Ændringer

Søren Kristensen (1847-1938)

625 bytes tilføjet, 17. dec 2012, 21:45
Søren Kristensen (1847-1938) var født i Hørning ved Randers, hvor hans far var væver. Han kom i lære hos faren og efter læretiden kom han til [http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Håndarbejde/Tekstilindustri/Køng_fabrik Køngs Fabrik ] ved Vordingborg. Her vævede man udelukkende fint dækketøj til hoffet med indvævede navnetræk og våbner, ligesom man var leverandør til [http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstflidslotteriet Kunstflidslotteriet], hvis formål bl.a. var at skabe interesse for dansk kunstflid.
[[Fil:lok851.jpg|thumb|350px|Damaskvæver S. Kristensens virksomhed på hjørnet af Godthåbsvej. På gavlen reklameres bl.a. for kåber og overstykker, 1905.]]== Til Silkeborg i 1875 ==Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg i 1875 og etablerede sit eget damaskvæveri nedsatte sig som damaskvæver fra 27. april 1875. Han lejede sig ind i ejendommen på hjørnet af [[Østergade]] og [[Godthåbsvej]]. I de første år lejede han sig ind hos købmand [[Frederik Høltzermann]], men . Men allerede i 1877 købte han ejendommen, der på det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages hus. Damaskvæveriet var beliggende i bygningen langs Godthåbsvej. Ud mod Østergade var der forretning og privatbolig, men der var gennem årene også en række forretninger, dels i stueetagen og dels i kælderen.
== Studietur til Tyskland ==
Søren Kristensen var en ualmindelig dygtig kunstvæver og erhvervede i årenes løb flere diplomer og udmærkelser på forskellige udstillinger. I 1882 modtog han således et stipendium fra [http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Reiersenske_Fond Den Reiersenske Fond] og drog på studierejse til Tyskland, hvor han besøgte flere af de store vævedistrikter i Sachsen og Schlesien.
Han blev i mange år selv leverandør til Kunstflidslotteriet og leverede
== Totalafholdsmand ==
Søren Kristensen var totalafholdsmand og var en af drivkræfterne bag stiftelsen af [[Silkeborg Afholdsforening]] i 1880. Han var en lang årrække formand for foreningen og det var også ham, der rejste tanken om, at afholdsforeningen skulle have sin egen [[Østergades Afholdshotel|bygning]]
Søren Kristensen var en ualmindelig dygtig kunstvæver og erhvervede i årenes løb flere diplomer og udmærkelser på forskellige udstillinger. I 1882 modtog han således Det Reiersenske Stipendium og drog på studierejse til Tyskland, hvor han besøgte flere af de store vævedistrikter. Damaskvæveriet var beliggende i bygningen langs Godthåbsvej. Han havde desuden forretning og privatbolig ud mod Østergade, hvor der gennem årene var en række forretninger foruden hans egen, dels i stueetagen og dels i kælderen.   Søren Kristensen var totalafholdsmand og var en af drivkræfterne bag stiftelsen af [[Silkeborg Afholdsforening]] i 1880. Det var også ham der rejste tanken om, at afholdsforeningen skulle have sin egen [[Østergades Afholdshotel|bygning]]== Politiker ==
Han var også kendt som en frisindet radikal mand. Detvaer således næppe noget tilfælde, at den socialdemokratiske pioner, væver [[Mads Anton Madsen]] havde arbejde hos damaksvæver Kristensen, og at det socialdemokratiske [[Silkeborg Socialdemokrat|dagblad]] i en periode havde kontor i hans ejendom.
I perioden 1896-1912 var Søren Kristensen medlem af kommunalbestyrelsen
......denne artikel er under udarbejdelse
Administrator
8.982
redigeringer