Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Ørnsø

211 bytes tilføjet, 27. mar 2010, 10:28
Ørnsø er en del af [[Gudenå-systemet]] og indgår i fællesbetegnelsen "[[Silkeborgsøerne]]". Den er beliggende umiddelbart vest for [[Silkeborg]].Hovedtilløbet til søen er [[Funder Å]], som strømmer til fra vest. Desuden tilledes søen vand fra [[Dødeå]] eller [[Den døde kanal]], [[Sandemandsbækken]] og fra [[Pøtsø]]. Afløbet sker til [[Silkeborg Langsø]] via [[Lyså]].
En del af oplandet er opdyrket, men hovedparten er skov, hede og enge. Langs [[Funder Å]] findes adskillige dambrug, som især i 1970’erne gav anledning til en kraftig forurening af Ørnsø. Flere dambrug er lukket og de resterende har i dag gode renseforanstaltninger. ==Hvad betyder “Ørnsø”==
Søen er beliggende Navnet “Ørnsøe” optræder første gang i et morænelandskab. Den er gennemgående ret lavvandet [Markbogen]] fra 1683 og kun dyb over mod de stejle skrænter mod sydøst (ved [[Silkeborg BadVidenskabernes Selskabs kort]])fra 1781 står navnene “Ansøe” og “Ørnsøe” angivet side om side. [[A.L. Drewsen]] angiver i sine dagbogsoptegnelser også begge navne. På geodætiske kort fra midten af 1800-tallet angives dog kun navnet Ørnsø. Forleddet er fuglebetegnelsen “ørn”.
I den vestlige ende er der sumpet med en del krat og mod sydvest ligger moseområdet [[Tranevig]]. Ved den nordvestlige bred ligger [[Lysbro]] med spredt bebyggelse af helårshuse og sommerhusområdet [[Farmen]]. ==Omkring Ørnsø==
Langs den østlige bred løber Ørnsø er beliggende sydvest for [[GjessøvejSilkeborg]]. Her opstod I den vestlige ende er der i 1950’erne et villakvarter. Tidligere lå her sumpet med en del krat og mod sydvest ligger moseområdet [[Ørnsø TeglværkTranevig]]. Efter nedlæggelsen af dette var der et savværk på stedet. Der var i denne ende af søen også en ladeplads, hvor fra der på pramme via Lyså blev transporteret træ fra Ved den nordvestlige bred ligger [[VesterskovenLysbro]] med spredt bebyggelse af helårshuse og mursten fra teglværketsommerhusområdet [[Farmen]].
I dette område lå endvidere en række mindre rekreationshjem, som levede højt på nærheden til Silkeborg Bad – blLangs den østlige bred løber [[Gjessøvej]].aHer opstod der i 1950’erne et villakvarter. Tidligere lå her [[Ørnsø HvilehjemTeglværk]] . Efter nedlæggelsen af dette var der et savværk Gjessøvejstedet. Der var i denne ende af søen også en ladeplads, hvor fra der på pramme via [[Lyså]] blev transporteret træ fra [[Vesterskov]] og mursten fra teglværket.
Høje bøgetræer I dette område lå endvidere en række mindre rekreationshjem, som levede højt stejle skråninger er karakteristisk for landskabet på sydsiden, der ligger i Vesterskoven. Her findes også nærheden til [[Arnakke-kildenSilkeborg Bad]], der sammen med mange andre kilder i området leder store mængder grundvand til søen– bl. Fra kilden strømmer 750a.000 liter vand i døgnet og her tapper Carlsberg vand til deres kurvandsprodukter. Vandet, der er meget jernholdigt, kan drikkes direkte fra kilden. Ovenfor skrænterne grundlagdes i 1883 [[Silkeborg VandkuranstaltØrnsø Hvilehjem]]på Gjessøvej.
Høje bøgetræer på stejle skråninger er karakteristisk for landskabet på sydsiden, der ligger i Vesterskoven. Her findes også [[Videnskabernes Selskabs kortArnakke-kilden]] fra 1781 står navnene Ansøe , der sammen med mange andre kilder i området leder store mængder grundvand til søen. Fra kilden strømmer 750.000 liter vand i døgnet og Ørnsø angivet side om sideher tapper Carlsberg vand til deres kurvandsprodukter. Vandet, der er meget jernholdigt, kan drikkes direkte fra kilden. Ovenfor skrænterne grundlagdes i 1883 [[A.L. DrewsenSilkeborg Bad|Silkeborg Vandkuranstalt]] angiver i sine dagbogsoptegnelser også begge navne. På geodætiske kort fra midten af 1800-tallet angives dog kun navnet Ørnsø.
Ørnsø Søen indgår i EF-habitatområde nr. 181: Silkeborgskovene. Området omfatter dele af [[Nordskoven]], [[Østerskov]] og [[Vesterskov]]. Størsteparten af habitatområdet udgøres af skov, men det omfatter også mose- og kærområder samt søerne Ørnsø og [[Almind Sø]].
Den nærliggende vej [[Ørnsøvej]] har navn efter søen.
 
==Søens tilløb==
 
Ønsø er beliggende i et morænelandskab. Den er gennemgående ret lavvandet og kun dyb over mod de stejle skrænter mod sydøst (ved Silkeborg Bad).
 
Hovedtilløbet til søen er [[Funder Å]], som strømmer til fra vest. Desuden tilledes søen vand fra [[Dødeå]] eller [[Den døde kanal]], [[Sandemandsbækken]] og fra [[Pøtsø]]. Afløbet sker til [[Silkeborg Langsø]] via [[Lyså]].
 
En del af oplandet er opdyrket, men hovedparten er skov, hede og enge. Langs [[Funder Å]] findes adskillige dambrug, som især i 1970’erne gav anledning til en kraftig forurening af Ørnsø. Flere dambrug er lukket og de resterende har i dag gode renseforanstaltninger.
==Faktaoplysninger:==
8.982
redigeringer