Ændringer

Bindslevs Plads

1.954 bytes tilføjet, 2. okt 2022, 09:31
/* Markedspladsen */
Område i Silkeborg opkaldt efter [[Rasmus Bindslev]] (1876-1951)Billede:bindslevsplads.jpg|thumb|300px|Markedspladsen, som var Silkeborgs fjerde folkevalgte borgmesteromkring 1925. Han havde borgmesterposten fra 1929 til 1941. Efter hans ide blev den gamle markedsplads mellem [[Hostrupsgade]] og [[Amaliegade]] omdannet til parkanlæg med legeplads. Parken, hvor der blev rejst en mindesten for Rasmus Bindslev, er senere reduceret ved udvidelsen af biblioteket og anlæggelse af parkeringsplads.
Oprindelig hed hele gaden fra Bindslevs Plads er en gade og tidligere en lille park, der er opkaldt efter [[SøndergadeRasmus Bindslev]] (1876-1951), som var Silkeborgs fjerde folkevalgte borgmester. Han havde borgmesterposten fra 1929 til 1941. Efter hans idé blev den gamle markedsplads mellem [[Hostrupsgade ]] og [[MarkedsgadeAmaliegade]]omdannet til parkanlæg med legeplads. Parken, men efter parkens etablering i 1935 fik strækningen langs parken sit nuværende navnhvor der blev rejst en [[mindesten for Rasmus Bindslev]], er senere reduceret ved udvidelsen af biblioteket og anlæggelse af parkeringsplads.
Oprindelig hed hele gaden fra [[MarkedspladsenSøndergade]] kom til omkring 1850Hostrupsgade [[Markedsgade]], da man udvidede den oprindelige byplan fra 1845men efter parkens etablering i 1935 fik strækningen langs parken sit nuværende navn. Her foregik handel med levende dyr med jævne mellemrum og af folketællinger kan ses, at områdets beboere talte en del slagtere. Markedspladsen blev også brugt til lidt større markeder og til cirkusplads
Pladsen er omgivet af en ret uensartet bebyggelse både m.h.t. ==Markedspladsen==Markedspladsen kom til bygningernes højde og byggelinjer. På østsiden ligger [[Silkeborg Handelsskole]]s bygningskompleks - lidt skævt placeret i forhold til pladsenomkring 1850, men i flugt med da man udvidede den vejføring som [[Amaliegade]] har givetoprindelige byplan fra 1845. Den markante røde murstensbygning er tegnet Her foregik handel med levende dyr med jævne mellemrum og af [[Anton Rosen]] og opført i 1902 og 1908. Området har i 1859-1981 været Silkeborgs kommunale skoledistriktfolketællinger kan ses, mens privatskolerne kom til at placere sig omkring [[Skoletorvet]] områdets beboere talte en del slagtere. Her har [[Borgerskolen]], [[Østre Skole]] og desuden [[Mellem- og Realskolen]] Markedspladsen blev også brugt til lidt større markeder og [[Søndergadeskolen]] haft til husecirkusplads.
På nordsiden af Helt op til omkring 1930 holdtes der på pladsen (kreaturmarkeder hver lørdag. Egnens landboere kom hertil med adressen Bindslevs Plads) findes en homogen bebyggelse, som har en veldefineret byggelinjekreaturer og smågrise. Det er denne række af bygningerDer var også et restaurationstelt, der giver pladsen karakterhvor landboerne kunne få læsket ganen over et "lidkøb".
Den imposante rødstensbygning i den vestlige ende rummer [[Silkeborg Bibliotek]]På pladsen var et jernrækværk, som blev opført i 1918-20 som beskæftigelsesprojekthvor kreaturerne kunne tøjres. Bygningen rummede på dette tidspunkt både bibliotekNår der ikke var marked var det en herlig tumleplads for børnene, badeanstalt og museumder bl. Siden er biblioteksarealet udvidet betydeligt i østlig retning, hvilket har betydet at parken efterhånden blev mindre a. slog kolbøtter omkring jernrækværket og til sidst erstattet af parkeringspladserspillede bold på pladsen.
Den sydlige side har hidtil fremstået mere diffus - uden Pladsen er omgivet af en genkendelig byggelinjeret uensartet bebyggelse både m. Her opførtes h.t. til bygningernes højde og byggelinjer. På østsiden ligger [[Silkeborg ElværkHandelsskole]] mod sydvest s bygningskompleks - lidt skævt placeret i 1910. Samme år fik byens brandvæsen forhold til huse i en tidligere hestestaldpladsen, som men i 1926 blev erstattet af et egentlig sprøjtehus, som i 1949 blev udbygget flugt med endnu en garagebygning. den vejføring som [[Silkeborg BrandvæsenAmaliegade]] holdt til her på den såkaldte "har givet. Den markante røde murstensbygning (Markedsgade 3) er tegnet af [[BrandvejenAnton Rosen]]" frem til april 1972. Bygningskomplekset blev revet ned og opført i 2007 1902 og 2009 for at give plads 1908. Området har i perioden 1859-1981 været Silkeborgs kommunale skoledistrikt, mens privatskolerne kom til at placere sig omkring [[Den kreative Skoletorvet]]. Her har [[Borgerskolen]], [[Østre Skole]] og parkeringspladserdesuden [[Mellem- og Realskolen]] og [[Søndergadeskolen]] haft til huse. I 200
Der arbejdes ==Bebyggelsen på pladsen==På nordsiden af pladsen (med planer om adressen Bindslevs Plads) findes en homogen bebyggelse, som har en veldefineret byggelinje. Denne række af bygninger opstår i perioden 1880-1900 og er det, der giver pladsen karakter. I den imposante rødstensbygning i den vestlige ende, ud mod Hostrupsgade, ligger [[Silkeborg Bibliotek]]. Bygningen, som blev opført i 1918-1920 som beskæftigelsesprojekt, rummede på dette tidspunkt både bibliotek, badeanstalt og museum. I 1921 opførtes nordfløjen i bibliotekskomplekset, som oprindelig var planlagt til at omdanne rumme en brandstation. Den blev dog indrettet til kommunale kontorer for socialvæsen, arbejdsanvisning og stadsingeniør. På første sal indrettedes i 1934 børnebibliotek, som 1974 flyttedes til stueetagen. I 1957 og 1978 blev biblioteksarealet udvidet betydeligt i østlig retning, hvilket betød, at parken efterhånden blev mindre og til sidst erstattet af parkeringspladser. [[Badeanstalten]] ligger fortsat i kælderen til den gamle hovedbygnig ud mod Hostrupsgade. Den sydlige side har hidtil fremstået mere diffus - uden en genkendelig byggelinje. Her opførtes [[Silkeborg Elværk]] mod sydvest i 1910. Samme år fik byens brandvæsen til huse i en tidligere hestestald, som i 1926 blev erstattet af et egentlig sprøjtehus. I 1949 opførtes længere nede ad gaden - ca. midt på pladsen en garagebygning, som senest blev benyttet til garage for bibliotekets bogbusser. [[Silkeborg Brandvæsen]] holdt til her på den såkaldte "[[Brandvejen]]" frem til april 1972. Bygningskomplekset blev revet ned i 2007 (bogbusgaragen) og 2009 (sprøjtehuset) for at give plads til kulturtorv ved lade [[Den kreative Skole]], og til midlertidige parkeringspladser. Disse blev i sommeren 2018 omdannet til "[[Theodoras Have]]". I 2009 og 2010 opførtes endvidere [[Medborgerhuset]] på hjørnet ved Amaliegade. ==Kulturtorv==I sommeren 2018 blev hele området indrettet som nyt opholdssted i byen.Dermed blev planerne om at omdanne pladsen til kulturtorv til virkelighed. Det kom til at betyde at alle kulturinstitutionerne smeltede sammen. Hele området blev derefter omskabt til et sammenhængende byrum med bakker, som blev belagt med asfalt og malet op med hvide striber. Det gav de folkelige tilnavne “Den sorte Plads”, “Zebrapladsen” eller “Matas Plads” - den med striberne. == Anstændighedens Plads ==21. januar 2012 fik Bindslevs Plads endnu et udvidet navn - [[Silkeborg BibliotekAnstændighedens Plads]] smelte sammen. Det skete som opbakning til de folkelige bevægelser, der i Svendborg, Silkeborg og andre byer kæmpede for bedre forhold for syge.
----
Beliggenhed: Bindslevs Plads ligger i Silkeborgs midtby.
 
[[Kategori:Gader & Veje]]
[[Kategori:Steder]]
Administrator
8.982
redigeringer