Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Hammers Klædefabrik

4 bytes tilføjet, 15. maj 2019, 12:28
Hammers klædefabrik blev grundlagt af [[Chr. Hammer]] i 1857, først som farveri men siden – i takt med udviklingen - også som karteri, spinderi og væveri.
Fabrikken lå de første år i [[Vestergade]], hvor Danske Bank i dag har til huse, men i 1873 flyttedes den til [[Torvet]] 3, hvor [[Odd Fellowlogen]] nutildags ligger. Det var dog kun forretningen, der havde facade mod Torvet; selve fabrikken dækkede et stadigt større areal, der strakte sig helt ned til Langsøen.   Allerede i maj 1874 ramtes fabrikken dog af et tilbageslag, idet den næsten nyopførte fabriksbygning nedbrændte - antagelig som følge af at der gik ild i noget brændsel, der var lagt til tørring ved fyret, så det kunne bruges næste dag. Chr, Hammer havde imidlertid brandforsikret sin virksomhed - omend ikke 100% - så bygningen kunne genopføres.
[[Billede:vævesal.PNG|thumb|270px|Vævesal]]
Hvor man tidligere havde solgt ”gamle klude” af uld til opkradsning i udlandet og derefter indkøbt det klæde, som forarbejdedes deraf, fik man i slutningen af attenhundredetallet øjnene op for det fordelagtige i selv at udføre dette arbejde. Hammers klædefabrik var en af de første i landet til at indse dette.
[[Billede:kraftanlæg.PNG|thumb|270px|Kraftanlægget]]
Fabrikken blev derfor løbende udvidet således, at flere og flere processer kunne samles i samme virksomhed. I starten foregik udvidelserne efter princippet om, ikke at slå større brød op end man kan bage, men da sønnen, Johannes Hammer, kom hjem efter nogle års uddannelse i udlandet og trådte ind i ledelsen af fabrikken, tog det mere fart.  En artikel i [[Silkeborg Folkeblad]] fra 1902 fortæller at fabrikken på det tidspunkt dækkede næsten 1 tønde land og at den længste af fabrikkens bygninger var ca, 85 meter lang og i 3 etager. Virksomheden beskæftigede på det tidspunkt ca. 70 arbejdere, hvoraf det halve var kvinder.
Da kronprinsen - den senere Frederik d. 8 - og hans hustru, dronning Louise - i juni 1897 gæstede Silkeborg, var Hammers Klædefabrik en af de lokale virksomheder, de besøgte.
[[Billede:fabrik.PNG|thumb|270px|Klædefabrikken set fra Langsøen. I midten ses Håndværkerforeningen.]]
Til alle disse processer krævedes selvfølgelig en mængde maskiner, og drivkraften til hele fabrikken blev leveret af 2 dampkedler og en dampmaskine som ydede 100 hk. Det krævede dagligt 2500 kg kul og 20.000 l. vand. Vandet blev ved hjælp af 3 damppumper pumpet op fra Langsøen.
 
En 100 amperes dynamo med akkumulator sørgede for, at der var elektrisk lys overalt i virksomheden.
843
redigeringer