Ændringer

Befrielsesdagene maj 1945

602 bytes tilføjet, 21. aug 2015, 22:00
/* Sydende menneskehav */
[[Silkeborg Kommune]] kunne ellers bekendtgøre i [[Silkeborg Avis]] 8. maj , at der “når eller hvis de allierede kommer til Silkeborg, kan blive flaget med deres flag på [[Torvet]]”.
 
[[Billede:lok9072.jpg|thumb|350px|Nogle få engelske køretøjer kører gennem Silkeborg 9. maj. Her er de på vej tilbage fra Silkeborg Bad, hvor major Francis Fisher har mødtes med Georg Lindemann, øverst befalende for de tyske styrker i Danmark.]]
== Majoren på Silkeborg Bad ==
== På høflighedsvisit ==
Til gengæld kom major Fisher igen til byen 11. maj. Men heller dette besøg fik offentligheden glæde af. Det gjaldt stiftamtmand [[Peder Herschend]], der holdt til på [[Silkeborg Sanatorium]] og havde været forbindelsesleddet mellem centraladministrationen i København og tyskernes militære hovedkvarter i Silkeborg. Det var en rent høflighedsvisit. Det engelske militær skulle ikke have noget at gøre med Herschends kontor, som siden november 1943 hovedsageligt havde løst civile opgaver. Kontoret blev i øvrigt nedlagt 15. maj.
 
[[Billede:lok9071.jpg|thumb|350px|Englænderne kører over Langebro og modtages af en begejstret folkemængde, der har ventet i spænding i flere dage.]]
== 120 englændere kom ==
Ved 11-tiden lod [[Frihedsrådets Lokalkomité|Frihedsrådet]] sin højtalervogn køre rundt i byen for at meddele, at “Montgomerys [https://da.wikipedia.org/wiki/Ørkenkrigen ørkenrotte]r” kunne ventes til byen ved middagstid. Derefter blev gaderne hurtigt fyldt med forventningsfulde og glade tilskuere. Det varede dog noget tid, før kortegen ankom til Torvet, hvilket skuffede de mange fremmødte.
 
[[Billede:lok9123.jpg|thumb|350px|Engelske køretøjer skaber trafikkaos på Ansvej, mens deres chef, 27-årige major Francis Fisher er til møde med byledelsen i Hugo Gisselbæks villa (Ansvej 41).]]
Allerede et stykke udenfor bygrænsen på [[Århusvej]] blev gæsterne modtaget af tre af byledelsens medlemmer. Man havde ønsket, at gæsterne først skulle hilse på Frihedsrådets medlemmer i byens “militære” hovedkvarter, der var indrettet i byleder [[Hugo Gisselbæk]]s villa på [[Ansvej]]. Derfor kørte kortegen først via [[Langebro]] og [[Viborgbroen]] til [[Alderslyst]]. Efter et kort ophold kørte man tilbage via [[Mosevej]], [[Færgevej]] og ned til [[Borgergade]] - så køretøjerne atter havde retning mod Torvet. Og så kunne triumftoget begynde for alvor.
Foran rådhuset blev major Fisher og hans næstkommanderende modtaget af borgmester [[Borgmestre i Silkeborg|Aaboe Sørensen]], som var byens civile leder. Han holdt en tale på dansk til “repræsentanterne for de allierede nationer”, som så blev oversat til engelsk til ære for gæsterne. Det hele blev udsendt gennem et højtaleranlæg, så alle kunne høre det.
 
[[Billede:lok9132.jpg|thumb|350px|Folkemængden byder “befrierne” velkommen på Torvet foran Rådhuset.]]
Da menneskehavets hurraråb havde lagt sig, overtog major Fisher mikrofonen. Han takkede for modtagelsen og sagde blandt andet: “Det har taget meget lang tid at komme her. Vi kommer ikke fra [https://da.wikipedia.org/wiki/It%27s_a_Long_Way_to_Tipperary Tipparary] (med henvisning til en af tiden populære sange), men fra [https://da.wikipedia.org/wiki/El-Alamein el Alamein]. Det er en lang rejse, men nu er vi her. Vi hilser jer som frie mænd ...”, og så jublede og sang hele Torvet.
Derefter blev de mange gæster budt på frokost på restaurant [[Astoria]], og imens blev deres kampvogne beundret af både børn og voksne. Omkring kl. 15 var gæsterne klar til afgang, men først var der lige tid til lidt snak med de mange fremmødte, til at skrive autografer og uddele cigaretter til de heldige. Rygerne fik nu nok et chok efter fem år med erstatnings-cigaretter.
 
[[Billede:lok8894.jpg|thumb|350px|Joh. Jensens orkester i spidsen for optoget - hvis mål var Folkemødet i Indelukket.]]
== Frihedsbevægelsens folkemøde ==
Alle blev stillet op i række og geled og så gik turen gennem byen til Indelukket med 50 faner og et stort orkester i spidsen. De mange tilskuere langs ruten fik lov til at vente længe, før de selv kunne slutte sig til processionen - da faneborgen svingede ved [[Sanatorievej]], havde de sidste spejdere endnu ikke forladt Torvet.
 
[[Billede:lok8902.jpg|thumb|350px|Folkemødet i Indelukket. I forgrunden ses borgmester Aaboe Sørensen.]]
== Stemningsfuld aften ==
Hen mod slutningen blev festen brat afbrudt. Byledelsen beordrede over højtaleranlægget alle militærgrupperne til hurtigst muligt at begive sig ind til byen for at indtage deres poster. Der var en del uro rundt omkring. Så i løbet af få minutter var pladsen tømt for festens hovedpersoner.
Et kort øjeblik blev stemningen overskygget af nervøsitet, men glæden og begejstringen vandt. Folkefesten fortsatte som planlagt med et fakkeltog tilbage til Torvet.  [[Billede:lok8893.jpg|thumb|350px|Som en stemningsfuld afslutning på folkefesten i Indelukket 16. maj blev de 500 fakler kastet i et stort bål foran Rådhuset.]]
De 500 fakler, der var tiltænkt frihedskæmperne, blev hurtigt fordelt blandt de andre deltagere og så drog det store optog gennem byen. På Torvet kastedes alle faklerne i et stort bål foran Drewsens statue. Før den store forsamling skiltes sang man “[https://da.wikipedia.org/wiki/Danmark,_mit_Fædreland I Danmark er jeg født]”.
Krigen fortsatte desværre henover sommeren med fuld styrke i Asien. Først efter nedkastningen af atombomber i [https://da.wikipedia.org/wiki/Hiroshima Hiroshima] 6. august og i [https://da.wikipedia.org/wiki/Nagasaki Nagasaki] 9. august, besluttede den japanske krigsledelse endelig 15. august at overgive sig betingelsesløst. Først 2. september 1945 var 2. verdenskrig endelig slut.
 
Illustrationer:
 
lok9071:
Englænderne kører over Langebro og modtages af en begejstret folkemængde, der har ventet i spænding i flere dage.
 
lok9123:
Engelske køretøjer skaber trafikkaos på Ansvej, mens deres chef, 27-årige major Francis Fisher er til møde med byledelsen i Hugo Gisselbæks villa (Ansvej 41).
 
lok9132:
Folkemængden byder “befrierne” velkommen på Torvet foran Rådhuset.
 
lok8893:
Som en stemningsfuld afslutning på folkefesten i Indelukket 16. maj blev de 500 fakler kastet i et stort bål foran Rådhuset.
== Eksterne henvisninger ==
Denne wiki-artikel er en bearbejdet udgave af artiklen: "Befrielsesdagene set fra Silkeborg", bragt i Midtjyllands Avis 22. maj 2015. Læs den her: http://www.silkeborgarkiv.dk/wp-content/mja-artikler/20150522_Befrielsesdagene_set_fra_Silkeborg__Befrielsesdagene_2.pdf
 
[[Kategori:Besættelsen]]
Administrator
8.982
redigeringer