Ændringer

Hjejlen

235 bytes tilføjet, 6. jun 2011, 19:36
"Hjejlen" forlod København den 11. juni og efter en problemfri sejlads over Kattegat anløb man næste dag Randers, hvorefter den problematiske sejlads op ad Gudenåen forestod. Denne tur tog 3 dage, noget af vejen måtte skibet trækkes af heste, og selv om man både tømte båden for kul og kedlen for vand, grundstødte den flere gange undervejs, og først den 15. juni nåede den [[Silkeborg Papirfabrik]]. Hermed var problemerne ikke overstået.
Nu skulle den på ruller transporteres over dæmningen og landevejen til det øvre løb og [[Silkeborg Havn]].
Fabriksejer [[Michael Drewsen]], der ud over at være selskabets stifter, også var ejer af papirfabrikken og byens ukronede konge, havde et anstrengt forhold til byens øverste øvrighedsperson, birkedommer [[Drechsel]]. Drewsen havde udkommanderet et større antal papirarbejdere til at trække "Hjejlen" over dæmningen. Da der på grund af marked i byen var meget trafik over [[Langebro]], forsøgte Drechsel at stoppe arbejdet med ordene : "I lovens navn forbyder jeg dette forehavendeDem at spærre vejen!" , hvortil Drewsen svarede: "I Kongens og mit navn, så fortsætter vi" !
Den officielle indvielse fandt sted den 24. juni, hvor Frederik den 7. og grevinde Danner sammen med andre særligt indbudte gæster sejlede fra Himmelbjerget til Silkeborg. Kongebesøget afsluttedes et par dage senere med nok en sejltur, denne gang om aftenen, til [[Nåege]], og hjemturen foregik oplyst af fakler, en forløber for de senere så berømte [[regatta]]fester.
I 1911 kunne en egeløvssmykket "Hjejlen" fejre sin 50 års fødselsdag med en jubilæumssejlads for aktionærerne og i 1936 blev der på 75 års dagen afholdt en uofficiel "mini-regatta" sammen med [[Silkeborg Motorbådklub]].
En mindeplade, skænket af B&W, blev opsat på det nye nybyggede styrehus.
Under besættelsen måtte "Hjejlen" sammen med "[[Hejren]]" og tildels "[[Maagen]]" klare sejladsen, da resten af flåden var oplagt. På damperne fyrede man med tørv, da kul var en stor mangelvare.
I 1944 revnede krumtappen i maskinen og måtte udskiftes som den eneste vitale maskindel i tidens løb, og i 1947 fik skibet sin tredje kedel, leveret af B&W.
Efter mange års fravær kom der igen officielt kongeligt besøg på den gamle damper, idet kong Frederik d. 9. og dronning Ingrid deltog i [[regatta]]sejladserne i 1950 og 1954, sidstnævnte år sammen med prinsesse Margrethe.
Efter et mindre sammenstød med "[[Hejren]]" i juli 1954, måtte gallionsfiguren, en forgyldt hjejle, udskiftes, den holdt indtil 1990, hvor den nuværende blev fremstillet I årene op til 100 års jubilæet gennemgik "Hjejlen" en række tiltrængte reparationer, bundpladerne under salonen blev fornyet, således også hjulkasserne, hoveddækket og fordækkketfordækket.
Lørdag den 24. juni 1961 kunne "Hjejlen" fejre sin 100 års fødselsdag,
"Hjejlen" sejler i dag i bedste velgående og er nu verden over anerkendt som den ældste originale hjuldamper i drift.
Båden nærmer sig sit 150 års jubilæum som i 2011 fejres med en jubilæumssejlads den 24. juni med deltagelse af bl.a. dronning Margrethe samt ildfest[[regatta]] i august.
Læs mere : http://www.hjejlen.com
[[Kategori : Turisme]] [[Kategori : Trafik & transport]]
311
redigeringer