Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Hans Simon Sørensen

327 bytes tilføjet, 25. mar 2021, 20:56
/* Lokalpolitikeren */
==Skribenten==
Sørensen og Silkeborg Avis var klare tilhængere af partiet Venstre, og da konseilspræsident [[konseilspræsident https://da.wikipedia.org/wiki/J.B.S._Estrup J.B.S. Estrup]], som var Højre-mand, i forbindelse med striden om magtforholdet mellem det Venstre-dominerede Folketing og det Højre-dominerede Landsting sendte Folketinget 'hjem' og derefter regerede ved udstedelsen af provisoriske (midlertidige) love, blev han og avisen igen meget skarpe i tonen:
”Vil kongemagten ikke hjælpe folket af med det forhadte regimente, skal folket vide selv at ryste dette regimente af sig. Vor forfatning er intet værgeløst lam. Den ejer våben, som skal bryde reaktionens modstand. Og skulle reaktionen gå højforrædderens oprørsgang udover forfatningens grænser, så skal den finde os som lovens vagt, væbnede med de våben for hvilke revolutionen må vige.”
Det var dog ikke ord det hele; Sørensen var også et ualmindeligt aktivt menneske, når det kom til det virkelige politiske liv.
I 1881 stillede han op som moderat venstremand i [https://da.wikipedia.org/wiki/Skanderborgkredsen Skanderborgkredsen] som kandidat til [https://da.wikipedia.org/wiki/Landstinget Landstinget], men trods god opbakning fra Silkeborg blev han ikke valgt og han vendte sig derefter mod lokalpolitikken.
Han var i 15 år medlem af Silkeborg kommunalbestyrelse og Fattig- og Skolekommisionen, hvor han bl. a. var stærkt medvirkende til at antallet af børn i [[Borgerskolen]]s klasser blev nedsat fra 50 til 30 og at der blev oprettet en realskole, hvor dygtige børn af fattige forældre kunne tage præliminæreksamen uden at det skulle koste dem noget.
Derudover arbejdede han ivrigt for gennemførelsen af diverse togforbindelser, som ville bringe Silkeborg i lidt tættere kontakt med omverdenen, ligesom han var en stærk drivkraft bag Grundlovsfesterne og mindestøtten for Frederik d. 7. på Himmelbjerget og ikke mindst statuen af [[Michael Drewsen]] og dens placering på Torvet.
 
==Forretningsmanden==
Vi kender ikke Sørensens privatøkonomiske forhold udover at avisens oplag steg og bogtrykkeriet stod bag adskillige opgaver og udgivelser. De må dog have været så solide, at han havde mulighed for at investere og sprede sine interesser.
I realregisteret kan vi se, at han i midten af 1880'erne solgte er række grunde syd for jernbanen.
Disse grunde havde han - og i øvrigt en hel del andre af byens økonomisk velfunderede mænd som fx [[Georg Vilhelm Louis Drechsel]], [[Michael Drewsen]], [[HöltzermannR. L. Høltzermann]] og [[F. P. Møller ]] - sandsynligvis købt af staten, som på det tidspunkt ejede langt det meste af den jord, der omgav Silkeborg. Hvornår de købte den, ved vi ikke, men at de havde gjort det i god tid med henblik på udstykning og videresalg, er der næppe tvivl om. Da Silkeborg Bank i 1882 åbnede for tegning af aktier, var både Sørensen og hans avis ivrige fortalere og deltagere.
==Legaterne==
Keld Dalsgaard Nielsen, m.fl.: Silkeborg 1846 - 1996
 
Silkeborg Arkiv
[[Kategori:Personer|Sørensen, Hans Sophus]]
8.982
redigeringer