Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

A. L. Drewsen

626 bytes tilføjet, 19. jan 2011, 19:41
/* Notater om folkesagn */
==Notater om folkesagn==
Et af de tilbagevendende temaer for hans samtaler med de folk på egnen, som han mødte på sin vej eller direkte opsøgte, er de mange lokale [[http://www.wikisilkeborg.dk/index.php5?title=Kategori:Sagn&action=edit| sagn ]] eller beretninger. Under dette ophold førte A. L. Drewsen omhyggeligt dagbog, hvilket er årsagen til, at vi i dag kan opleve ham som en opmærksom iagttager og objektivt refererende. Dagbogsformen gør det muligt for læseren at følge, hvordan han langsomt får spurgt ind til kernen i beretningerne og forhørt sig hos flere kilder for at sikre sig at han har forstået det..
Efter sin hjemkomst gik Under dette længere ophold førte A. L. Drewsen hurtigt omhyggeligt dagbog, hvilket er årsagen til, at vi i gang med dag kan opleve ham som en opmærksom iagttager, der objektivt refererer sin indsamlede viden. Dagbogsformen gør det muligt for læseren at bearbejde følge, hvordan han langsomt får spurgt ind til kernen i beretningerne og forhører sig hos flere kilder for at sikre sig at han har forstået det.  Formen gør det dog også vanskeligt for læseren at få hold på de enkelte sagn og deres sandsnylige indhold. Det råder Drewsen imidlertid selv bod på ved efter hjemkomsten at sammenskrive sine mange notater til et samlet afsnit om lokale sagn.  Dagbogsoptegnelserne ender temmelig brat og uden en egentlig afslutning. Han synes at have haft til hensigt at sammenskrive optegnelserne til yderligere tre afsnit med overskrifter som: Krigen i 1848-50, forsåvidt den nåede Silkeborg-kanten; Beretning om fabrikkens anlæg; Silkeborgs historie.  Afsnittet om folkesagn fra egnensagnene er det eneste, der tilsyneladende blev gjort færdigt. Der er tale om et eventyrligt og romantisk stof, som sikkert ville være gået tabt, hvis Drewsen ikke havde indsamlet og nedskrevet det.
som hans datterdatter, Astrid Stampe Feddersen, i 1921 forærede til overretssagfører [[Otto Bisgaard]] i Silkeborg. Dagbogen befinder sig i dag i [[Silkeborg Arkiv]].
De samlede dagbogsoptegnlser blev i 1944 udgivet af Silkeborg Centralbiblioteks Forlag med titlen "Fra og om Silkeborg. Justitiarius Adolf Ludvig Drewsens dagbog under hans ophold på Silkeborg fra 16. juni til 25. juli 1850".
==Ven med H. C. Andersen==
8.982
redigeringer