Ændringer

Børnehjælpsdagen i Silkeborg

105 bytes tilføjet, 29. jun 2012, 20:11
--[[Bruger:Lis Thavlov|Lis Thavlov]] ([[Brugerdiskussion:Lis Thavlov|diskussion]]) 29. jun 2012, 22:11 (CEST)[[Billede:boernehjaelpsdag1949.jpg|thumb|300px|Børnehjælpsdagens optog på Torvet, 1949]]
Den allerførste Børnehjælpsdag blev afholdt 6. maj 1904 i København. Det var den idealistiske kommunelæge i København, Johan Carlsen, der fik idéen til at samle penge ind til gavn for mindre bemidlede børn ved at afholde fester for børn – og deres forældre. Og i de efterfølgende årtier etablerede næsten alle større byer noget tilsvarende. Formålet var forskelligt fra by til by, men fælles var det dog, at børnene stod i centrum. Og alle steder var der tale om indsamling af midler til at tage hånd om de opgaver, som lokalsamfundet på det tidspunkt ikke selv magtede at løfte. Organisationen Børnehjælpsdagen eksisterer stadig og arbejder for at bedre børns og unges vilkår i Danmark. Det sker bl.a. ved det landsdækkende ”Lillebror-Lotteriet” og ved afholdelse af Børnehjælpsdag på Rådhuspladsen i København.
Børnehjælpsdagen kom forholdsvis sent til Silkeborg. Den første blev afholdt 13. og 14. juni 1947 på initiativ af foreningen ”[[Silkeborglærernes Feriekoloni Ahl Hage|Silkeborglærernes Feriekoloni]]”. Det var en forening, der var blevet stiftet i 1942 med det formål at sikre børn fra mindrebemidlede familier mulighed for at komme ud og få lys, luft og sund mad. Det var imidlertid ikke så let for lærerne at få finansieret de gode hensigter. I efteråret 1946 indkaldte foreningen derfor en række lokale organisationer til et møde, hvor man ville lodde stemningen for afholdelse af en børnehjælpsdag. Man havde nemlig hørt fra andre byer, at en sådan festdag kunne give et pænt overskud, som så kunne fordeles til lokale foreninger og institutioner, der arbejdede på at fremme sundhed og gode fritidsbeskæftigelser for børn af mindrebemidlede.
De fremmødte bakkede op om idéen og resultatet blev, at komitéen ”Børnehjælpsdagen i Silkeborg” blev dannet. I repræsentantskabet indvalgtes folk fra Silkeborglærernes Feriekoloni, [[Sct. Georgs Gildet i Silkeborg]], [[Silkeborg Handelsstandsforening]], [[Arbejdernes Fællesorganisation]], [[Børneværnet]] (Silkeborg Kommune), [[Silkeborg Kirke]] og endelig repræsentanter for byens læger.
Derefter kunne planlægningsarbejdet gå i gang. Der nedsattes 14 arbejdsgrupper, som skulle påtage sig ansvaret for hvert deres område – d.v.s. man valgte formændene, så måtte de selv finde de nødvendige medhjælpere, som man forventede kunne løbe op i et antal på 500.
Den arbejdsform for planlægning, som man fandt frem til ved de første års børnehjælpsdage skulle blive fastholdt gennem årene med ganske få variationer.
Festdagens afvikling og programindhold fandt også tidligt sit mønster. I ugerne op til festen blev der solgt lodsedler med mulighed for at vinde forholdsvis store præmier. I 1947 var der f.eks. tale om et gavekort på 2.000,-, en rejse til Norge, en radio og to cykler, samt en masse mindre præmier.
Administrator
8.982
redigeringer