Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Ørnsø

175 bytes tilføjet, 22. apr 2018, 14:36
[[Billede:ørnsø.jpg|thumb|350px|Ørnsøs østlige bred set fra [[Silkeborg Bad]]. Midt i billedet ses [[Ørnsø Teglværk]]. 1893.]]
Ørnsø er en af de mange søer der ligger omkring Silkeborg, men den adskiller sig fra de fleste af dem. Mens de andre større søer indgår i [[Gudenå-systemet]], eller får deres vand fra [[Gudenåen]], får Ørnsø næsten al sit vand fra [[Funder Å]] i vest og [[Arnakkekilden]] i syd, som igen får vand fra grundvandet. Vandtilførslen til åen og dermed til søen er derfor meget stabil hele året.
Ørnsø indgår i [[EF-habitatområde H181 Silkeborgskovene]], som består af dele af skovene og søerne i [[Søhøjlandet]] syd og øst for Silkeborg.
Ørnsø er beliggende sydvest for [[Silkeborg]]. I den vestlige ende er der sumpet med en del krat og mod sydvest ligger moseområdet [[Tranevig]]. Ved den nordvestlige bred ligger [[Lysbro]] med spredt bebyggelse af helårshuse og sommerhusområdet [[Farmen]].
Langs den østlige bred løber [[Gjessøvej]]. Her opstod der i 1950’erne et villakvarter. Tidligere lå her [[Ørnsø Teglværk]]. Efter nedlæggelsen af dette var der et [[Ørnsø Savværk|savværk ]] på stedet. Der var i denne ende af søen også en ladeplads, hvor fra der på pramme via [[Lyså]] blev transporteret træ fra [[Vesterskov]] og mursten fra teglværket.
I dette område lå endvidere en række mindre pensionater og rekreationshjem, som levede højt på nærheden til [[Silkeborg Bad]] – bl.a. [[Ørnsø Hvilehjem]] på Gjessøvej, samt [[Aggerholm]], [[Solbakken]], [[Skovlyst]] og [[Trouville]] på [[Kroghsvej]].
Bryrup-banen (der var etableret på strækningen mellem Horsens og Bryrup i 1899) blev ført igennem til Silkeborg i 1929.
Silkeborg var dermed blevet et jernbaneknudepunkt, men togtrafikken var i høj grad baseret på persontransport. Rutebilernes og privatbilismens fremgang gav tilbagegang for togtrafikken i løbet af 1960'erne, og efterhånden måtte privatbanerne se sig udkonkurreret - Kjellerup-banen blev nedlagt i 1967 og [[Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane|Bryrup-banen i ]] 30. marts 1968. [[Naturstien Horsens-Silkeborg|Bryrupbanestien]] blev senere anlagt på den nedlagte jernbanes tracé.
==Søens tilløb og fraløb==
8.982
redigeringer