Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Frode Arntzen

168 bytes tilføjet, 4. aug 2020, 11:37
I København stiftede Arntzen angiveligt bekendtskab med [[Robert Jones]], som dog på det tidspunkt drev købmandsforretning i Nakskov. Sikkert er det imidlertid, at de begge flyttede til [[Silkeborg]] og fik deres bevillinger som hhv. købmand og manufakturhandler den samme dag – nemlig d. 11/10 1854.
[[Billede:fa.JPG|thumb|270px|]]
[[Billede:Arntzen1.PNG|thumb|270px|Gården på hjørnet af Søndergade og Vestergade. Til højre ser man Arntzens forretning, hvor der dog nu står "eft."]]
Robert Jones havde lejet en af Silkeborgs største gårde på hjørnet af nuværende [[Vestergade]] og [[Søndergade]] af en københavnsk grosserer ved navn James Petersen og i den gård var der en 'ekstra' forretning (med facade mod Vestergade) hvorfra Arntzen drev sin virksomhed igennem alle årene- de første år som forpagter af købmand Jones' manufakturafdeling og fra 1857 som selvstændig under navnet "Frode Arntzen & Co."
I 1859 blev Frode Arntzen gift med en datter af omtalte møbelhandler Peter Nielsen, nemlig Emma Christine Nielsen, og det er også det år, hans navn første gang optræder i et byrådsreferat, idet han blev udpeget til at udgøre Silkeborgs første sundhedskommission sammen med fabrikslæge [[Jacob Hendrik Jørgensen]].
Arntzen giftede sig ikke igen men drev fortsat sin forretning frem til 1895, hvor han solgte den til sin svigersøn, [[Ludvig A. Andersen]].
[[Billede:Arntzen"Frode arntzen.JPGjpg|thumb|270px|"Husfader af Formue og Sparekassedirektør"]]
Frode Arntzen var – på flere poster – en ledende skikkelse indenfor Silkeborgs forretningsverden. Da Silkeborg Handelsforening (senere [[Silkeborg Handelsstandsforening]]) blev stiftet i 1883, blev Arntzen dens første formand. En post han havde frem til 1888. Da [[Silkeborg Handelsskole]] oprettedes i 1892 var det også med Arntzen som første formand ligesom han var medstifter og bestyrelsesmedlem da [[Silkeborg Turistforening]] så dagens lys i 1899. Derudover var han formand for [[LaaneSpare- og Sparekassen Laanekassen for Silkeborg og Omegn]] frem til sin død. I den sidste folketælling angiver han, at han er ”Husfader af Formue og Sparekassedirektør.”
I 1894 havde Frode Arntzen været købmand i Silkeborg i 40 og det fejrede han ved at stifte et legat ”under Kommuneraadets Bestyrelse, stort 1200 kr i 4% ny jydske Købstad-Kreditforenings Obligationer til fordel for en Mand eller Kvinde, der paa uforskyldt Maade er kommen i Trang og er værdig til Hjælp.”
8.982
redigeringer