Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Ørne Apotek

397 bytes tilføjet, 8. dec 2014, 15:56
[[Billede:lok17127.jpg|thumb|500px|"Apotekergården", Vestergade 41]]
==Til SilkeborgApotek==
Anlæggelsen af Silkeborg fra 1846 satte imidlertid en stopper for Thems videre udvikling, og den nye kommune trak hurtigt de centrale instanser til.
Efter C.F. Nielsens død drev hans enke apoteket videre. Omkring 1900 var byens udvikling gået uden om apoteket i en sådan grad, at hun søgte om at måtte flytte det til en mere central beliggenhed for bedre at kunne imødegå konkurrencen fra et kommende apotek ([[Himmelbjerg Apotek]])
 
Ejendommen på hjørnet af Hostrupsgade og Vestergade overtages i 1912 af købmand og grosserer [[Carl Christensen]]. Den ses ved senere til- og ombygninger at blive kaldt [[Apotekergården]].
==Til Vestergade 9A==
Ønsket blev imødekommet, og apoteket blev 16. oktober 1903 flyttet til åbnede apoteket i lejede lokaler i Vestergade 9A- den stilfulde bygning tegnet af [[Anton Rosen]] og opført i 1898. De ny lokaler var indrettet efter tegninger af arkitekt [https://da.wikipedia.org/wiki/A.S.K._Lauritzen A. S. K. Lauritzen]. Alt træværket, der var udført i den statelige ejendommat mahogni, hvor det stadig er beliggendevar lavet hos snedkermester [[Sofus Jørgensen]].  Bygningen blev senere købt af den indehaver, [[Axel Emil Valdemar Nielsen]], der overtog bevillingen i 1912.
=="Ørne Apotek"==
1961-1970: Birier Bernhard Anders Brodin Neubauer
1970-1988: Knud Rasmus Sand Lauridsen ???
1988-2006: Anders Bech
===Vestergade 41===
”Apotekergården” ”[[Apotekergården]]” blev opført af apoteker C. F. Nielsen i 1856, efter at han havde fået tilladelse til at flytte apoteket fra Them til Silkeborg. Den store forretnings- og beboelsesejendom i én etage og med høj kælder er beliggende på hjørnet af [[Hostrupsgade]] og [[Vestergade]].
Det var en velvalgt placering, idet der her på byens vestlige kant netop i disse år opførtes flere andre anselige embedsmandsvillaer: birkedommeren (Vestergade 32), præsten (Vestergade 38) og distriktslægen (Vestergade 43).
Kvarteret fik derfor tilnavnet "[[Magtens Hjørne]]" - hvilket kun blev forstærket, da Silkeborg Avis i 1867 etablerede sig på hjørnet af Vestergade og Hostrupsgade (Vestergade 30) - også med bolig for redaktøren.
[[Billede:1995-107b1.jpg|thumb|300px|Ørne Apotek - Silkeborgs flotteste bygning]]
===Vestergade 9A===
Denne statelige stilfulde men også festlige butiks- og beboelsesejendom på Vestergade 9A er opført i 1898 og er et af arkitekten [[Anton Rosen]]s hovedværker i Silkeborg. Det er samtidig det mest jugendprægede af hans værker i Silkeborgbyen.
Bygherren var murermester [[Chr. Nielsen]], der som en af byens førende håndværksmestre hermed fik sig en passende bolig. Han fik også sat sig et værdigt minde, idet han over porten i en rigt dekoreret frise med følgende indskrift: Chr. Nielsen – Murmester – 1898. Desuden ses hans monogram ”CN” i to træudskæringer på hver side af balkonen i frontispicen.
----
Se også: [[Apoteker i Silkeborg]]
 
[[Kategori:Sundhed & sygdom]]
1
redigering