Ændringer

Forside

192 bytes tilføjet, 13. jan 2012, 23:28
<div id="ugens-artikel">
=WikiSilkeborg ønsker alle et godt nytår=Savner du sneen??==
==Hvad med en god travetur i skoven:Start turen til Duedalbjerg skiho her...==
[[Billede:lovisehoej.jpg|thumb|300px|Udsigt fra Lovisehøj over Brassø, ca. 1909 nu en del af EF-habitatområdet.]]
=EF-habitatområde H181 SilkeborgskoveneDuedalbjerg skihop=EF-habitatområde H181 Silkeborgskovene med et areal på 1.455 ha indgår i det skovdominerede område syd og øst for Silkeborg. Det stærkt kuperede landskab er formet af store erosionsdale, som har skåret sig ned i den oprindelige moræneflade. I bunden af dalene har isen efterladt store bassiner, der nu er opfyldt af de mange søer og af [[Gudenåen]].
Silkeborgskovene er en del af Danmarks største sammenhængende skovområde og er naturligt delt i Duedalbjerg skihop lå på [[NordskovenDuedal Bjerg]], i Thorsø Bakker ved [[VesterskovThorsø]], syd for [[ØsterskovVirklund]] . Bakken havde et fald på 20 meter fra starten ned til selve hoppet. Hoppet var 1½ meter højt og springområdet havde også et fald på 20 meter. Det var et af landets største skihop og tiltrak sig stor opmærksomhed i samtiden.[[SønderskovBillede:skihop.jpg|thumb|Plantegning af skihoppet bragt i en brochure udgivet af Silkeborg Skiklub i 1943.]]Hoppet og faciliteterne blev tegnet af arkitekt Thorkild Jensen og det blev bygget af brolægger Jakob Jakobsen. Det stod færdigt til brug i marts 1944, men selv om skiføret i 1945 var godt, havde man ikke mod på at tage det i brug. Det blev anset for et vanskeligt hop. Derfor brugte man vinteren 1945 kun ''det lille hop''.
Området er udpeget på baggrund af forekomsten af følgende naturtyper: Kalkrige søer og vandhuller med kransnålalgerFørst to år efter at hoppet stod klar, næringsrige søer og vandhuller kunne det officielt indvies ved et stævne den 3. marts 1946 med flydeplanter eller store vandaks, vandløb med tidvis blottet mudder med enårige planter, hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende, bøgeskov et mesterhop morbund med kristtorn24, bøgeskov 60 meter af norske Øjvind Skjaggestad. Det længste hop der er foretaget muldbundhoppet, skovbevoksede tørvemoser og elle- og askeskove ved vandløber angiveligt 29, søer og væld5 meter. Området er dertil udpeget på baggrund af forekomsten af følgende arter: Stor Vandsalamander Skihoppet var hjemsted for flere konkurrencer med international deltagelse, men også ivrig deltagelse fra Silkeborg og Odderandre større byer.
Hele området har et meget stort naturpotentiale. Nordskoven, Vesterskov og Østerskov bærer præg Et af tidligere tiders intensive skovbrugsdriftde største arrangementer foregik kort efter indvielsen, mens Sønderskov er meget afvekslende og præget af store områder med gammel løvsknemlig det såkaldte 'Hoprend' den 17.marts 1946.Hoprendet tiltrak omkring 4000 tilskuere og fik en fyldig dækning i [[Silkeborg Avis]].
[[EFHorsens-habitatområde H181 SilkeborgskoveneBryrup-Silkeborg Jernbane]] anskaffede i 1947 en 'skinnebus', der i vinteren 1948 kørte i pendulfart med publikum mellem Silkeborg og Virklund stationer. Skihoppet blev opgivet i 1955.  [[Duedalbjerg skihop|Læs resten af artiklen her ->]]
Administrator
8.982
redigeringer