Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Hans Simon Sørensen

64 bytes tilføjet, 6. jan 2019, 14:10
Hans Simon Sørensen, 7/1 1838 – 30/7 1902, bogtrykker, redaktør og ejer af [[Silkeborg Avis]]. Gift 1863 med Bodil Cathrine Sørensen (f. Schmidt) fra Varde.
[[Billede:soerensenung.PNG|thumb|270px]]
Hans Simon Sørensen kom til verden i Odense som søn af Hans Simonsen og dennes hustru Ane Sofie Frederiksen (som dog i kirkebogen for Odense stift i forbindelse med sønnens dåb hedder Christiansdatter) som et af ægteparrets mange børn. I kirkebøgerne opgives faderens erhverv som hhv. værtshusholder ved dåben og støberiarbejder ved begravelsen, men sikkert er det, at parret langt fra var formuende.
Efter sin konfirmation kom H. S. Sørensen i bogtrykkerlære i Næstved og var åbenbart en lærevillig ung mand. I hans nekrolog kan man læse: ”Begavet, flittig og energisk, som han var, blev han ikke alene en ualmindelig flink typograf, men erhvervede sig i sin fritid en grundig fond af kundskaber.”
Som tyve-årig kom han til Varde og blev bestyrer af Ribe Amtstidendes bogtrykkkeri og allerede som fireogtyveårig købte han – for 300 kr(?) - Silkeborg bogtrykkeri og avis af bogtrykker Listoe, som ikke havde kunnet få det til at løbe rundt, men som efter salget til Sørensen emigrerede rejste til Amerika og klarede sig glimrende.
Avisens nye linje vandt dog hurtigt tilhængere og avisens oplag steg støt og roligt.
Sørensens pen var, som sagt, ikke kun velskrivende men også særdeles spids indimellem. I artiklen [[Krigen i 1864 – oplevet gennem Silkeborg Avis]], som er en samling af avisens nyheder fra dette år, kan man læse mange underfundige og sarkastiske kommentarer fra den da kun 26 årige redaktørs hånd.
Men også i lokale og nogen gange næsten private anliggender gav han ofte sit besyv med.
I Silkeborgs unge år brugtes avisens avertissementer (dvs. annoncer og private meddelelser, som læserne kunne betale for at få optaget i avisen) som forum for allehånde diskussioner, anklager og beskyldninger mand og mand imellem, næsten som man kan opleve det på facebook i dag og redaktøren holdt sig ikke tilbage. Som et af mange eksempler kan dette tjene: Birkedommer [[Drechsel]], som af mange borgere blev anset for at være et noget stivnakket magtmenneske, blev bl.a. afkrævet svar på nogle anklager om uredelighed og manglende rettidig omhu i en forening, hvor han var forretningsfører, som havde kostet foreningen en del penge. Da Drechsel undlod at replicere i avisen, bebrejdede man ham også dette og det fik ham til at svare, at da han ikke mente, at han skulle betale for avertissementerne af egen lomme, havde han henvendt sig til redaktør Sørensen og bedt om, at svar kunne optages i avisen uden beregning. Næste dag bragte avisen en indrammet kommentar fra redaktøren, hvori han tydeligt gjorde klart, at Drechsel på ingen måde havde henvendt sig til ham i den sammenhæng, så den usandhed skulle han ikke dække sig ind under.
I det hele taget havde Sørensen og Drechsel mange og mangeartede konflikter med hinanden over årene: I 1879 behandler byrådet en sag om ”uoverensstemmelse mellem birkedommer Drechsel og redaktør H. S. Sørensen om den rette indkaldelse til møder, om behandlingen specificerede enkeltsager, om birkedommerens chikane over for avisen (…) og meget mere.”
Senere foranledigede Drechsel på et andet byrådsmøde at Sørensen fik en bøde på 20 kr. for at have ladet Riffelskytteforeningen marchere over [[Torvet ]] under musikledsagelse midt i kirketiden.
Det var dog også for en stor del Sørensens fortjeneste, at byrådets møder blev åbne, blandt andet således at avisen havde mulighed for at referere fra møderne.
Redaktør Sørensen og birkedommer Drechsel var i øvrigt naboer på [[Vestergade ]] i henved 20 år …
Også i egentlige artikler og referater fra møder eller af taler, dukkede Sørensen af og til frem i egen person med spydige kommentarer mod bladets politiske modstandere. Der er sågar eksempler (som denne artikels forfatter i hvert fald aldrig har set i andre aviser) på, at redaktøren direkte har indsat fodnoter a la ”* det er simpelthen usandt at ...”
I 1881 stillede han op som moderat venstremand i Skanderborgkredsen som kandidat til Landstinget, men trods god opbakning fra Silkeborg blev han ikke valgt og han vendte sig derefter mod lokalpolitikken.
Han var i 15 år medlem af Silkeborg kommunalbestyrelse og Fattig- og Skolekommisionen, hvor han bl. a. var stærkt medvirkende til at antallet af børn i Borgerskolens [[Borgerskolen]]s klasser blev nedsat fra 50 til 30 og at der blev oprettet en realskole, hvor dygtige børn af fattige forældre kunne tage præliminæreksamen uden at det skulle koste dem noget.
H. S. Sørensen var blandt andet medstifter, bestyrelsesmedlem og/eller formand for Hedeselskabets afdeling for Silkeborg og omegn, [[Silkeborg og Lysgaard-Hids Herreds Landboforening]], [[Jysk Husmandsforening]], [[Silkeborg Bank]], [[Silkeborg og Omegns Riffelskytteforening ]] og [[Plantningsforeningen for Silkeborg og Omegn]].
Derudover arbejdede han ivrigt for gennemførelsen af diverse togforbindelser, som ville bringe Silkeborg i lidt tættere kontakt med omverdenen ligesom han var en stærk drivkraft bag Grundlovsfesterne og mindestøtten for Frederik d. 7. på Himmelbjerget og ikke mindst statuen af [[Michael Drewsen ]] og dens placering på Torvet.
I forbindelse med Hans Simon Sørensens 30års jubilæum som redaktør og avisejer oprettede han nogle gaver og legater, som skulle komme forskellige af byens mindrebemidlede til gavn, bl.a. [[Silkeborg Asyl ]] og Velgjørenhedsselskabet [[Velgørenhedsselskabet]] til understøttelse for ”værdige og trængende i alderen mellem 50 og 60 år for at hindre dem i at søge hjælp hos fattigvæsenet hvorved de mister retten til alderdomsunderstøttelse.” Også til arbejdere i hans bog- og avistrykkeri blev der afsat en sum, men da han ikke mente, at nogle af disse arbejdere ville få brug for særlig hjælp, kunne denne sum formodentlig stå og trække renter nogle år.
I 1891 overtog den ældste søn [[Sophus Sørensen]] – som siden 1884 havde været redaktionssekretær - redaktørposten, da sukkersyge gjorde, at Hans Simon Sørensen var nødt til at trække sig fra den daglige ledelse af avisen.
[[Billede:Soerensengammel.JPG|thumb|270px]]
843
redigeringer