Ændringer

Kaj Munks Vej

309 bytes tilføjet, 12. sep 2013, 18:44
[[Billede:kajmunksvej.jpg|250px|thumb|Kaj Munks Vej. Juni 2003. Foto: Susanne Linton.]]
Kaj Munks Vej ligger i [[Digterkvarteret]] i Gl. Balle i den nordlige del af Silkeborg. Den er opkaldt efter præsten og dramatikeren Kaj Munk (1898-1944), som fik stor succes med stykker som "Ordet" og "En Idealist". Kaj Munk var præget af parcelhuse fra midten af 19301960'erne en af Nordens mest spillede dramatikere. I hans skuespil frem til 1938 var der voldsomme handlinger og eksempler på ekstrem veltalenhed. Derefter koncentrerede han sig om få personer og et stramt opbygget forløb. Munk talte åbent mod besættelsesmagten. Han fik derfor forbud mod at prædike i København, men præsten trodsede dette. I begyndelsen af januar 1944 hentede tyskerne Munk i hans hjem og skød ham ved Hørbylunde bakke, hvor der i dag står et mindekors. Kaj Munks kiste kvarteret blev ført fra kapellet på Silkeborg Sygehus til bygrænsen af en stor menneskeskare på sin sidste rejse hjem til Vedersø. Her var han præst fra 1924 til sin død.I sine prædikener talte han mod nazisterne, der likviderede ham i 1944 under den tyske besættelseanlagt og [[Balle Villaby]] voksede frem.
Navngivningen fandt sted på grundejerforeningen [[Gl. Balle (grundejerforening)|Gl. Balles]] ekstraordinære generalforsamling 4. november 1964. Her vedtog man at anlægge fem nye veje i kvarteret omkring [[Ballevej]]. Det blev foruden Kaj Munks Vej til gaderne: [[Asger Jorns Vej]], [[H. C. Andersens Vej]], [[Chr. Winthers Vej]] og endelig [[Hesteskoen]], der havde en speciel buet vejføring.
== Præst og dramatiker ==Kaj Munks Vej ligger i er opkaldt efter præsten og dramatikeren [[DigterkvarteretKaj Munk]] i Gl. Balle i den nordlige del af Silkeborg.    Gadens karakteristika Kaj Munks Vej er præget af parcelhuse, fra 1960'erne. På det tidspunkt blev kvarteret anlagt(1898-1944), som fik stor succes med stykker som "Ordet" og Balle Villaby voksede frem"En Idealist"Gadens historie Kaj Munks Vej har haft dette navn siden midten af 1960'erne. H.C. Andersens Vej er anlagt 1966. 
Kaj Munk var fra midten af 1930'erne en af Nordens mest spillede dramatikere. I hans skuespil frem til 1938 var der voldsomme handlinger og eksempler på ekstrem veltalenhed. Derefter koncentrerede han sig om få personer og et stramt opbygget forløb.
Kaj Munk talte åbent mod besættelsesmagten, bl.a. i sine prædikener. Han fik derfor forbud mod at prædike i København, men han trodsede dette. I begyndelsen af januar 1944 hentede tyskerne Kaj Munk i hans hjem og skød ham ved [[Hørbylunde Bakke]], hvor der siden blev rejst et mindekors. Kaj Munks kiste blev ført fra kapellet på Silkeborg Sygehus til bygrænsen af en stor menneskeskare på hans sidste rejse hjem til Vedersø. Her var han præst fra 1924 til sin død.
Der findes også en [[Kaj Munksvej (Kjellerup)|"Kaj Munksvej" i Kjellerup]].
----
Beliggenhed: Kaj Munks Vej er beliggende i Silkeborg, [[BalleBy, Balle (ejerlav)|Balle By]].
[[Kategori:Gader & Veje]]
Administrator
8.982
redigeringer