Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Ørne Apotek

486 bytes tilføjet, 8. dec 2014, 15:56
[[Billede:lok17127.jpg|thumb|500px|"Apotekergården", Vestergade 41]]
==Til SilkeborgApotek==
Anlæggelsen af Silkeborg fra 1846 satte imidlertid en stopper for Thems videre udvikling, og den nye kommune trak hurtigt de centrale instanser til.
I 1855 opnåede C.F. Nielsen tilladelse til, at apoteket kunne flyttes til handelspladsen Silkeborg. 1. september 1856 åbnedes apoteket, nu med navnet ”Silkeborg Apotek” på Herningvejen – på hjørnet af Vestergade og Hostrupsgade, hvor også distriktslægen bosatte sig. Ejendommen i Them blev derefter anvendt til købmandshandel.
Efter C.F. Nielsens død drev hans enke apoteket videre. Omkring 1900 var byens udvikling gået uden om apoteket i en sådan grad, at hun søgte om at måtte flytte det til en mere central beliggenhedfor bedre at kunne imødegå konkurrencen fra et kommende apotek ([[Himmelbjerg Apotek]]) Ejendommen på hjørnet af Hostrupsgade og Vestergade overtages i 1912 af købmand og grosserer [[Carl Christensen]]. Den ses ved senere til- og ombygninger at blive kaldt [[Apotekergården]].
==Til Vestergade 9A==
Ønsket blev imødekommet, og apoteket blev 16. oktober 1903 flyttet til åbnede apoteket i lejede lokaler i Vestergade 9A- den stilfulde bygning tegnet af [[Anton Rosen]] og opført i 1898. De ny lokaler var indrettet efter tegninger af arkitekt [https://da.wikipedia.org/wiki/A.S.K._Lauritzen A. S. K. Lauritzen]. Alt træværket, der var udført i den statelige ejendommat mahogni, hvor det stadig er beliggendevar lavet hos snedkermester [[Sofus Jørgensen]].  Bygningen blev senere købt af den indehaver, [[Axel Emil Valdemar Nielsen]], der overtog bevillingen i 1912.
=="Ørne Apotek"==
1961-1970: Birier Bernhard Anders Brodin Neubauer
1970-1988: Knud Rasmus Sand Lauridsen ???
1988-2006: Anders Bech
===Vestergade 41===
”Apotekergården” ”[[Apotekergården]]” blev opført af apoteker C. F. Nielsen i 1856, efter at han havde fået tilladelse til at flytte apoteket fra Them til Silkeborg. Den store forretnings- og beboelsesejendom i én etage og med høj kælder er beliggende på hjørnet af [[Hostrupsgade]] og [[Vestergade]].
Det var en velvalgt placering, idet der her på byens vestlige kant netop i disse år opførtes flere andre anselige embedsmandsvillaer: birkedommeren (Vestergade 32), præsten (Vestergade 38) og distriktslægen (Vestergade 43).
Kvarteret fik derfor tilnavnet "[[Magtens Hjørne]]" - hvilket kun blev forstærket, da Silkeborg Avis i 1867 etablerede sig på hjørnet af Vestergade og Hostrupsgade (Vestergade 30) - også med bolig for redaktøren.
[[Billede:1995-107b1.jpg|thumb|300px|Ørne Apotek - Silkeborgs flotteste bygning]]
===Vestergade 9A===
Denne statelige stilfulde men også festlige butiks- og beboelsesejendom på Vestergade 9A er opført i 1898 og er et af arkitekten [[Anton Rosen]]s hovedværker i Silkeborg. Det er samtidig det mest jugendprægede af hans værker i Silkeborgbyen.
Bygherren var murermester [[Chr. Nielsen]], der som en af byens førende håndværksmestre hermed fik sig en passende bolig. Han fik også sat sig et værdigt minde, idet han over porten i en rigt dekoreret frise med følgende indskrift: Chr. Nielsen – Murmester – 1898. Desuden ses hans monogram ”CN” i to træudskæringer på hver side af balkonen i frontispicen.
----
Se også: [[Apoteker i Silkeborg]]
 
[[Kategori:Sundhed & sygdom]]
1
redigering