Ændringer

Anløbsbroer for rutebådene

61 bytes tilføjet, 8. maj 2015, 08:53
[[Billede:Anløbsbro Savværket.jpg|thumb|450px|Anløbsbroen Savværket på en stille dag i 1920.]]
==='''Borgmesterhaven (Vandrerhjemmet)'''===
Anløbsbroen blev anlagt i 1914, da [[Hjejleselskabet]] købte 3 private åhaver, der om vinteren blev brugt til opbevaring af de små motorbåde og slæbebådene. Broen blev i mange år flittigt benyttet af især skolebørn, der ankom til byen med toget. [[Borgmesterhaven]] blev offentlig tilgængelig fra 1928. I 1937 købte Hjejleselskabet nabogrunden med Villa Aabo og byggede her [[Silkeborg Vandrerhjem]], der blev indviet 15. juni 1938. Vandrerhjemmet solgtes til Silkeborg Kommune i 1964, Borgmesterhaven året efter.
Broen er i dag sjældent benyttet.
==='''Sanatoriebroen'''===
Sanatoriebroen var beliggende overfor [[Nåege]] og har aldrig været en officiel eller offentlig anløbsbro.
Broen blev opført af [[Hjejleselskabet]] omkring 1903 og blev brugt af [[Silkeborg Sanatorium]]s gæster, men fra dette blev nedlagt i 1950'erne blev broen ikke benyttet af Hjejlebådene.
På stedet har [[Silkeborg Motorbådsklub]] nu en mindre bro.
==='''Savværket (Slåensø)'''===
Anløbsbroen blev anlagt i 1894, efter der blev indrettet sommerrestaurant i det tidligere savværk, beliggende ved den nærliggende [[Slåensø]]. [[Restaurant Savværket]] nedbrændte den 4. august 1951 og blev ikke genopført. Anløbsbroen bevarede dog sit navn helt op til slutningen af 50´erne, men hedder nu Slåensø.
Stedet har altid været et yndet udflugtsmål for spadsereture i skoven med medbragte madkurve.
==='''Rytterholt'''===
[[Svejbæk Færgegaard]] åbnede i 1864 og [[Hjejleselskabet]] byggede i den anledning en anløbsbro her. Den første bro i [[Svejbæk Snævringen]] var placeret i den modsatte ende af snævringen ved Ulvenæs, den næste blev omkring århundredeskiftet bygget helt ude ved udsejlingen til [[Julsø]], men på grund af vanskeligheder ved anløb i stærk blæst, blev den omkring 1950 flyttet lidt længere ind i snævringen til den nuværende placering. Man havde endvidere en bro til udlejningsbåde inde midt i snævringen (ca. ud for det nuværende Skyttehuset).
I 1975 lukkede hotellet og blev omdannet til Hvidovre Kommunes Feriecenter, året efter åbnedes [[Skyttehusets Cafeteria]] på nabogrunden. Anløbsstedets navn ændredes dog først officielt i starten af 1990´erne. Den nuværende bro er bygget i 1986.
 
==='''Ludvigslyst'''===
Anløbsstedet formodes oprettet i 1876, da [[Hotel Ludvigslyst]] blev åbnet. [[Svejbæk Station]] var åbnet få år tidligere og herfra var der kun få minutters gang til broen. Den nuværende bro er bygget i 1990. En periode var restaurationen kombineret med et museum for hoteldrift, og da dette lukkede i 2008 og bygningerne blev dømt til nedrivning, blev broen i nogle år sjældent anløbet. Nedrivningsplanerne blev dog skrinlagt, og restaurationen blev genindviet i 2012 under navnet [[Traktørstedet Ludvigslyst]], og anløbsboen er igen blevet en populær destination.
==='''Knøsen'''===
Anløbsbroen ved [[Knøsen]], hvor der i mange år var traktørsted, blev anlagt i år 1900, men blev nedlagt igen efter en kort årrække, da den ikke blev benyttet særlig meget. Desuden var broen meget udsat i isvintre.
 
[[Billede:Fil:B0002337.jpg|thumb|450px|Anløbsbroen på Møgelø]]
==='''Møgelø'''===
==='''Himmelbjerget'''===
Anløbsstedet ved Himmelbjerget har alle dage været det mest besøgte på ruten.
Omkring 1930 opkøbte [[Hjejleselskabet]] flere strandparceller ved [[Himmelbjerget]]s fod, og videresolgte dem til [[Hotel Julsø]] med den klausul, at selskabet sammen med [[Ry Turistbåde]] fik eneret til anløb af parcellerne. En overgang var der hele 5 anløbsbroer på stedet, en mod Ry, en mod Laven, en mod Silkeborg, en til hjælpebåde og en til udlejningsbåde. På pladsen var der endvidere i mange år frem til starten af 1970'erne en is- og souvenirkiosk.
Broerne var meget udsatte for skader i isvintre, så i 1984-85 erstattedes de 4 eksisterende broer af et nyt solidt og vedligeholdelsesfrit bolværk på næsten 100 m, bekostet af Ry og Silkeborg kommuner i fællesskab.
==='''Ry'''===
”[[Hjejlen]]” anløb fra starten i 1861 dagligt [[Ry]], men fra 1871, da der blev anløbsbro i Laven, gled Ry ud af fartplanen og først i 1903 begyndte man igen at sejle regelmæssig rutesejlads fra Ry Havn.
I 1923 overtog [[Ry Turistbåde]] rutesejladsen, men [[Hjejleselskabet]] byggede herefter en anløbsbro for selskabets udlejningsbåde uden for havnen, i [[Lillesø]], hvor der nu er marina. Broen blev nedtaget i 1957, hvorefter udlejningsbåde fra Silkeborg siden har brugt den nordre ende af kajen i selve Ry Havn.
Fra 2008 har Hjejleselskabet igen overtaget rutesejladsen mellem Ry og Himmelbjerget.
Administrator
8.982
redigeringer