Ændringer

Borre Sø

20 bytes fjernet, 26. mar 2010, 07:48
Borre Sø er en del af [[Gudenå-systemet]] og er en af de fire [[Himmelbjergsøerne|Himmelbjergsøer]], som er fællesbetegnelsen for [[Birksø]], [[Julsø]], Borre Sø og [[Brassø]]. Den indgår også i det større søsystem – kaldet [[Silkeborgsøerne]].
====Hvad betyder "Borre Sø"====
Navnet Borre Sø optræder første gang i [[Silkeborg Slot]]s jordebog i 1598, og desuden i Markbogenfra 1683. Forleddet er substantivet borg, enten i betydningen befæstet gård eller måske anvendt om en tilflugtsborg. En sådan lokalitet har muligvis ligget i nærheden af søen og kan have haft forbindelse til den befæstede gård, der vides at have ligget i [[Virklund]].
====Omkring Borre Sø====
Søen er beliggende i øst-vestlig retning og er mod øst afgrænset ved en åslynge ved [[Svejbæk Snævring]], som danner forbindelse til Julsø. Mod nord er søen afgrænset af [[Sejs Snævring]], som giver forbindelse til Brassø.
Mod nord-nordøst ligger [[Sejs]], mod øst [[Svejbæk]], mod nord og vest [[Østerskov]] med halvøen [[Oringen]] og syd for søen ligger [[Sønderskov]] med den langt mindre [[Slåensø]].
====Paradisøerne====
Borre Sø er så at sige delt i to afsnit – en relativ dyb østlig del, som gennemstrømmes af [[Gudenå]]en og en noget mere fladvandet vestlig del med de fire småøer – under et kaldet [[Paradisøerne]]. Inderst i bugten, længst mod vest ligger den mindste, [[Annekens Ø]] (tidligere også kaldet Damehatten) dernæst følger [[Bredø]], [[Langø]] og længst mod øst ligger den største, [[Borre Ø]], hvor der er fundet tegn på beboelse i fortiden.
====Søens tilløb====
Borre Sø har adskillige tilløb. Vestligst fra kommer [[Gravbæk]], som afvander [[Thorsø]] og [[Ellesø]], og som kort før sit udløb i søen optager [[Hulbæk]]. Derefter følger [[Sugebæk]], der gennemstrømmer [[Rødkær Enge]] og på den anden side af [[Brasenkas]] løber [[Foldbæk]] ud i søen. Endelig strømmer den opstemmede [[Millingbæk]] ned fra Slåensø og ud i søen ud for Borre Ø.
Den største dybde i søen på ca. 15 m. findes ved Svejbæk Snævring, men da den dybeste del kun strækker sig over et beskedent areal er gennemsnitsdybden ca. 5 m.
====Ladepladser====
På kort fra sidste halvdel af 1800-tallet ses flere såkaldte ”ladepladser” angivet i søens sydvestlige ende. [[Prinsens Ladeplads]], [[Folbækkær Ladeplads]] og [[Den Høje Ladeplads]] er steder, hvor man i sin tid udskibede træet fra skovene. Det blev så med pramme fragtet ad Gudenåen til Silkeborg, sådan som det er beskrevet i H. C. Andersens fortælling “[[Ib og lille Christine]]”.
Administrator
8.982
redigeringer