Ændringer

Horace Marryat

138 bytes tilføjet, 21. dec 2010, 12:20
Horace Marryat (1818-1887) var en adelig engelsk - adelig - rejsebogsforfatter. Hans far, Joseph Marryat (død 1824), var parlamentsmedlem for Sandwich-øerne og formand for Lloyds i London. Marryat fødtes i Surreyshire og blev 9. august 1842 gift med den ligeledes adelige Matilda Elizabeth Somerset (1815-1905). Sammen med hende, nogle venner Horrace's bror var den berømte forfatter og tjenestefolk gennemkrydsede han kaptajn i to år Danmark med henblik på at udgive en rejsebeskrivelseden engelske marine, og undervejs blev han med bejegstring modtaget på godser og herregårdeFrederick Marryat (1792-1848), som i dag især er kendt for sine mange drengebøger: Peter Simple, Børnene i Nyskoven etc.
Sammen med sin kone, nogle venner og tjenestefolk gennemkrydsede han i to år i slutningen af 1850'erne Danmark med henblik på at udgive en rejeguide med beskrivelser af sine oplevelser og med oplysninger om overnatningsmuligheder, rejseforbindelser etc. Undervejs blev han med begejstring modtaget på godser og herregårde. Hjemvendt til England udgav han i 1860: A Residence in Jutland, The Danish Isles, and Copenhagen. Volume I-II.
Horrace's bror var den berømte forfatter og kaptajn i den engelske marine, Frederick I Silkeborg møder [[H. C. Andersen]] kort Marryat (1792-1848), som idet han i dag især er kendt for sine mange drengebøgersin dagbog 20. juni 1859 noterer: Peter Simple''''Marryats vare her i Hotellet [[[Dania]] i Silkeborg]; jeg fik seent om Aftenen Brev fra Datteren, Børnene de reise imorgen tidlig. Drevsen selv er i Nyskoven etcKjøbenhavn''''.
I Silkeborg møder [[H. C. Andersen]] kort Marryat, idet han i sin dagbog 20Vejle Amts Avis 14. juni 1859 noterer1860 kan man læse følgende: "''Marryats vare Englænderen Marryat, der som bekjendt i de sidste Aar har opholdt sig her i Hotellet [[[Dania]] i Silkeborg]; jeg fik seent med sin Gemalinde, en Datter af Hertugen af Beaufort, skal for Tiden være Beskjæftiget med at forfatte et Værk om Aftenen Brev fra DatterenDanmark, de reise imorgen tidlig. Drevsen selv er som vil blive trykt og udgivet i KjøbenhavnLondon''".
I Vejle Amts [[Silkeborg Avis 14]] 27. juni 1860 kan juli 1859 kunne man læse følgendeadvarsel: "Englænderen Marryat, der som bekjendt i ''Badegjæsterne begynde nu at ankomme til Fanø. Blandt de sidste Aar har opholdt senest dér ankomne Badegjæster befinder sig her en engelsk Capitain Maryat med endeel engelske Damer; den Samme, der i fjor i Kjøbenhavn gjorde saa megen Opsigt ved sin GemalindeRigdom og Luksus. Her har han imidlertid ladet spørge om Priserne paa Værelser forinden han modtog dem, en Datter af Hertugen af Beauforthvilket tyder paa, skal for Tiden være Beskjæftiget med at forfatte et Værk om Danmark, som vil blive trykt og udgivet i London"man sikkert andetsteds har foretaget vel drøie Udskrivninger af den engelske Esquires Pung.''"
I Silkeborg Avis den 27. juli 1859 kunne man læse følgende advarsel: "Badegjæsterne begynde nu at ankomme til Fanø. Blandt de senest dér ankomne Badegjæster befinder sig en engelsk Capitain Maryat med endeel engelske Damer; den Samme, der i fjor i Kjøbenhavn gjorde saa megen Opsigt ved sin Rigdom og Luksus. Her har han imidlertid ladet spørge om Priserne paa Værelser forinden han modtog dem, hvilket tyder paa, at man sikkert andetsteds har foretaget vel drøie Udskrivninger af den engelske Esquires Pung."  Marryats rejsebeskrivelse har aldrig været oversat til dansk i sin helhed, men i 1970'erne og 80'erne oversatte den i Vejle i 1902 fødte driftsbestyrer ved De danske Bomuldsspinderier, Frederick Lewis Hepworth, en række afsnit. Nedenstående tekst er gengivet i lettere moderniseret form efter [[Otto Bisgaard]]s artikel "Horace Marryats Silkeborg-Besøg i 1959" i Silkeborg Avis 20., 22. og 24. juli 1937.
=='''Marryats optegnelser fra opholdet i Silkeborg'''==
*) Døde 1204. Hans Moder, Ingeborg, var en Niece af Asker Ryg og Søster til den Fætter, der blev myrdet, og Som Biskop Absalon fik gjort til Helgen.
**) Christian IV besøgte disse Skove. - "Den 21. Oktober 1616 drog jeg fra Skanderborg til Silkeborg. Den 22. var jeg ude i Skoven og gav Ordre til, at der skulde fæ1des Træer". (Christian IV's Dagbog).  ---Teksten er gengivet i lettere moderniseret form efter Otto Bisgaards artikel "Horace Marryats Silkeborg-Besøg i 1959" i Silkeborg Avis 20., 22. og 24. juli 1937.
Administrator
8.982
redigeringer