Ændringer

Søren Kristensen (1847-1938)

198 bytes tilføjet, 17. dec 2012, 23:15
[[Fil:damaskvaever-s-kristensen.gif|thumb|350px|Damaskvæver S. Kristensen]]
Søren Kristensen (1847-1938) var født i [http://da.wikipedia.org/wiki/Hørning_(Randers_Kommune) Hørning] ved Randers, hvor hans far var væver. Han kom i lære hos faren og efter læretiden kom han til [http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Håndarbejde/Tekstilindustri/Køng_fabrik Køngs Fabrik] ved Vordingborg. Her vævede man udelukkende fint dækketøj til hoffet med indvævede navnetræk og våbner, ligesom man var leverandør til [http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstflidslotteriet Kunstflidslotteriet], hvis formål bl.a. var at skabe interesse for dansk kunstflid.
 
I 1877 blev han gift med Mette Kirstine Jensen, med hvem han fik seks børn - bl.a. sønnen,snedkermester [[Sigurd Glavind Kristensen]], der havde sit møbelsnedkeri beliggende på Østergade 11.
== Til Silkeborg i 1875 ==
Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg og nedsatte sig som [http://da.wikipedia.org/wiki/Damask damaskvæver] 27. april 1875. Han lejede sig ind i ejendommen på hjørnet af [[Østergade]] og [[Godthåbsvej]] hos købmand [[Frederik Høltzermann]]. Allerede i 1877 købte han imidleritd ejendommen, der på det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages hus. Gennem årene blev der udvidet og bygget nyt, så der til sidst var et sammenhængende bygningskompleks.
Damaskvæveriet var beliggende i bygningen langs Godthåbsvej. Ud mod Østergade 11 lå privatboligen og forretningen, der med tiden udviklede sig til en manufakturhandel med salg af sengeudstyr og beklædning. Gennem årene lejede en række forretninger sig ind, dels i stueetagen og dels i kælderen.
Omkring 1905 ophørte damaskvæveriet, idet vævemaskinerne fortrængte håndvævene, men Søren Kristensen fortsatte med sin forretning.
Administrator
8.982
redigeringer