Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Dynæs

486 bytes tilføjet, 17. dec 2011, 23:22
[[Billede:dynaes.jpg|thumb|300px|Udsigt over Julsø med Dynæs i forgrunden og Himmelbjerget i baggrunden]]
Dynæs er en halvø odde på den nordlige bred af [[Julsø]] lige overfor [[Himmelbjerget]] og vest for [[Laven]], hvis forbindelse til land oprindelig har været en smallere tange.
Dynæs ses første gang nævnt som "Dyrnes" i skriftlige kilder i 1360. Forleddet "Dy(r)-" kommer af det gammeldanske "diur" eller "dyr" i betydningen hjorte- og råvildt. Efterleddet "næs" er beslægtet med ordet "næse" og betegner en halvø omgivet af vand på tre sider. Dynæs er altså halvøen med dyrevildt.
På Dynæs findes rester af et anseligt, middelalderligt voldsted. Det består af en firesidet borgbankeog et system af forsvarsgrave. De stejle sider er af usædvanlig højde, der idet de hæver sig 10 m. over det omliggende terræn, samt og 12m. over søen. Et voldsted er et system sted, hvor der engang stod en borg eller en fæstning. Sådanne borge eller fæstninger blev opført af forsvarsgravekongen, store kirkefyrster eller stormænd. Det var dog de færreste anlæg, der var store middelalderborge eller store forsvarsanlæg. For det meste var anlæggene beskedne af størrelse og de blev kun brugt, når tiderne var usikre.  Borgen tilhørte bl.a. [http://da.wikipedia.org/wiki/Valdemar_Atterdag_ Valdemar Atterdag], men overgik siden til Århus bispestol, som ejede den indtil reformationen. At borgen var befæstet kan ses som et bevis på, hvor vigtig [[Gudenåen]] var som transportvej i hine tider.
Efter at kronen i 1536 havde overtaget bisegodset - heriblandt Dynæs, hører vi ikke mere til Dynæsborgen, som sikkert er forfaldet. Gårdbruget er derefter sandsynligvis flyttet ind i læ af bakkerne, nu med navnet [[Laven Hovgård]], for i 1700-tallet at blive etaberet på sin nuværende plads i [[Gammel Laven]]. Dynæs var dermed blevet til et stykke jord tilhørende Laven Hovgård.
8.982
redigeringer