Ændringer

Hvordan Silkeborg fik sit navn

1.191 bytes tilføjet, 13. jul 2012, 12:43
De fleste folkesagn findes i flere varianter - her er to varianter af sagnet om hvordan Silkeborg Slot har fik sit navn efter en biskop Silke, som skal have bygget det. Og fortælles der, at da han engang sejlede på den sø, som er derhos og tænkte på, hvor han skulle bygge slottet, tog han af hovedet sin bispehue og satte den på søen med de ord "Hvor min hue driver i land, der vil jeg lade mit slot byggge". Så lod han ske.:
Gengivet 1. Silkeborg Slot har sit navn efter en biskop Silke, som skal have bygget det. Og fortælles der, at da han engang sejlede på den ældste trykte version sø, som er derhos og tænkte på, hvor han skulle bygge slottet, tog han af sagnet hovedet sin bispehue og satte den på søen med de ord "Hvor min hue driver i land, der vil jeg lade mit slot byggge". Så lod han ske. 2. Fire mil fra Aarhus, nærved Gudenaa, ligger den gamle Gaard, Silkeborg, i Jen lystelig Egn, omgivet af Skove og Søer. MDen skal have faaet dette Navn af en Bisp, Hr. Thieles "Danske Folkesagn"Peder, der udkom som engang vilde bygge sig en Gaard, men længe ikke vidste, hvor han vilde bygge. Engang seilede han paa Gudenaaen og tog da underveis sin Silkehue af Hovedet og lod den flyde paa Vandet, sigende, at hvor den flød i årene 1818-1823Land, der vilde han bygge Gaarden. Saaledes fandt han Stedet, og da gaarden var bygget, kaldte han den Silkeborg.
==Kommentar==
Vi får her baggrunden for opførelsen af [[Silkeborg Slot]] på stedet, hvor [[Gudenåen]] støder til [[Silkeborg Langsø]] . I rækken af [http://da.wikipedia.org/wiki/Århus%27_bisperække_ biskopper] i Århus Stift til hvis gods Silkeborg Slot hørte, optræder flere med navnet Peder, men der forekommer ingen med navnet "biskop Silke", som borgens bygherrre kaldes i den første variant. ==Silkeborgs byvåben==[[Silkeborgs byvåben]] tager udganspunk i sagnet om, hvorfor og hvordan [[Silkeborg Slot]] blev anlagt netop her i middelalderen. ==Kilde==Den første variant er gengivet efter den ældste trykte version i J. M. Thieles "Danske Folkesagn", der udkom i årene 1818-1823. Den anden er hentet i A. L. Drewsens optegnelser af folkesagn fra Silkeborg og omegn - i: Fra og om Silkeborg, s. 147.
==Se også: ==
Administrator
8.982
redigeringer