Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Julsø

3.052 bytes tilføjet, 23. aug 2018, 07:17
/* Navnet "Julsø" */
Julsø er en del af [[Gudenå-systemet]] og er en Billede:julsoe.jpg|thumb|350px|Østlige del af de fire [[Himmelbjergsøer]], som er fællesbetegnelsen for [[Birksø]], Julsø, [[Borre Sø]] set fra Himmelbjerget. Tv. ses Dynæs og [[Brassø]]. Den indgår også i det større søsystem – kaldet [[Silkeborgsøernebaggrunden Laven]]. Julsø er den største og dybeste af Himmelbjergsøerne og næst efter [http://da.wikipedia.org/wiki/Mossø Mossø] den største af søerne i Gudenå-systemet.
Navnet ”Juul Søe” optræder første gang på et matrikelkort i 1817. Der Julsø er god dokumentation en del af [[Gudenå-systemet]] og er en af de fire [[Himmelbjergsøerne|Himmelbjergsøer]], som er fællesbetegnelsen for[[Birksø]], at navne sammensat med hjul/jul sigter til vandmøllehjulJulsø, derfor er forleddet egentlig substantivet ”hjul” [[Borre Sø]] og [[Brassø]]. Den indgår også i det større søsystem der kaldet [[Silkeborgsøerne]]. Julsø er altså tale om søen med (mange) møllehjulden største og dybeste af Himmelbjergsøerne og næst efter [http://da.wikipedia.org/wiki/Mossø Mossø] den største af søerne i Gudenå-systemet.
Julsø er orienteret øst-vest og er derfor temmelig vindeksponeret. Den strækker sig fra udløbet ca. 1 km efter Birksø og til indgår i [[Svejbæk SnævringEF-habitatområde H181 Silkeborgskovene]], som danner forbindelse til består af dele af skovene og søerne i [[Borre SøSøhøjlandet]]syd og øst for Silkeborg.
På den sydøstlige bred af ==Omkring Julsø ligger [[Himmelbjerget]] og her er den mest velbesøgte af [[Hjejleselskabet]]s anløbssteder med bl.a. [[Hotel ==Julsø]]. Skovområdet her ligger i [[Rye Nørreskov]]. Vest for Himmelbjerget ligger [[Stigballe Hoved]] og [[Stigballe Vig]] og det store lejrområde ” [[FDF Friluftscenter Sletten]]”, der ejes af FDF og bl.a. hvert femte år er rammen om de store landlejre orienteret øst-[[Julsølejrene]]. Længere mod nordvest ligger [[Svejbæklund]] vest og [[Svejbækgård]]er derfor temmelig vindeksponeret. Nord for søen ligger Den strækker sig fra udløbet ca. 1 km efter [[SvejbækBirksø]] og [[Linå Vesterskov]]. Længere mod vest ligger først til [[Svejbæk Odde]] og [[DynæsSnævring]], dernæst længst mod vest som danner forbindelsen videre til [[Laven StationsbyBorre Sø]]. Syd her for ligger [[Bomholt Vig]] og [[Alling]] med [[Alling Bakker]] og [[Bryggebjerg]] samt mod syd [[Rosvig]] med tilløbet fra Birksø. [[Ringholm Hoved]] ligger mellem Rosvig og Julsø.
På den sydøstlige bred af Julsø ligger [[Himmelbjerget]] og her er det mest besøgte af [[Hjejleselskabet]]s anløbssteder med bl.a. [[Hotel Julsø]]. Skovområdet her ligger i [[Rye Nørreskov]]. Vest for Himmelbjerget ligger [[Stigballe Hoved]] og [[Stigballe Vig]] og det store lejrområde ” [[FDF Friluftscenter Sletten]]”, der ejes af FDF og bl.a. hvert femte år er rammen om de store landlejre - [[Julsølejrene]]. Længere mod nordvest ligger [[Svejbæklund]] og [[Svejbækgård]].  Nord for søen ligger længst mod vest [[Svejbæk]] og [[Linå Vesterskov]]. Ved søbredden ligger først [[Snaggårdsholt]], [[Ludvigslyst]] og [[Kalsholt]] derefter [[Svejbæk Odde]] og halvøen [[Dynæs]]. Mod øst ses [[Laven]]. Syd her for ligger [[Bomholt Vig]] og [[Alling]] med [[Alling Bakker]] og [[Bryggebjerg]] samt yderligere mod syd [[Rosvig]] med tilløbet fra Birksø. [[Ringholm Hoved]] ligger mellem Rosvig og Julsø. Gaderne [[Julsøvej]] og [[Julsøvænget]] i Sejs og Svejbæk har navn efter søen. ==Gammelkol og Dynæs - gamle voldsteder==På nordsiden af søen ligger de to voldsteder [[Dynæs]] og [[Gammelkol]], som begge har haft strategisk betydning i middelalderen. Gammelkol vides der ikke ret meget om, men Dynæs har været en ret anselig borg bestående af en firesidet borgbanke, der hæver sig 12 m. over Julsø, og et system af forsvarsgrave. Anlægget har tilhørt [http://da.wikipedia.org/wiki/Valdemar_Atterdag Valdemar Atterdag], og senere [[Silkeborg Slot]], men overgik siden til Århus bispesæde, som ejede den indtil reformationen.  Digteren [[Johan Skjoldborg]] boede i perioden 1907–1914 på Dynæs og holdt her sine berømte folkemøder.  Dynæs blev fredet i 1944 med det formål, at mindes Johan Skjoldborgs tid der, men også på grund af stedets enestående naturskønne beliggenhed. Dynæs er privatejet, men der er offentlig adgang til voldstedet via en sti vest for bygningerne. ==Øer og grunde i søen==Der er fire småøer i søen: længst mod øst ligger [[Alø]], der næst dernæst følger søens største ø [[Møgelø]], lige nord her for [[Bregnø]], og mod nordvest [[Lilleø]].  Desuden ligger en lille kunstige "[[Svejbækø]]" ved indsejlingen til Svejbæk Snævringen. Den fik officielt sit navn efter at [[Midtjyllands Avis]] tog sagen op, og udskrev en konkurrence om navnet i sommeren 1996. Den hedder dog i folkemunde også "Kaninøen".
Flere områder i søen er udlagt som fuglereservat, med deraf følgende sejladsforbud. Det gælder bl.a. omkring Alø og i Rosvig.
Den største dybde findes mellem Himmelbjerget og Møgelø og er på ca. 17 m.  Der er talrige grunde i søen med navne som ”[[Det Kolde]]”, ”[[Gammel Jenses Grund]]”, ”[[Sillinggrund]]”, ”[[Bedsken]]”, ”[[Alø Fladen]]”, ”[[Sandege Grund]]”, ”[[Himmelbjerggrund]]”, ”[[Grydegrund]]” ”[[Stigballegrund]]”, ”[[Godegrund]]”, ”[[Trimlestedet]]”, ”[[Frydensgrund]]” ”[[Møgelgrund]]”, ”[[Knudehovedet]]”, ”[[Storegrund]]”, ”[[Torsdagsgrund]]”, ”[[Kalsholtgrund]]” og ”[[Sletten]]”.
Vandspejlet ligger 20,7 m .o.h.
Faktaoplysninger==Søens tilløb==Julsø har adskillige tilløb - følgende kan lokaliseres og har et navn. På den nordlige bred:vest for [[Kalsholt]]: [[Rødstidal Bæk]]; ved skovriderboligen [[Katrinelund]] i [[Linå Vesterskov]]/: [[Katrinelund Bæk]]; ved [[Høgholt]]/ øst for Katrinelund Bæk: [[Kildebæk]]; ved [[Møgeløvej]]/Svejbæk Odde: [[Svejbækodde Bæk]]; øst for Laven/[[Kærsmølle (gård) | Kærsmølle]]: [[Kærsmølle Bæk]]; øst for [[Bomholt (gård) | Bomholtgård]]/med tilløb fra [[Storhøj]]: [[Bomholt Bæk]]. På den sydlige bred: [[Svejbæk (vandløb)| Svejbæk]] med udløb mellem [[Svejbækgård]] og [[Svejbæklund]].
==Navnet "Julsø"==Navnet "Juel-Søe" ses anvendt så tidligt som i 1768 i Pontoppidans Danske Atlas og som "Juul Søe" på [[Videnskabernes Selskabs kort]] fra 1781, desuden optræder stednavnet ”Juul Søe” på et matrikelkort fra 1817. Der er god dokumentation for, at navne sammensat med hjul/jul sigter til vandmøllehjul. Forleddet er altså egentlig substantivet ”hjul”, så Julsø er søen med (mange) møllehjul. Forleddet "Juul" ses også genbrugt i "Juulsborg" - navnet på den store FDF-hytte på Møgelø. == Motionscykelløbet ”Julsø Rundt” ==Det store familie- og motionscykelløb ”[[Julsø Rundt]]” har været en årligt tilbagevendende begivenhed siden søndag 14.6. 1981 med Dansk Cyklistforbunds Silkeborg Afdeling og Midtjyllands Avis som arrangører. Siden 2005 har det dog været Idræt om Dagen, der har stået for afviklingen. ==Fakta== * Vandsystem: Gudenå Syd * Oplandsareal: 899 km2933 km²
* Areal: 565 ha.
* Maksimal vanddybde: 17,5 m.
* Volumen (mio. m3): 43,8 * Vandets opholdstid (år): 0,12 * Kommuner: [[Silkeborg Kommune|Silkeborg ]] og Skanderborg Kommune[http://da.wikipedia.org/wiki/Skanderborg_Kommune |Skanderborg]]
[[Kategori:Søer]]
8.982
redigeringer