Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Karl Kristian Ludvig Jürgens

336 bytes tilføjet, 6. aug 2019, 12:41
/* Karriere */
Karl Kristian Ludvig Jürgens, 1851 – 1921, borgmester og byfoged i Silkeborg 1904 – 1910.
==Karriere==
K. K. L. Jürgens blev født i Fredericia i 1851. Han var søn af postkonduktør og krigsassessor P. Jürgens og dennes hustru Lucie Hansen. Han blev student i 1869 og cand. jur. i 1874. Han arbejdede derefter i en årrække i forskellige dele af den offentlige forvaltning, blandt andet i finansministeriet, indtil han i 1890 - som den hidtil yngste i Danmark - blev udnævnt til byfoged i Bogense og herredsfoged i Skovby Herred på Fyn.
Jürgens blev d. 23/8 1882 gift med Helga Augusta Wedderkopp, født d. 24/6 1863 i Gødvad lidt uden for Silkeborg. Sammen fik de sønnen Karl Louis Henry August, som blev født d. 26/6 1883 i København. Han arbejdede i en årrække i forskellige dele af den offentlige forvaltning, blandt andet i finansministeriet, indtil han i 1890 - som den hidtil yngste i Danmark - blev udnævnt til byfoged i Bogense og herredsfoged i Skovby Herred på Fyn. I 1896 blev han udnævnt til borgmester, politimester, etc. i Ringsted, hvor han var, indtil han i 1904 blev borgmester i Silkeborg. Han forlod Silkeborg i 1910 for at tiltræde som byfoged i Frederikssund. Han fik søgte sin afsked på grund af alder i 1919foråret 1918 med en begrundelse i embedets omfang og blev "entlediget" ved kongelig resolution af 12/9 1918; samme år hvor man året efter afskaffede man de kongevalgte borgmestre.
==Silkeborgtiden==
Om hans privatliv ved vi intet. Ringsted Folketidende omtaler en hustru, men i folketællingen fra 1906 fremgår det kun, at Jürgens og en tjenestepige bebor [[Birkedommerboligen]].
Lad det være sagt med det samme: Det mest bemærkelsesværdige ved Jürgens' 6 år i Silkeborg er, at der ikke er noget at bemærke. Udover nogle byrådsreferater, hvor sagfører Hammer konstitueres i Jürgens fravær, fordi han skal foretage nogle kortere rejser, har han ikke sat sig nogen synlige spor, hvilket godt kan undre. De 3 andre steder – og især i Ringsted – har han været på kant med sine byråd, grupper af borgere og – igen i Ringsted – med byens aviser.
Og så var det lige før, der gik tabloidtilstande i den Ringstedske presse:
Næste dag kunne man under overskriften ”Vagabondernes Paradis” læse, hvordan de to vagabonder øjeblikkelig angiveligt hurtigt havde fundet sig et værtshus, hvor de kunne svire deres kroner op. Det blev også mere end antydet, at de skulle have fortalt andre, hvor nemt det var at lokke penge ud af Ringsteds politimester.
Nogle af byens jordbesiddere forudså hvilke plager, de ville blive udsat for i form af tyveri og anden ulykke nu, hvor det var kendt over hele Sjælland, hvilket slaraffenland Ringsted var blevet for uærlige personer, der hellere ville drikke og svire osv, osv.
Den 14/9 1900 lod Jürgens et avertissement indrykke i de to aviser, hvor han meddelte, at han agtede at anlægge sag mod de ansvarshavende redaktører.
Det fik det til at høre op og derefter er det meget lidt, man kan læse om borgmesteren i byens blade. I midten af 1904 blev han syg og rejste på rekreation i Tyskland i ca 2 måneder og kort efter kan kunne avisen meddele at Jürgens nu skal skulle være borgmester i Silkeborg. Den 15/10 præsiderede han for sidste gang i Ringsted byråd. 
==Konklusion==
At han og Ringsted aldrig kom til at holde af hinanden fremgår også af de artikler, der blev skrevet i anledning af hans afrejse. De forskellige uoverensstemmelser refereres og hans manglende evner på visse områder repeteres og det er ikke uden en vis sarkasme, at Ringsted Folketidende ønsker Karl Kristian Ludvig Jürgens og Silkeborg held og lykke med hinanden.
På så mange års afstand er det selvfølgelig fuldstændig umuligt at afgøre, hvad der er rigtigt og forkert i hele den affære. Men med den gamle talemåde ”der går sjældent røg af en brand uden at der er ild ” in mente, er det vel rimeligt at antage, at det hele nok ikke er grebet ud af den blå luft.
Jürgens havde da heller ikke været længe i Frederikssund, før to byrådsmedlemmer i avisen meddelte, at de ikke længere ønskede at deltage i byrådsmøder, hvor borgmesteren havde foresædeforsæde.
Med den samme talemåde i tankerne og med det kendskab vi har til Silkeborg Avis' nidkærhed i forhold men hensyn til at omtale og påpege tidligere borgmestres og øvrighedspersoners fejl og mangler og byrådets dårskab i almindelighed, er det på den anden side meget tilforladeligt at gå ud fra, at der faktisk ikke har været nogen gnidninger mellem borgmester Jürgens og Silkeborg – hvad det nu kan skyldes.
==Kilder==
Ringsted Folketidende
SjælllandspostenSjællandsposten
Frederiksborgs Amts Avis
Isefjordsposten
 
dis-danmark.dk
 
Lokalhistorie på FB. Silkeborg som den så ud engang!/Solveig M. Johansen
843
redigeringer