Ændringer

Den gamle eg

15 bytes fjernet, 8. feb 2012, 14:56
==Fældning==
Fældningen af den gamle eg forløb helt uden dramatik. En kran sørgede for, at den stille og roligt blev lagt ned i skovbrynet. Det gamle træ var så præget af råd og forfald, at der der, hvor det havde stået, kun var en halvmåneformet stub.
==Omkreds og diameter==
==Omtalt i A.L. Drewsens optegnelser==
I sin dagbog fra 1850 noterer [[A. L. Drewsen]], at egen ved Lillesø er et mægtigt gammelt træ. At den står ved vejen fra Silkeborg til Århus til venste, lige ved grøften og falder straks i øjnene. Der ved var fordum leddet til “store kobbel” af hvis hegn og grøft endnu findes synlige spor. Tiendeyderne til Silkeborg var kun forpligtet til at fore tiende en mil fra deres hjem, og d da bønderne derfor i ritmester Hoffs tid lod vejen opmåle, konstateredes det, at der fra [[Linå]] netop var en mil til denne eg, så de var egentlig ikke forpligtet til at bringe tiende længere end her til. Nogle benyttede sig også af dette og læssede deres tiendekorn af ved egen, og en a fem sagde ved en sådan lejlighed til egen: Vil du ha’ den, så kan du ta’ den.
==Historier og myter==
Den gamle eg er tidligere også kendt under navnet ”Svend Grathes Eg”. Det skyldes ifølge sagnet, at Svend Grathe efter at være blevet besejret af nederlaget til Valdemar på Grathe Hede søgte tilflugt i denne egfor eg for at undgå Knud og hans jyske tropper.Det var under den såkaldte kongsemnefejde i 1157 mellem Svend, Knud og Valdemar.
Det er og bliver dog en myte, da træet, hvis det havde eksisteret under kongefejden mellem Svend, Knud og Valdemar, i så fald ville have været ungt – og derfor slet ikke hult.
Administrator
321
redigeringer