Ændringer

Anløbsbroer for rutebådene

329 bytes tilføjet, 5. mar 2022, 14:40
==='''Gl. Hattenæs'''===
Da restaurationen [[Gammel Hattenæs|Gl. Hattenæs]] åbnede i 1888 byggede [[Hjejleselskabet]] en bro her, men på grund af diverse uenigheder med lodsejeren flyttede man allerede i 1898 anløbsstedet hen til Ny Hattenæs. Broen blev dog liggende i mange år, men blev kun anløbet med sluttede selskaber til restaurationen, bl.a. til de første [[Riverboat Jazz Festival|Riverboat]] festivaler i 1966-69. Broen blev endelig fjernet omkring 1980.
==='''Ny Hattenæs'''===
[[Ny Hattenæs]] blev i 1898 1896 oprettet som et sommerpensionat, der senere blev udvidet til hotel og restaurant. På grund af diverse uenigheder med lodsejeren flyttede man i 1898 anløbsstedet fra Gl. Hattenæs hen til Ny Hattenæs. Den nuværende bro er bygget i 1990. Broen er med sine 60 meter den længste anløbsbro i [[Søhøjlandet]].
==='''De Små Fisk'''===
==='''Sejs'''===
Det er uvist hvornår Sejs-broen er anlagt, men formodentlig først efter 1. Verdenskrig, da der indtil da kun var ganske få beboere Anløbsstedet optræder for første gang på fartplanen i området1908. Broen var placeret i [[Borre Sø]] tæt på [[Sejs Snævringen]] med en kort sti op til [[Sejs Søvej]].
Broen blev nedlagt i 1995, i forbindelse med at broen ved [[Aqua]] blev bygget.
Anløbsstedet ved Himmelbjerget har alle dage været det mest besøgte på ruten.
Omkring 1930 opkøbte [[Hjejleselskabet]] flere strandparceller ved [[Himmelbjerget]]s fod, og videresolgte dem til [[Hotel Julsø]] med den klausul, at selskabet sammen med [[Ry Turistbåde]] fik eneret til anløb af parcellerne. En overgang var der hele 5 anløbsbroer på stedet, en mod Ry, en mod Laven, en mod Silkeborg, en til hjælpebåde og en til udlejningsbåde. På pladsen var der endvidere i mange år frem til starten af 1970'erne en is- og souvenirkiosk.
Broerne var meget udsatte for skader i isvintre, så i 1984-85 erstattedes de 4 eksisterende broer af et nyt solidt og vedligeholdelsesfrit mindre vedligeholdelseskrævende bolværk på næsten 100 m, bekostet af Ry og Silkeborg kommuner i fællesskab. Den 28. februar 2020 nedbrændte Hotel Julsø og i øjeblikket arbejdes der med planer om genopførelse af restauranten på brandtomten, men indtil da må turisterne kigge langt efter at få serveret mad og drikke ved Bjergets fod.
==='''Laven'''===
311
redigeringer