Ændringer

Mig og Charly

1.154 bytes tilføjet, 10. mar 2023, 11:05
Filmen havde premiere 19. marts 1978 i syv biografer over hele landet. En af dem naturligvis i Silkeborg, hvor [[Kino]] lagde sal og lærred til. Biografen lå frem til lukningen i midten af april 1987 på adressen Vestergade 6.
 
[[Fil:B0002168.jpg|thumb|450px|KINO på Vestergade ses her til højre. Foto: Hans Jørgensen, Midtjyllands Avis, 1977]]
Filmens overvældende succes afspejles i lidt statistik. Der blev samlet solgt omkring 580.000 billetter. I Silkeborg blev det til 20.450 solgte billetter fordelt på ikke færre end 114 forestillinger. Efterfølgende blev filmen hædret som årets bedste film med [https://da.wikipedia.org/wiki/Bodilprisen Bodilprisen], der uddeles af Danske Filmkritikere.
== Musikken ==
Selv filmens musik blev et kæmpehit. Den ene af filmens instruktører, Morten Arnfred, havde bedt [https://da.wikipedia.org/wiki/Kasper_Winding Kasper Winding] og [https://da.wikipedia.org/wiki/C.V._Jørgensen C.V. Jørgensen] om at skrive musik og sang til titelnummeret til filmen. Og det blev til “Lidt til og meget mer”, hvor C.V. Jørgensen sang duet med [https://da.wikipedia.org/wiki/Sanne_Salomonsen Sanne Salomonsen].
Sangen blev nærmest et soundtrack for en hel generation. Den handler om pigen Majbritt, som "har det hele - og lidt til og meget mer'".
Til slut skal == Det er her, det lige sner ==Det skal også nævnes, at det var “Mig og Charly”, der gjorde udtrykket "Det er her, det sner" - i betydningen det er her de vigtige eller spændende ting foregår - til “hverdagsdansk”. Det uformelle udtrykt er ifølge Den [http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=det%20er%20her%20det%20sner Danske Ordbog] kendt fra 1975.
== Handlingen ==
Steffen møder den rapkæftede københavnerdreng, Charly, da denne er ved at stjæle hans knallert. Charly har været i konflikt med straffeloven og er nu anbragt på et opholdssted uden for byen. Venskabet skaber en masse konflikter og Steffen stilles konstant over for valg og krav fra sine omgivelser. Men det er det voksende venskab mellem de to drenge, der er filmens røde tråd. Da den slutter har Charly igen rodet sig ud i noget og vælger at stikke af - og Steffen hjælper ham på vej ved at overdrage ham sin knallert.
 
== Fra anmeldelsen ==
I Midtjyllands Avis’ anmeldelse af filmen stod der bl.a. “...også de unge, uerfarne skuespillere har gjort en dygtig indsats. Majbritt med pigelig ynde, trods det vulgære sprog, der er lagt i munden på hende, Steffen med drenget charme og Charly, som måske den mest overbevisende af dem alle, en blanding af frækhed og oprigtighed, et produkt af en ulykkelig barndom i et uheldigt miljø.”
== “De hvide hænder” ==
I filmen blev handlingen ændret og udbygget på væsentlige punkter. I filmen gik Steffen således i seng med sin mor, mens han i bogen slog hende ihjel.
[[Fil:B0002167.jpg|thumb|450px|De tre hovedrolleindehavere Allan Olsen, Helle Nielsen og Kim Eduard Jensen under filmoptagelserne. Foto: Hans Jørgensen, Midtjyllands Avis]]
== De medvirkende ==
I løbet af foråret var de to filmfotografer og instruktører, [https://da.wikipedia.org/wiki/Henning_Kristiansen Henning Kristiansen] og [https://da.wikipedia.org/wiki/Morten_Arnfred Morten Arnfred], flere gange i Silkeborg for at finde de rigtige lokationer og ikke mindst for at finde frem til de skuespillere og statister, som skulle medvirke i filmen. 150 håbefulde silkeborgensere mødte således op på [[Balleskolen]] 4. juni Det var afgørende for filmfolkene, at blive prøvefilmet. Og det blev til statistroller til de fleste af demmedvirkende talte "silkeborgensisk".
150 håbefulde silkeborgensere mødte således op på [[Balleskolen]] 4. juni for at blive prøvefilmet. Og det blev til statistroller til de fleste af dem. Man fandt også frem til de to hovedrolleindehavere blandt de fremmødte. Den 18-årige [[Kim Eduard Jensen]] fra Virklund fik hovedrollen som Steffen (mig). Han skulle i gang med andet år på HF på [[Th. Langs Skole]], da filmoptagelserne startede. [[Helle Nielsen]] (senere gift Andersen) fra Linå, der var 16 år og netop havde fået en læreplads hos en boghandler i Randers, fik rollen som hans kæreste.
Den tredje hovedrolle “Charly”, der skulle tale “københavnsk”, gik til [https://da.wikipedia.org/wiki/Allan_Olsen_(skuespiller) Allan Olsen], som på det tidspunkt var i glarmesterlære. Ham fandt filmfolkene i en ungdomsklub i Bagsværd ved København.
Af professionelle skuespillere medvirkede bl.a. [https://da.wikipedia.org/wiki/Ghita_Nørby Ghita Nørby] (Steffens journalistmor), [https://da.wikipedia.org/wiki/Jens_Okking Jens Okking] (bilforhandler og Helles far) og Karl Stegger (grillbarindehaver på Havnen). Desuden medvirkede [https://da.wikipedia.org/wiki/Finn_Nielsen Finn Nielsen], [https://da.wikipedia.org/wiki/Otto_Brandenburg Otto Brandenburg], [https://da.wikipedia.org/wiki/Erik_Clausen Erik Clausen] og [https://da.wikipedia.org/wiki/Leif_Sylvester_Petersen Leif Sylvester Petersen].
I juni måned, før optagelserne gik i gang, udtalte Bent Rasmussen i et interview i Midtjyllands Avis om filmproduktionen, at “filmfolkene har været i Silkeborg mange gange… Jeg er kolossalt overrasket over, hvad der kræves for at lave film. Der skal jo et enormt forarbejde til både researchmæssigt og teknisk og andet, og jeg har da også indset, at en filmproduktion kræver et indgående samarbejde mellem alle parter og koordination, som man næppe kender til indenfor andre brancher.”
 
[[Fil:B0002166.jpg|thumb|450px|Under optagelserne blev der til lejligheden opbygget en grillbar på pladsen ved Silkeborg Roklub og Hjejleselskabets værkstedsbygning. Her var byens mødested for unge mennesker. Foto: Hans Jørgensen, Midtjyllands Avis]]
== Lokaliteter i filmen ==
I filmen optræder der en lang række lokaliteter som kulisse for handlingen. Der er optagelser fra [[Torvet]], gågaderne, [[Midtjyllands Avis]], der endnu lå på hjørnet af Vestergade og Hostrupsgade. Og filmkameraerne blev også stillet op på [[Jyllands RingenJyllandsringen]], ved [[Sindbjerg]] og [[Stovbjerg]] i Sejs, om bord på [[Hjejlen]], ved [[Gødvad Efterskole]], der i filmen har fået navnet “Bredhøj og i bilforhandler [[Jørgen Helle]]s daværende villa på [[Brassøvej]] ud til [[Sejs Snævring]]en. På pladsen ved [[Silkeborg Roklub]] og [[Hjejleselskabet]]s værkstedsbygning blev der til lejligheden opbygget en grillbar, der var mødested for de unge mennesker.
Alene af den grund er filmen et gensyn værd. Det er som en tidsrejse tilbage til byen i slutningen af 1970’erne.
For “Majbritts” - Helle Nielsens - vedkommende blev det ikke til en karriere inden for teater og film. Hun fik udskudt læretiden hos boghandleren i Randers i tre måneder på grund af filmoptagelserne. Hun blev senere uddannet beskæftigelsesvejleder og bosatte sig i Nyborg.
I Midtjyllands Avis’ anmeldelse af filmen stod der bl[[Fil:B0002017.ajpg|thumb|400px|Bent Rasmussen sidddende ved sit skrivebord. “...også de unge Foto: Jens-Anker Tvedebrink, uerfarne skuespillere har gjort en dygtig indsats. Majbritt med pigelig yndeMidtjyllands Avis, trods det vulgære sprog, der er lagt i munden på hende, Steffen med drenget charme og Charly, som måske den mest overbevisende af dem alle, en blanding af frækhed og oprigtighed, et produkt af en ulykkelig barndom i et uheldigt miljø.”1987]]
== Forfatteren Bent Rasmussen ==
== Charly og Steffen ==
I slutningen af 1979 havde fortsættelsen - den mindre succesfulde "Charly og Steffen" premiere. Filmen, der foregik i Aarhus, opnåede dog aldrig samme kultstatus. Bent Rasmussen var denne gang medforfatter til manuskriptet og udsendte senere dette i romanform. Han udtalte senere i et interview i Midtjyllands Avis, at han mente, “at det gik galt i klippefasen. Her sprang den røde tråd, som skulle holde fortællingen sammen…. Arbejdsmæssigt foregik det således, at jeg skrev på romanen “Charly og Steffen”, mens Henning Kristiansen sideløbende skrev filmens drejebog, og så udvekslede vi manuskripter undervejs.”
==Eksterne henvisninger==
Læs mere om filmen i Det danske Filminstituts [http://www.dfi.dk/faktaomfilm/film/da/203.aspx?id=203 filmdatabase]
 
Se fotos fra filmoptagelserne [http://www.dfi.dk/faktaomfilm/film/da/203.aspx?id=203 her]
 
Se filmplakaten [http://www.dfi.dk/faktaomfilm/film/da/203.aspx?id=203 her]
 
Se filmens program [http://video.dfi.dk/nationalfilmografien/203/filmprogram/Mig%20og%20Charly_7.pdf her]
 
[[Kategori:Film]]
Administrator
321
redigeringer