Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Johannes Jensen

168 bytes tilføjet, 13. feb 2019, 12:31
[[Billede:johannesjensen.jpg|thumb|]]
Fotografmester og musikdirektør Johannes Jensen (1902-1984) blev født i Voldby ved Hammel, hvor han voksede op sammen med 10 søskende på en mindre landejendom. Hjemmet var præget af stor musikalitet og musikglæde – ud af 7 sønner blev 5 udøvende musikere. Som 17-årig kom Johannes i lære som fotograf hos sin ældre bror, Niels Jensen, i Galten, skønt hans største ønske var at komme til at leve af sin musik. Siden blev netop fotografhåndværket og musikken de to omdrejningspunkter i hans liv. Men interessen samledes også omkring moderne kunst og kulturhistorie.
I 1927 blev Johannes Jensen gift med [[Johanne Jensen]] (f. Helstrup) (1904-1990), som også var uddannet fotograf. Samme år åbnede ægteparret et atelier i Hammel.
== Fotografiet ==
== Musikken ==
Johannes Jensen var gennem flere årtier en drivende kraft i Silkeborgs musikliv. Han overtog altså ikke kun Gunnar Mogensens forretning, men også hans position i musiklivet med titel af musikdirektør. Det betød, at han foruden at være kapelmester også fungerede som formidler af musikere til forskellige spillejobs.
Kort tid efter ankomsten til Silkeborg blev Johannes Jensens opfordret til at overtage hvervet som dirigent i det opløste [[Mogensens Orkester]] og i efteråret 1932 stiftede han sammen med en kreds af lokale musikere og musikinteresserede borgere [[Silkeborg Koncertorkester]]. Dette orkester blev på sin vis Johannes Jensens livsværk. Takket være hans indsats som dirigent opnåede dette orkester fra en beskeden start at komme op på et niveau, der kunne minde om et landsdelsorkester. Det var også Johannes Jensens store kontaktflade (og orkestrets dygtighed), der var medvirkende til, at Statsradiofonien bragte transmissioner fra orkestrets koncerter i Silkeborg.
Flere udenbys orkestre havde desuden gennem tiden bud efter Johannes Jensen som gæstedirigent, men han forblev i Silkeborg. Blæsergruppen fra Silkeborg Koncertorkester stiftede ligeledes i 1930'erne [[Silkeborg Harmoniorkester]] der leverede "Messingsuppe" til enhver festlig anledning i byen.
Johannes Jensen var ikke kun til klassisk musik. Hans musikalske spændvidde var stor. Han stod således i 1930’erne også i spidsen for “Johannes Jensens Jazz Orkester” og fra 1940 var han gennem mange år leder af Silkeborg Mandskor.
Johannes Jensens interesse for den moderne kunst bragte ham ind i kredsen omkring Silkeborg Museum, der indtil 1966 rummede både kunst og kulturhistorie. Da [[Silkeborg Kunstmuseum]] blev en realitet, blev han en af de utrættelige forkæmpere – bl.a. for opførelsen af en museumsbygning tegnet af Jørn Utzon, som desværre aldrig blev realiseret. Han fungerede således som formand for bestyrelsen i en lang årrække.
==Litteratur==
”Johannes Jensen 1902-1984”. Udgivet i 2002 i forbindelse med udstillingen ”Johannes Jensen, fotograf, 1902-1984” i anledning af 100 året for hans fødsel.
321
redigeringer