Ændringer

Natrenovation

17 bytes tilføjet, 4. jul 2015, 14:46
Natrenovation var den ukloakerede bys måde at skaffe sig af med spildevand fra lokummerne i byen. Havde man ikke et vandklosetvar man nødt til at bruge et das med en toiletspand også kaldet en latrinspand. I udgangspunktet foregik "natrenovation" sikkert om natten af hygiejniske grunde. man kan sagtens forestille sig at indholdet af en hel gades toiletindhold fra en uge har lugtet fælt. Så man har formentlig forsøgt at begrænse generne for byens borgere. Men af de aftaler der foreligger mellem Silkeborg kommune og vognmand N.M. Mikkelsen, som kørte natrenovationen, fremgår ikke at det skulle foregå på noget bestemt tidspunkt. Men det er tydeligt at læse at udtrykket Natrenovation primært bruges til at adskille det fra "Dagrenovation" som var med almindeligt køkkenaffald mm.
Natrenovationen foregik ved, at en vognmand kørte rundt og hentede de spande, som folk havde under deres toilet. Spandene blev før 1951 kørt til [[renovationsanstalten|Renovationsanstaltenpå Kejlstrupvej]] på [[Kejlstrupvej]]. Her blandede man toiletindholdet med husholdningsaffald og lod det kompostere på området omkring anstalten. Dengang var langt det meste af husholdningsaffaldet organisk og kunne komposteres. Meget malende fik renovationsanstalten tilnavnet [[Chokoladefabrikken]] og området omkring, hvor affaldet blev lagt, hed [[Gummiengen]].
Efter ordningen officielt ophørte i 1951 kørte vognmanden latrinspandene ud til [[Pøtsø renseanlæg]] hvor spandene også blev skyllet. Dette var et tilbage skridt i forhold til tidligere hvor spandene blev kørt til renovationsanstalten, hvor spandene blev desinficeret med damp. Men løsningen med at kompostere latrin og husholdningsaffald i område af byen som blev mere og mere bebygget var naturligvis ikke holdbar. Så kommunens plan var at få alle husstande skulle have adgang til et rigtigt wc. I kommunens dokumenter kan man se hvordan embedsmændene har presset på for at få gjort det obligatorisk at indrette et wc hvis der var kloakeret i området. Embedsmændene foreslår dagbøder til dem der ikke tilslutter sig enden en særlig frist og har ingen forståelse for borgernes problemer med at få afsluttet arbejdet. Men man kan se at noget af det der volder problemer er overhovedet at få indlagt vand i ejendommene. Så det har været en bekostelig affære. Kommunen ydede særlige 4-årige lån så borgerne kunne få det pligtige toilet.
Administrator
8.982
redigeringer