Ændringer

Befrielsesdagene maj 1945

200 bytes tilføjet, 21. aug 2015, 14:12
== Fakkeltog uden frihedskæmpere ==
Hen mod slutningen blev festen brat afbrudt. Byledelsen beordrede over højtaleranlægget alle militærgrupperne til hurtigst muligt at begive sig ind til byen for at indtage deres poster. Der var en del uro rundt omkring. Så i løbet af få minutter var pladsen tømt for festens hovedpersoner.
 Et kort øjeblik blev stemningen overskygget af nervøsitet, men glæden og begejstringen vandt. Folkefesten fortsatte som planlagt med et fakkeltog tilbage til Torvet.  De 500 fakler, der var tiltænkt frihedskæmperne, blev hurtigt fordelt blandt de andre deltagere og så drog det store optog gennem byen. På Torvet kastedes alle faklerne i et stort bål foran Drewsens statue. Før den store forsamling skiltes sang man “I “[https://da.wikipedia.org/wiki/Danmark,_mit_Fædreland I Danmark er jeg født”født]”.
== Uroen i Silkeborg ==
Det viste sig, at byledelsen måske havde overreageret ved at beordre alle frihedskæmperne til at forlade folkefestenfolkemødet. Der var kun tale om enkeltstående episoder. I [[Ørnsøkvarteret ]] havde nogle tyske soldater kastet med håndgranater. Men så snart frihedskæmperne viste sig, blev der ro.Og på [[Viborgbroen ]] nægtede en tysk bil bil at standse, så frihedskæmperne mååte åbne ild imod den. Baghjulet blev ramt, og de tre soldater i førerhuset lettere såret. De var mere eller mindre berusede og blev ført til politistationen. 
Episoderne førte dog til, at danske, engelske og tyske myndighedspersoner enedes om at forbyde de tyske soldater at færdes med våben uden lovligt ærinde.
== Frihedskæmperne hjemsendes ==
5. maj om morgenen talte modstandsbevægelsen i Silkeborg 5-600 mand. Men da opgaverne ikke blev så store, som man havde forventet, blev den tjenstgørende styrke hurtigt formindsket.
2. august blev de sidste frihedskæmpere hjemsendt ved en højtidelig afskedsparade på Silkeborg Stadion med overrrækkelse af et emblem fra “Region II”. Man mindedes naturligvis også her de faldne - dem ”vil vi mindes til evige tider … deres pårørende og vi kan være stolte af deres indsats”, sagde byleder Hugo Gisselbæk.
Efter paraden marcherede styrkerne med musik i spidsen gennem byen til rådhuset. Her overrakte man frihedsbevægelsens fane til viceborgmester Iversen. Derefter fortsatte marchen til “Sønderport”, hvor alt var klar til selve afslutningsfesten.
2. august blev de sidste frihedskæmpere hjemsendt ved en højtidelig afskedsparade på [[Silkeborg Stadion]] med overrrækkelse af et emblem fra “[[Region II]]”. Man mindedes naturligvis også her de faldne - dem ”vil vi mindes til evige tider … deres pårørende og vi kan være stolte af deres indsats”, sagde byleder Hugo Gisselbæk. Efter paraden marcherede styrkerne med musik i spidsen gennem byen til rådhuset. Her overrakte man frihedsbevægelsens fane til viceborgmester [[Borgmestre i Silkeborg|Holger Iversen]]. Derefter fortsatte marchen til “[[Sønderport]]”, hvor alt var klar til selve afslutningsfesten. Krigen fortsatte desværre henover sommeren med fuld styrke i Asien. Først efter nedkastningen af atombomber i [https://da.wikipedia.org/wiki/Hiroshima Hiroshima] 6. august og i [https://da.wikipedia.org/wiki/Nagasaki Nagasaki ] 9. august, besluttede den japanske krigsledelse endelig 15. august at overgive sig betingelsesløst. Først 2. september 1945 var 2. verdenskrig endelig slut.
Illustrationer:
Administrator
8.982
redigeringer