem Myrehoved og Arboretet, har oprindelig ikke være så bred. Den blev gjort bredere på det tidspunkt, da man stadig sejlede tømmer ud af skoven på pramme.
 
==Kloakrør løb ud i søen==
Før 1903, da Sanatoriet åbnede, lå Vejlsø langt fra al bebyggelse. Da byen derefter begyndte at rykke nærmere opstod de første problemer i søen. I den nordvestlige ende blev der etableret et stort kloakrør, som førte spildevand og andet godt ud i søen - lige ved skovdistriktets kontorbygning. Det gav en meget ringe vandkvalitet, og i vestenden af søen genfindes stadig et næringsrigt mudderlag fra den tid. Kloakrøret er dog siden erstattete af en pumpestation, som pumper spildevanet til [[Søholt Renseanlæg]].
==Navnet "Vejlsø"==
Navnet ”Veilsøe” optræder første gang på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781 og i [[Markbogen]] fra 1791 ses ”Veiel Sø”. Forleddet er substantivet ”vejle” i betydningen vadested eller lavt vand, og sigter sikkert til, at der her i området har været passagemulighed.
==Fakta:==
* Vandsystem: Gudenå Syd
* Oplandsareal: 5 km2km²
* Areal: 12 ha.
Administrator
8.982
redigeringer