Ændringer

Akwetu

1.266 bytes tilføjet, 31. maj 2021, 15:27
'''En verdensbutik i Silkeborg.'''
<gallery>[[Fil:Akwetu.jpg|Akwetu's emblem - den hvide og den sorte hånd i en harmonisk enhed. Det anvendes fortsat af Akwetu-Kalundborg</gallery>400px|frameless|right]]
U-landsbutikken AKWETU-Silkeborg var i mange år en del af bybilledet og kulturen i Silkeborg. Butikken åbnede i en nedlagt frisørsalon på Estrupsgade den 1. december 1971, men ret kort tid efter flyttede man til mere centralt beliggende og bedre lokaler på Nygade 30, hvorfra aktiviteterne foregik gennem en menneskealder.
U-landsbutikken AKWETU-Silkeborg var i mange år en del af bybilledet og kulturen i Silkeborg. Oprindeligt åbnede butikken i en nedlagt frisørsalon på Estrupsgade den 1. december 1971, men ret kort tid efter flyttede man til mere centralt beliggende og bedre lokaler på Nygade 30, hvorfra aktiviteterne foregik godt og vel den kommende snes år.
Ophavsmændene til butikken var metodistpræst [[Freddy Johansen]] og dennes kone [http://louiseaaen.blogspot.dk/2010/03/en-dejlig-dag-i-kalundborg.html Else] samt lærerstuderende [[Bruger:Poul.b.lund|Poul Bærnholdt Lund]]. I løbet af butikkens næsten 30 års levetid nåede et stort antal af byens borgere at blive frivillige og ulønnede medarbejdere. Præsteparret blev allerede ultimo 1970'erne forflyttet til Kalundborg, hvor de hurtigt fik etableret endnu en AKWETU butik, som i skrivende stund (september 2013) fortsat eksisterer.
Ophavsmændene [[Fil:Akwetu-gammelt.jpg|400px|frameless|right]] Butikken på Estrupsgade blev stablet på benene – stort set uden udgifter. Både materiale og arbejdskraft blev sponsoreret fra mange forskellige sider. Så alle indtægter kunne stort set gå ubeskåret til butikken var metodistpræst Freddy Johansen formålet. Salget steg og dennes kone Else samt lærerstuderende Poul Bærnholdt Lundsteg. I løbet af butikkens mere end 25 årige levetid nåede Det samme gjorde desværre jo også omkostningerne. Men alligevel blev det til mange gode år med flotte overskud til spændende projekter i tre verdensdele. AKWETU var et stort antal eventyr. Det nøjagtige tal for vores samlede salg af byens borgere u-landsvarer kender ingen, men der er ikke tvivl om, at blive frivillige og ulønnede medarbejderedet er et syv-cifret beløb. Præsteparret blev allerede ultimo 1970'erne forflyttet Altså i hvert fald mere end bare en enkelt million.   De årlige overskud af salget gik til Kalundborgså forskellige ting som drift af håndværkerskoler i Liberia og Kenya, hvor de hurtigt fik etableret endnu etablering af majsmølle i Kenya, bygning af skole i Guatemala, opførelse af huse og etablering af vandanlæg i Indien og støtte til drift af børnehjem i Kenya. AKWETU har gjort en forskel i den tredje verden.   Sammen med organisationer som f.eks. U-landsfonden af 1962 i Århus har AKWETU i en menneskealder været spydspids for at introducere u-landsvarer her i landet. Og det mål er bestemt opnået. Arkivmateriele for AKWETU butik, som Silkeborg er afleveret på arkivet i skrivende stund (september 2013) fortsat eksistererSilkeborg[[Kategori:Internationalt_samarbejde]]
7
redigeringer