Ændringer

Bankpassagen

511 bytes tilføjet, 17. dec 2011, 23:26
Passagen er et af Silkeborgs flotteste byrum. Med udsigten ned mod søen som en meget dekorativ baggrund fremhæves her i passagen byens unikke beliggenhed ved sø og skov. Den er desuden udformet med en indbygget vandtrappe, der går midt ned igennem anlægget.
Passagen blev tegnet arkitekt [[Ejner Olesen]] og indviet i 1977 i forbindelse med bankens10 bankens 10 års jubilæum. Oprindelig var det meningen at indvielsen af hele det ny kompleks skulle finde sted på bankens 35 års jubilæumsdag - 7. juli. Men færdiggørelsen blev noget forsinket, så det foregik i stedet 7. september. Netop i de år forandrede banken hele området mellem Vestergade og Søgade ved omfattende om- og nybygninger. [[Billede:lok18397.jpg|thumb|400px| Bankpassagen under etablering, 1977.]]
==Renovering af passagen==
==Kunst i passagen==
Bankpassagen, der i sig selv er et kunstværk med inddragelsen af søen, opfattedes i sin første udformning som bar og kold. Dette er siden søgt afhjulpet ved opsætningen af en række kunstværker.
 
[[Billede:b0001223.jpg|thumb|400px| "Sten på sten" i Bankpassagen, 1999.]]
====Sten på sten====
Skulpturgruppen [[Sten på sten]] er placeret i øverst i [[Bankpassagen]], og er synlig fra [[Vestergade]]. Skulpturen er lavet af [http://da.wikipedia.org/wiki/Jørgen_Haugen_Sørensen_ Jørgen Haugen Sørensen] og er udført i groft hugget og poleret, rød afrikansk granit og anbragt på en mørkegrå marmorplade.
Skulpturgruppen er indkøbt af Jyske Bank og blev opstillet øverst i Bankpassagen foran et kaskadeanlæg i tre niveauer. Den blev afsløret 29. september 1986.
====Tollundkrukken====
[[Tollundkrukken]] blev placeret for neden i Bankpassagen i 2002. Den 3 meter høje skulptur er udført i bronze af kunstneren [http://da.wikipedia.org/wiki/Peter_Brandes_ Peter Brandes ] i hans karakteristiske kolossalformat.
Reliefferne på krukken udgør en fortælling om [[Silkeborg-egnens egnen]]s tidligste historie.
På den ene side ser vi det berømte jernalderfund, [[Tollundmanden]], der er udstillet på [[Silkeborg Museum ]] - med hovedet nedad mod det vand, der hele tiden risler omkring krukken.
På den anden side ses en række oksehoveder, som symboliserer kraft og henviser til [[Hærvejen]], hvor man førhen drev okser af sted til markeder i Tyskland.
Vandet, krukken og motiverne antyder en cyklus om fødsel og død, om skabelse og forfald. Hvilket også inkluderer den anden side, idet heste og køer (okser) altid har været benyttet som offerdyr.
----
Beliggenhed: Bankpassagen ligger i Silkeborgs midtby.
[[Kategori:Gader & Veje]]
Administrator
8.982
redigeringer