Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Ørnsø

1.865 bytes tilføjet, 22. apr 2018, 14:36
[[Billede:ørnsø.jpg|thumb|350px|Ørnsøs østlige bred set fra [[Silkeborg Bad]]. Midt i billedet ses [[Ørnsø Teglværk]]. 1893.]]
Ørnsø er en del af de mange søer der ligger omkring Silkeborg, men den adskiller sig fra de fleste af dem. Mens de andre større søer indgår i [[Gudenå-systemet]] og indgår , eller får deres vand fra [[Gudenåen]], får Ørnsø næsten al sit vand fra [[Funder Å]] i fællesbetegnelsen "vest og [[SilkeborgsøerneArnakkekilden]]"i syd, som igen får vand fra grundvandet. Vandtilførslen til åen og dermed til søen er derfor meget stabil hele året.
Ørnsø indgår i [[EF-habitatområde H181 Silkeborgskovene]], som består af dele af skovene og søerne i [[Søhøjlandet ]] syd og øst for Silkeborg. Ved [http://www.silkeborgkommune.dk/files/Silkeborg/Natur%20og%20Miljø/pfd/Fredninger/Ørnsø.pdf Overfredningsnævnets afgørelse] 10.12.1980 frededes arealer ved Ørnsø. Formålet med fredningen var: 1) at muliggøre opretholdelse af det naturlige planteliv og af fugle- og insektlivet i området. 2) at opretholde området som egnet til forskning og undervisning i geologiske forhold 3) at muliggøre gående færdsel rundt om søen, således at områdets rekreative værdier kan udnyttes bedre. I sommeren 2010 etableres en sti hele vejen rundt om Ørnsø. På stiens forløb er der fire broer, som går over [[Lyså]], [[Sandemandsbækken]], [[Funder Å]] og [[Dødeå]].
==Omkring Ørnsø==
Ørnsø er beliggende sydvest for [[Silkeborg]]. I den vestlige ende er der sumpet med en del krat og mod sydvest ligger moseområdet [[Tranevig]]. Ved den nordvestlige bred ligger [[Lysbro]] med spredt bebyggelse af helårshuse og sommerhusområdet [[Farmen]].
Langs den østlige bred løber [[Gjessøvej]]. Her opstod der i 1950’erne et villakvarter. Tidligere lå her [[Ørnsø Teglværk]]. Efter nedlæggelsen af dette var der et [[Ørnsø Savværk|savværk ]] på stedet. Der var i denne ende af søen også en ladeplads, hvor fra der på pramme via [[Lyså]] blev transporteret træ fra [[Vesterskov]] og mursten fra teglværket.
I dette område lå endvidere en række mindre pensionater og rekreationshjem, som levede højt på nærheden til [[Silkeborg Bad]] – bl.a. [[Ørnsø Hvilehjem]] på Gjessøvej, samt [[Aggerholm]], [[Solbakken]], [[Skovlyst]] og [[Trouville]] på [[Kroghsvej]].
Ved nordenden, lige op til Gjessøvej, ligger det lille skovområde [[Glarmesterkær]] med en blandet bevoksning af store ege- og enkelte bøgetræer
Høje bøgetræer på stejle skråninger er karakteristisk for landskabet på sydsiden, der ligger i VesterskovenVesterskov. Her findes også [[Arnakke-kilden]], der sammen med mange andre kilder i området leder store mængder grundvand til søen. Fra kilden strømmer 750.000 liter vand i døgnet og her tapper Carlsberg vand til deres kurvandsprodukter. Vandet, der er meget jernholdigt, kan drikkes direkte fra kilden. Ovenfor skrænterne grundlagdes i 1883 [[Silkeborg Bad|Silkeborg Vandkuranstalt]].
Om efteråret, især i midten af oktober, kan man ved Ørnsø opleve "[http://da.wikipedia.org/wiki/Sort_sol Sort sol]", hvor store flokke af stære samles, før de sætter sig til ro i tagrørene ved søbredden.
Søen indgår i EF-habitatområde nr. 181: Silkeborgskovene. Området omfatter dele af Den nærliggende vej [[Nordskoven]], [[Østerskov]] og [[Vesterskov]]. Størsteparten af habitatområdet udgøres af skov, men det omfatter også mose- og kærområder samt søerne Ørnsø og [[Almind SøØrnsøvej]]har navn efter søen.
I sommeren 2010 etableres en sti hele vejen rundt om Ørnsø. ==Jernbanelinjer==stiens forløb er Ørnsøs nordvestlige bred passerer jernbanelinjen, der fire broergår fra Silkeborg videre til Herning gennem Lysbro og mod øst, som går over øst for Gjessøvej, løb tidligere Danmarks smukkeste jernbane [[LysåBryrup-banen]], . Denne gamle banestrækning er siden omdannet til en 52 kilometer lang [[SandemandsbækkenNaturstien Horsens-Silkeborg| natursti]]beregnet til cyklister, [[Funder Å]] vandrende og [[Dødeå]]ridende.
Den nærliggende vej Jernbaneforbindelsen til Silkeborg blev indviet i 1871 som en sidelinie fra Skanderborg og i 1877 var den videre forbindelse til Herning en realitet. [[ØrnsøvejSilkeborg-Kjellerup-banen]] har navn efter søen, som løb parallelt med linjen til Herning på stykket forbi Ørnsø, var en realitet i 1924. Bryrup-banen (der var etableret på strækningen mellem Horsens og Bryrup i 1899) blev ført igennem til Silkeborg i 1929. Silkeborg var dermed blevet et jernbaneknudepunkt, men togtrafikken var i høj grad baseret på persontransport. Rutebilernes og privatbilismens fremgang gav tilbagegang for togtrafikken i løbet af 1960'erne, og efterhånden måtte privatbanerne se sig udkonkurreret - Kjellerup-banen blev nedlagt i 1967 og [[Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane|Bryrup-banen]] 30. marts 1968. [[Naturstien Horsens-Silkeborg|Bryrupbanestien]] blev senere anlagt på den nedlagte jernbanes tracé.
==Søens tilløb og fraløb==
Ørnsø er beliggende i et morænelandskab. Den er gennemgående lavvandet og kun dyb over mod de stejle skrænter mod sydøst (ved Silkeborg Bad).
Hovedtilløbet til søen er [[Funder Å]], som strømmer til fra vest. Desuden tilledes søen vand fra Dødeå eller Den døde kanakanal, Sandemandsbækken og fra [[Pøtsø]]. Endelig kommer en del vand fra [[Arnakke-kilden]].
Afløbet sker til [[Silkeborg Langsø]] s vestbassin via [[Lyså]].
En del af oplandet er opdyrket, men hovedparten er skov, hede og enge. Langs Funder Å findes adskillige dambrug, som især i 1970’erne gav anledning til en kraftig forurening af Ørnsø. Flere dambrug er lukket og de resterende har i dag gode renseforanstaltninger.
==Navnet “Ørnsø”==
Navnet “Ørnsøe” optræder første gang i [[Markbogen]] fra 1683 og på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781 står navnene “Ansøe” og “Ørnsøe” angivet side om side. [[A.L. Drewsen]] angiver i sine dagbogsoptegnelser også begge navne. På geodætiske kort fra midten af 1800-tallet angives dog kun navnet Ørnsø. Forleddet er fuglebetegnelsen “ørn”.
==Fakta:==
* Vandsystem: Gudenå Syd
* Oplandsareal: 56 km2km²
* Areal: 42 ha
8.982
redigeringer