Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Carl H. Commichau

1 byte fjernet, 16. sep 2019, 13:47
Carl Commichau fulgte ikke umiddelbart i faderens fodspor, men kom i lære som kleinsmed
Da den frank-tyske krig brød ud i 1870, blev Commichau indkaldt og tilbragte hele krigen i Frankrig og da han kom tilbage blev han forlovet med en tysk pige. Mulighederne for at forsørge hende var imidlertid små i Tyskland og han besluttede derfor at forsøge sig i Danmark og kom hertil i 1877. Planen var, at han ville forsøge at skaffe sig en levevej indenfor tekstilindustrien og derfefter sende bud eften sin forlovede. Sådan skulle det dog ikke gå – den forlovede døde i Tyskland inden Commichau havde fået etaleret etableret sig.
På [[Kjærsgård]] ved [[Silkeborg Langsø]] fandt han – efter nogens nogen tids søgen – et lille vandkraftværk, der kunne drive hans første uldspinderi. Han fik en aftale i stand om at leje stedet og kunne endelig komme i gang omend, det var på beskedne vilkår.
Commichau blev gift 1891 med Mathilde Koch, som han havde forelsket sig i på Kjærsgård. Hun var søster til Kjærsgårds ejers hustru og opholdt sig der for at hjælpe til.
Det var dog ikke kun Commichau og Esther, der blev udsat for Kneippkurens kolde vand. Svigersønnen, John Switzer, fortæller , hvordan dagene i den Commichauske hjem startede med, at Carl H. selv gik rundt og bankede på dørene til familiens værelser, hvorefter de en efter en blev gennet ud i badeværelset, op i karret med koldt vand for til sidst at blive spulet med en slange – ligeledes med koldt vand.
”Hvis man ikke selv nød dette ceremoniel, så gjorde hr. Commichau det; under hele behandlingen havde han et saligt smil om munden.”
Commichau var i mange år en del af [[Silkeborg Gasværk]]s bestyrelse, men udover denne post og en kortere som en af kommunens vurderingsmænd var Commichau ikke involveret den kommunale forvaltning.
I sine sidste år var Commichau meget plaget af sin ryglidelse ligesom han blev ramt af flere mindre slagtilfælde og han var derfor henvist til at komme omkring i en rullestol og en . En af fabrikkens gamle arbejdere,”Krølle”, kørte lange ture med ham og fortalte selv, at han på disse ture havde lært mere om livet, end han havde lært i resten af sit liv tilsammen.
Carl Hermann Commichau døde den 24/3 1919 på Ristrup Hovedgård v. Sabro, som var ejet og beboet af hans yngste datter, Esther og hendes mand, John Upsdell Switzer, som oprindelig var farmer i Chicago. Han ligger dog begravet på [[Ny Kirkegård]] i Silkeborg
843
redigeringer