Ændringer

Brassø

84 bytes fjernet, 12. maj 2021, 21:02
/* Omkring Brassø */
[[Billede:brassoe.jpg|thumb|350px|Udsigt over Brassø. Helt til højre skimtes [[Vejlsøhus]]]]
Brassø er en del af [[Gudenå-systemet]] og er den sidste i rækken af [[Himmelbjergsøerne|Himmelbjergsøer]] i [[Gudenåen]]s løb mod Silkeborg. Den indgår også i det større søsystem – kaldet [[Silkeborgsøerne]].
 
Brassø indgår i [[EF-habitatområde H181 Silkeborgskovene]], som består af dele af skovene og søerne i Søhøjlandet syd og øst for Silkeborg.
==Omkring Brassø==
Brassø er opdelt i to bassiner, der ligger på hver side af landtangen rundt om [[Avnsø]]. I det sydligste findes mod nord [[Valdemars Vig]] og herefter følger på land [[De små fisk]] – et kommunalt naturområde med teltplads og et lille søbad.
Først i det nordlige bassin ligger [[Hattenæs]], som især i ældre tid var kendt som et meget populært udflugtsmål med de to restaurationer - [[Gammel Hattenæs]] (1888-1978) og [[Ny Hattenæs]] (19001896-). Af samme grund har [[Hjejleselskabet]] en lang anløbsbro her. Derefter følger [[Kongsholm]] og [[Kongsholm Øen]], som danner indløbet – kaldet [[Kongsdyb]] - til [[Remstrup Å]].
På den modsatte bred udgør [[Myrehoved]] afgrænsningen mellem Brassø og [[Vejlsø]], som er en afsnøring af Brassø. Syd her for ligger [[Skallervig]] og yderligere mod syd - på den anden side af [[Assing Hoved]] – ligger [[Balservig]].
Efter landtangen med navnet [[Balserhoved]] følger indsejlingen til [[Klüwers Kanal]], der forbinder Brassø med Avnsø.
 
[[Brassøvej]] i Sejs har navn efter søen.
==Søens tilløb==
Den største vandmængde tilføres Brassø ved, at Gudenåen strømmer igennem. Søen tilføres dog også vand fra [[Almind Sø]] og [[Vejlsø]] via [[Vejlsø kanalen]]. Ligeledes har Brassø forbindelse til Avnsø gennem [[Klüwers Kanal]].
Forholdene i såvel Vejlsø som Avnsø påvirkes i stort omfang af tilstanden i Brassø, da vandet herfra ofte strømmer ind i de to mindre søer.
Vandspejlet ligger 20,7 m.o.h.
==Hvad betyder Navnet "Brassø"==
Navnet ”Bradsøe" optræder første gang i [[Markbogen]] fra 1683, og som ”Brasøe” på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781. Forleddet er sandsynligvis fiskenavnet ”brasen”, måske som en gammel henvisning til, at der var mange af denne type fisk i søen.
==Fakta:==
* Vandsystem: Gudenå Syd
* Oplandsareal: 978 km2km²
* Areal: 122 ha.
Administrator
8.982
redigeringer