Ændringer

Ny Hattenæs

1.165 bytes fjernet, 17. maj 2023, 07:42
== Etablissementet Ny Hattenæs ==
Vi ved ikke så meget mere om de første år. Men i maj 1900 annonceres der i lokale og regionale aviser med, at “Etablissementet Ny Hattenæs” åbner 30. maj efter endt udvidelse og udsmykning. Denne dato har siden været udgangspunktet for stedets jubilæer.
Ejeren var den 34-årige [[M. D. Fuglsang|Matinius Didrik Fuglsang]], der havde overtaget stedet ved årets begyndelse. Han bekendtgjorde nu, at han kunne tilbyde et “godt køkken med à la carte hele dagen og gode vine” og at foreninger kunne forvente “moderation”. Han fik også lige nævnt, at der var “stor staldplads” og “ro- og sejlbåde samt køretøjer til udleje” og at der snarest ville blive indlagt telefon. Så der var da basis for et dejligt sommerophold.
== 100 års jubilæum ==
Det blev Flemming og Dagny Kubel, der sammen med ejeren, Silkeborg Kommune, 30. maj 2000 kunne invitere til åbent hus på 100-års dagen. På det tidspunkt kendte man ikke til den rigtige åbningsdag ca. fire år tidligere i 1896. De 250-300 jubilæumsgæster blev budt velkommen til festen af spillemænd og folkedansere, og ellers hyggede de sig i de historiske omgivelser. Der blev også sunget fødselsdagssang af elever fra Sejs Skole, efter at de først havde været på “gammeldags” skoleudflugt til Hattenæs.
== Kubel lukker og slukker ==
I april 2006 overdrog Dagny og Flemming Kubel værtsskabet til sønnen og svigerdatteren, [[Jimmy Kubel|Jimmy og Annette Kubel]], som ønskede at videreføre de gamle Hattenæs-traditioner - og som også lagde ud med “en nænsom modernisering”. Deres forpagtningsperiode blev dog kortvarig.
Allerede 3. september 2009 kunne Midtjyllands Avis under overskriften “Ny Hattenæs nu sat til salg” afsløre, at kommunen ikke længere ønskede at eje disse hotel- og restaurationsbygninger og derfor satte dem til salg. Det var planen at udskille hovedejendommen og et større grundareal, men kommunen ville beholde det største areal for at sikre fri adgang til det rekreative område ned mod søen og fredskoven. Det blev Aksel Holst Nielsen, Lise Ringgaard Thinggaard Larsen og Preben Juul Larsen, der købte Ny Hattenæs af kommunen i december 2009 for 2,5 mio. kr.
== Ophørsudsalg ==
I maj 2011 rykkede nye lejere ind i et totalrenoveret Ny Hattenæs. Det var [[ID Academy]], der nu skulle drive kursusvirksomhed inden for blandt andet selvudvikling, meditation og psykoterapi.
 
== Så sker der noget igen ==
I 2020 fik Ny Hattenæs nye ejere. Bag købet stod de tre søskende Gitte Juhl Capel, Rikke Juhl Jensen og Klaus Juhl Pedersen, der driver virksomheden, Society of Lifestyle.
Planen for Ny Hattenæs er, at stedet igen skulle være et attraktivt overnatnings- og spisested.
Ny Hattenæs åbnede igen for gæster i januar 2023.
== Henvisninger ==
Denne artikel bygger på artikler skrevet af Lis Thavlov, der blev bragt i [[Midtjyllands Avis]] 14. og 28. august 2015.
ILLUSTRATIONER:
 
B0002482: Rejklameppostkort med interiøroptagelser fra Ny Hattenæs (Ca.1980)
 
B0002483: Reklamepostkort fra Dagny og Flemming Kubels tid på Ny Hattenæs.
 
 
B0002481: Både på Gl. og Ny Hattenæs var der ishuse i haveanlægget. Dette er ishuset på Gl Hattenæs. Af skiltet over lugen fremgår det, at det også er et ”Mælkeri”, hvor man kan købe ”½ liter sød mælk og 2 rundstykker m. smør” for 50 øre. (1930)
 
B0002484: Mange gæster på Ny Hattenæs er gennem tiden kommet sejlende til Ny Hattenæs. Hjejleselskabets fik etableret en anløbsbro ved Gl. Hattenæs i 1888. På grund af diverse uenigheder med lodsejeren flyttede man i 1898 hen til Ny Hattenæs. Den nuværende bro, som her er nyopført i 1990, er med sine 60 meter den længste anløbsbro i Søhøjlandet.
 
 
 
 
ILLUSTRATIONER
 
Lok7413B2: Som det sig hør og bør blev hele selskabet ved gen-indvielsesfesten 30. maj 1900 fotograferet - de ses alle sammen her. (Arkivet ligger inde med en navneliste).
 
Lok2475: Det har hørt med til traditionen, at gæsterne kom sejlende til Ny Hattenæs. Det har de kunnet siden 1898, da Hjejlens bestyrelse besluttede at anlægge en ny bro som erstatning for den gamle ved Gl. Hattenæs. Broen og hotellet ses her fra Brassø. Ca. 1920
 
Lok6786: Hotel Ny Hattenæs med restaurationshaven i forgrunden. Det fine tårn, som næsten var et must på en sommerrestaurant, forsvandt ved den store ombygning i 1943-44.
 
ILLUSTRATION fra avisen: Skitsetegning af det storstilede projekt, der skulle finansieres via Marshall-planen. Silkeborg Avis 13. marts 1953.
 
b0002480: Der findes ikke mange optagelser af Blicher-frisen, men her er en amatøroptagelse fra midten af 1980’erne.
[[Kategori:Restauranter & værtshuse]]
[[Kategori:Hoteller & anden overnatning]]
Administrator
8.982
redigeringer