Ændringer

Kongelunden

1 byte tilføjet, 24. jan 2010, 20:06
''- 1487 var Kong Hans paa gæsteri i Jylland: han fulgtes af 400 ryttere, foruden et stort vogntog. Kongen tog paa rejsen fra Viborg ind i Kragelund hvor han fik overbragt en hest fra bispen i Århus, hvis ”dreng” ved denne lejlighed fik 2 Mark i ”grimepenge”.
''- 1506 overnattede Kong Hans ligeledes i Kragelund på de Ellevetusindes Jomfruers Aften (21. oktober). ''
''- 1513 tog Christian II ophold i Kragelund.''
''- 1558 tog Christian III ind i Kragelund, hvor han opholdt sig om natten og dagen efter udstedte nogle breve. ''
''- Frederik II opholdt sig ofte i Kragelund, hvor han har udstedt mange breve. ''
''- Efter Reformationen da Silkeborg kom i Kronens besiddelse tabte Kragelund sin betydning som rejserute og bolig. ''
''- 1583 gav Frederik II befaling til Jagthusets nedbrydning.''
Sognepræst i Kragelund, [[Kresten H. Lidegaard]] var også interesseret i ”Slottet”. Han forsøgte, uden held at få Nationalmuseet til at foretage udgravning på stedet. Da det ikke lykkedes, gjorde han det selv. Han fandt nogle fundamenter en meter under daværende jordoverflade, og afdækkede her grundsten på en strækning af ca. 30 m. Desuden konstaterede han rester af to tårne!
I en artikel beretter han om sine undersøgelser:Da , at da han som ung kom til Kragelund, fortalte en gammel mand ham, at han i sin ungdom sammen med en kammerat gik over Kongehusbakken en nytårsdag. Det havde længe været stærk frost, og pludselig hørte de jorden gungre hult. Da frosten var af jorden, gravede de på stedet og fandt da mundingen til en underjordisk gang – måske nedgangen til den kongelige vinkælder. Gangen var bygget af opretstående kampesten med overliggere. De udgravede gangen til et sted, hvor den var sunket sammen”. Pastor Lidegaard søgte forgæves at finde denne gang. I stedet fandt han en affaldsdynge med mange interessante ting, som han dog i hovedsagen lod ligge urørt, da han stadig håbede på en professionel udgravning af stedet. Bl.a. var der skår af støbt glas til indsætning i blysprosser.
Jens Jensen fortæller, at der i hans tid ses rester af tre huse på marken ved Kongelunden, nemlig 1 grundmuret hus og 2 sidefløje i bindingsværk, hvor syldstenene stadig ses på den tid.
Administrator
8.983
redigeringer