Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Bryggeriet Godthaab/Godthåb

10 bytes tilføjet, 3. jun 2019, 19:42
Lis Thavlov flyttede siden [[Bryggeriet Godthaab]] til [[Bryggeriet Godthaab/Godthåb]]
Denne bygning husede bryggeriet eller dele deraf helt frem til lukningen i 1980, idet man moderniserede og udvidede undervejs i takt med udviklingen:
Øl har havde i århundreder været det, man drak for at slukke tørsten og det var en del af enhver (land)husmoders repertoire at kunne brygge det, man havde behov for. Efterhånden som forskellige bryggerier opstod over hele landet, skiftede flere og flere besværet (og den sandsynligvis svingende ølkvalitet) ud med at få øllet leveret. I starten blev øllet tappet på ankre men senere gik man over til også at tappe dem på såkaldte hel- og halvflasker.
Niels Andreas Madsen fortalte i et interview med Silkeborg Avis, at i 1911, da han overtog, kostede sådan et anker med 18 liter øl 70 øre og det var ganske almindeligt at kunder på landet købte et anker om ugen.
I 1928 udskiftede bryggeriet bl.a. de gamle træbryggekar med aluminiumstanke og man fik et helt nyt køleanlæg.
Holger Madsens søn, Andreas havde fra han var ganske ung gået til hånde på bryggeriet med forefaldende arbejde og da han i 1970 overtog ledelsen fortalte han til Silkeborg Avis, at han stadig var en slags altmuligmand: både produktionschef og sodavandstapper. Bryggeriet beskæftigede stadig kun 10 mand, hvoraf de 3 var salgschauffører.
[[Billede:G2.PNG|thumb|270px|Bryggeriets ølbiler udenfor Godthaabsvej Godthåbsvej 4-6]]
Hvidtølsproduktionen var samme år blevet stoppet, da bryggeriet ikke havde muligheder for at udvide og sodavandsproduktionen var vokset. Man valgte derfor at droppe hvidtøllet til fordel for mere lagerkapacitet.
Til gengæld var Godthaab blevet depot og distributør for Ceres og forhandlede hele dette bryggeris repertoire, sortiment - dog med hovedvægt på øllet. Godthaab var på det tidspunkt Jyllands næststørste Ceresdepot udenfor Aarhus, men faktisk havde Godthaab allerede fra 1911 repræsenteret andre jyske bryggerier i Silkeborg – ikke mindst Horsens Øl.
Bryggeriet Godthaab blev i 1980 opkøbt af Silkeborgs andet bryggeri, Neptun.
8.982
redigeringer