Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Karl Kristian Ludvig Jürgens

304 bytes tilføjet, 6. aug 2019, 12:41
/* Karriere */
Karl Kristian Ludvig Jürgens, 1851 – 1921, borgmester og byfoged i Silkeborg 1904 – 1910.
==Karriere==
K. K. L. Jürgens blev født i Fredericia i 1851. Han var søn af postkonduktør og krigsassessor P. Jürgens og dennes hustru Lucie Hansen. Han blev student i 1869 og cand. jur. i 1874. Han arbejdede derefter i en årrække i forskellige dele af den offentlige forvaltning, blandt andet i finansministeriet, indtil han i 1890 - som den hidtil yngste i Danmark - blev udnævnt til byfoged i Bogense og herredsfoged i Skovby Herred på Fyn.
Jürgens blev d. 23/8 1882 gift med Helga Augusta Wedderkopp, født d. 24/6 1863 i Gødvad lidt uden for Silkeborg. Sammen fik de sønnen Karl Louis Henry August, som blev født d. 26/6 1883 i København. Han arbejdede i en årrække i forskellige dele af den offentlige forvaltning, blandt andet i finansministeriet, indtil han i 1890 - som den hidtil yngste i Danmark - blev udnævnt til byfoged i Bogense og herredsfoged i Skovby Herred på Fyn. I 1896 blev han udnævnt til borgmester, politimester, etc. i Ringsted, hvor han var, indtil han i 1904 blev borgmester i Silkeborg. Han forlod Silkeborg i 1910 for at tiltræde som byfoged i Frederikssund. Han fik søgte sin afsked på grund af alder i 1919foråret 1918 med en begrundelse i embedets omfang og blev "entlediget" ved kongelig resolution af 12/9 1918; samme år hvor man året efter afskaffede man de kongevalgte borgmestre.
==Silkeborgtiden==
Om hans privatliv ved vi intet. Ringsted Folketidende omtaler en hustru, men i folketællingen fra 1906 fremgår det kun, at Jürgens og en tjenestepige bebor [[Birkedommerboligen]].
Lad det være sagt med det samme: Det mest bemærkelsesværdige ved Jürgens' 6 år i Silkeborg er, at der ikke er noget at bemærke. Udover nogle byrådsreferater, hvor sagfører Hammer konstitueres i Jürgens fravær, fordi han skal foretage nogle kortere rejser, har han ikke sat sig nogen synlige spor, hvilket godt kan undre. De 3 andre steder – og især i Ringsted – har han været på kant med sine byråd, grupper af borgere og – igen i Ringsted – med byens aviser.
Jürgens havde da heller ikke været længe i Frederikssund, før to byrådsmedlemmer i avisen meddelte, at de ikke længere ønskede at deltage i byrådsmøder, hvor borgmesteren havde forsæde.
Med den samme talemåde i tankerne og med det kendskab vi har til Silkeborg Avis' nidkærhed i forhold men hensyn til at omtale og påpege tidligere borgmestres og øvrighedspersoners fejl og mangler og byrådets dårskab i almindelighed, er det på den anden side meget tilforladeligt at gå ud fra, at der faktisk ikke har været nogen gnidninger mellem borgmester Jürgens og Silkeborg – hvad det nu kan skyldes.
==Kilder==
Ringsted Folketidende
SjælllandspostenSjællandsposten
Frederiksborgs Amts Avis
Isefjordsposten
 
dis-danmark.dk
 
Lokalhistorie på FB. Silkeborg som den så ud engang!/Solveig M. Johansen
843
redigeringer