Ændringer

Vejlsø

1.342 bytes tilføjet, 6. jul 2013, 14:43
/* Navnet "Vejlsø" */
[[Billede:vejlsoe.jpg|thumb|350px|Vejlsøhus med Vejlsø i baggrunden, 1945]]
Vejlsø ligger i en af Gudenåens mange sidedale omkring Silkeborg og er som sådan en del af [[Gudenå-systemet]] og . Den indgår i fællesbetegnelsen "[[Silkeborgsøerne]]". ==Hvad betyder "Vejlsø"== Navnet ”Veilsøe” optræder første gang på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781 og i [[Markbogen]] fra 1791 ses ”Veiel Sø”. Forleddet er substantivet ”vejle” i betydningen vadested eller lavt vand, og sigter sikkert til, at der her har været passagemulighed.
==Omkring Vejlsø==
 
Vejlsø ligger lige syd for eller i udkanten af Silkeborg. Den er omkranset af [[Kobskov]], [[Myrehoved]], og mod sydvest af [[Horsensvej]]. Det betyder, at den har et stort opland hovedsagligt bestående af skov fælles med [[Almind Sø]] og Vejlbo Mose.
Ved søens nordøstlige bred ligger det store bygningskompleks med park, som under navnet [[Silkeborg Sanatorium]] blev opført i 1903 af [http://da.wikipedia.org/wiki/Nationalforeningen_til_Tuberkulosens_Bekæmpelse| Danmarks_Lungeforening Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse].
1. februar 1959 blevet hele området overtaget af Åndssvageforsorgen, som her indrettede anstalten [[Vejlsøhus]]. I forbindelse med at beboerne blev flyttet ud i mindre enheder overtog Silkeborg Kommune i 1986 bygningerne og i 1. november 1987 . Vejlsøhus blev formelt nedlagt med udflytningen af de sidste beboere i efteråret 1990. Derefter begyndte [[Ferskvandscentret]] at flytte sine aktivitetersine aktiviteter hertil. [[AQUA Ferskvands Akvarium]] blev bygget i årene 1992-93 af Ferskvandscentret og åbnede i juni 1993. I tilknytning til centret findes desuden institutioner som [[Danmarks Miljøundersøgelser]] og [[Danmarks Fiskeriundersøgelsers Afd. for Ferskvandsfiskeri]]. Lige vest for Ferskvandscentret ligger distriktskontoret for [[Silkeborg Statsskovdistrikt]] (Vejlsøvej 12).
Den rekreative værdi af området omkring Vejlsø er stor på grund af den bynære beliggenhed.
 
Vejlsø er på det dybeste sted – ca. midt i søen 3,5 m. dyb og langs med bredderne mellem 3,2 og 3,5 m. dyb.
Den nærliggende vej [[Vejlsøvej]] har navn efter søen.
==Søens tilløbog afløb==Vandtilførslen sker fra den rene Almind Sø i den vestlige ende via [[Fårbæk]], som løber under Horsensvej. Der er også gravet en afvandingskanal fra den sure og brunvandede Vejlbo Mose mod nordvest, som afvander [[Lyngsø]]. Endelig er der gravet en lille vandafstrømning fra AQUAs søer.
Vandtilførslen sker fra den rene Almind Sø i den vestlige ende I østenden er Vejlsø forbundet med [[Brassø]] via en uddybet kanal ved [[FårbækSkovridderbroen]] og fra den sure og brunvandede Vejlbo Mose . Denne brede åbning mod nordvestøst udgør et problem for søen, som afvander Lyngsøfordi næringsrigt, alge-grønt vand ved østenvind presses ind i Vejlsø og påvirker dens miljø.
Vejlsø er forbundet med [[Brassø]] via en uddybet Denne kanal, som går mellem Myrehoved og Arboretet, har oprindelig ikke være så bred. Tilstanden i Vejlsø påvirkes derfor i nogen grad af vandDen blev gjort bredere på det tidspunkt, der strømmer ind i søen fra Brassøda man stadig sejlede tømmer ud af skoven på pramme.
==Kloakrør løb ud i søen==Før 1903, da Sanatoriet åbnede, lå Vejlsø er på det dybeste sted – calangt fra al bebyggelse. midt Da byen derefter begyndte at rykke nærmere opstod de første problemer i søen 3,5 m. dyb og langs med bredderne mellem 3I den nordvestlige ende blev der etableret et stort kloakrør,2 som førte spildevand og 3andet godt ud i søen - lige ved skovdistriktets kontorbygning. Det gav en meget ringe vandkvalitet,5 mog i vestenden af søen genfindes stadig et næringsrigt mudderlag fra den tid. dybKloakrøret er dog siden erstattete af en pumpestation, som pumper spildevanet til [[Søholt Renseanlæg]].
==Navnet "Vejlsø"==Navnet ”Veilsøe” optræder første gang på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781 og i [[Markbogen]] fra 1791 ses ”Veiel Sø”. Forleddet er substantivet ”vejle” i betydningen vadested eller lavt vand, og sigter sikkert til, at der her i området har været passagemulighed. ==Fakta:==
* Vandsystem: Gudenå Syd
* Oplandsareal: 5 km2km²
* Areal: 12 ha.
* Middel vanddybde: 3 m.
* Maksimal vanddybde: 3,5 m.
 
* Volumen (mio. m3): 0,36
 
* Vandets opholdstid (år): 0,1616
* Kommune: [[Silkeborg Kommune|Silkeborg]]
[[Kategori:Søer]]
Administrator
8.982
redigeringer