Ændringer

Krigen i 1864 - oplevet gennem Silkeborg Avis

36.135 bytes tilføjet, 18. nov 2018, 16:24
Igår ankom atter hertil en afdeling af det 52de inf-reg.. Denne gang medbragte den ingen naturalforplejning, hvorfor kvarterværterne måtte bespise den og give officerene en flaske vin og 8 cigarer daglig; de menige skulle et halvt fjerdingpund tobak og en tiendedel pot brændevin hver om dagen.
Efter sigende afmarcherer afdelingen i morgen.
 
 
Silkeborg, den 6te juli.
Igår havde vi besøg af en eskadron (170 mand) westphalske dragoner, under kommando af major Michaelis – den samme som i sin tid var her for at røve heste. Eskadronen, der denne gang opførte sig meget godt og selv medbragte sin naturalforplejning, afrejste imorges ad Viborg til.
 
 
Silkeborg, den 8de juli.
Efter hvad vi erfare, er de i Randers i tirsdags forsamlede amtmænd gået ind på – som prøve i 3 uger – at lade statsskatterne indgå til fordel for den preussiske krigskasse, og på at de opkræves i henhold til de gældende bestemmelser i den danske lovgivning. Dette samtykke skal fra amtmændenes side være afgivet under tvang, nemlig efter at der var fremført trussel om arrest og krigsret af general Vogel v. Falckenstein.
 
 
Bekendtgørelse.
 
Der bliver hermed bragt til offentlig kundskab, at kvartersværterne under krigstilstanden er forpligtede til, ikke alene at tilberede de for officerer og mandskab fra magasinerne leverede portioner, men også af egne midler – såvidt forholdene tillade det – at give det, som er nødvendig for opnåelsen af den under d. 12te marts d.å. af overkommandoen udgivne forplejningsetat i Jylland, hvorefter i særdeleshed officerer og embedsmænd kunne forlange:
 
Om morgenen: Kaffe med brød og kage.
Om middagen: Suppe, Kød med kartofler, steg med kompot, smør og ost.
Om aftenen: The og smørrebrød med tilbehør.
 
Til opfyldelse af ovennævnte etat, er foruden forplejningsartiklerne ved rekvisitionsmagasinerne, kun at levere til mandskabet ost til middag.
 
 
Fra i går har vor lille by også haft sin egen ”kommandant” og sin ”besætning”; denne er dog heldigvis ikke af de store, thi den består kun af 20 mand (ungarere) foruden kommandanten. Et på torvet udhængt og af kommunen anskaffet østrigsk flag, der for øvrigt har en vis lighed med et farverskilt, betegner byens nye værdighed som ”garnisonsby”. Hvorlænge besættelsen skal vare, vides ikke, men det hedder, at den først vil ophøre med krigen, da Silkeborg ”er et såre vigtigt punkt for kommunikationen mellem syd og nord”. En ikke ubetydelig vognpark skal derfor efter sigende stadig holdes i beredsakb, ligesom beboerne hvert øjeblik skal være belavede på at modtage indkvartering. De 20 mand, som til stadighed er indkvarterede her, skulle have fuld forplejning samt en halv flaske vin og et halvt fjerdingspund tobak daglig pr. mand, og kommandanten, der lader til at være en meget flink ung mand, skal naturligvis have i forhold hertil.
 
 
Troppetransporterne herigennem er allerede begyndt temmelig godt. Igår kom således en bøhmisk kommando på 30 mand hertil og fik friske vogne til Viborg; i dag er der kommet ikke mindre end 3 forskellige kommandoer (både østrigere, preussere og polakker), hvoraf de to er befordrede videre, medens den tredje skal befordres videre i morgen tidlig; endelig har feltmarskal v. Gablenz med sin stab og dennes oppassere erholdt forspandsheste og viderebefordring nordpå. Skal det blive således ved, vil det se galt ud for vore befordringsejere.
 
 
Efter indbydelse fra amtmand, baron Bille-Brahe afholdtes i fredags i Skanderborg et møde af delegerede fra alle landkommunerne i Skanderborg amts nordre del (Silkeborg dermed indbefattet), for at det kunne komme til klarhed, om befokningen måtte være villig til – som forlangt – at betale de kongelige skatter til den preussiske regering. Efter nogen diskussion vedtoges det ”af hensyn til befolkningens tarv” foreløbig at gå ind på fordringen om skatternes erlæggelse, idet det naturligvis forudsattes at man derved undgik plyndring. Skatterne ville dog kun beløbe sig til til 3 mrk. 12 skilling pr. tønde hartkorn at erlægge månedlig.
 
 
De preussiske hesterøverier have nu atter taget deres begyndelse, og denne gang efter en mere stroartet målestok. Man går nemlig fra by til by, fra hus til hus, og bortslæber hver eneste hest, der er i nogenlunde god foderstand. Der er således ikke en eneste by heri egnen, hvor preusserne ikke have borttaget en halv eller en hel snes heste, dels imod, og dels uden ”kvittering”. Imidlertid erfare vi nu, at fribytterne ikke beholde alle de medtagne heste; de udtage kun de bedste og dem, de have brug for, resten sende de tilbage; men at tabet alligevel ikke er ganske ubetydeligt, fremgår deraf, at af et eneste hold på 100 heste bleve de 27 holdt tilbage som brugbare. Når nu hele Jylland har fået en sådan behandling, ville d.herrer preussere efter deres eget sigende til at gøre jagt på kvæget. Det er glædelige udsigter.
 
Hesterovet foregik her i fredags. I lørdags fik vi atter besøg af en preussisk kommando, som foregav at ville sætte telegraflinien mellem Silkeborg og Aarhus istand: men istedetfor at gøre dette, borttog den tværtimod næsten hele tråden, som den i går kørte sydpå, så at nu kun en del af stængerne stå tilbage. Som bekendt tilhører telegrafen et privat aktieselskab.
 
Troppemarcherne herigennem vedvare. Igår morges ankom således hertil over Viborg fra Holstebro 7 østrigske officerer med 100 mand samt 400 kejserlige heste for do. vogne med fødevarer, og i det mindste 200 bøndervogne, ligeledes pænt belæssede samt 400 stude. Efterat have overnattet her kørte hele toget sydpå i morges. - Idag er der bestilt kvarter til 5 officerer, 10 underofficerer (gendarmer), 50 menige, 44 heste, 12 vogne, og til i morgen til 1 eskadron husarer og 1 feltbatteri, i alt 200 mand og 3oo heste. Det mandskab, som ankommer i dag, medbringer selv sin forplejning, men om det samme vil blive tilfældet med de, der kommer i morgen, vides ikke.
 
Vor bys ”besætning” er blevet forøget med 2 mand og i morgen kommer der nok 2 til. Det er altid noget. - Foruden en vognpark på 30 vogne er her nu også beordret oprettet et lazaret på 30 senge, som dog nok kun skal være til brug for gennemrejsende syge.
 
 
Silkeborg den 20de juli. Om den afsluttede våbenstilstand er der endnu ikke indløbet nogen officiel dansk meddelelse hertil; men forhåbentlig vil en sådan arrivere i løbet af de første dage. Betingelser, på hvilke våbenstilstanden er afsluttet, er altså endnu ukendte, dog anses stilstanden alene som en forløber for freden.
 
De øsrigske tropper vedblive at marchere sydpå. Igår ankom hertil den sidst anmeldte styrke: 1 eskadron østrigske husarer, 1 feltbatteri på 8 kanoner, en del brotrain og 40 store træbåde (…) i morgen vil der komme en større styrke igen, og således vil det efter sigende blive ved, sålænge der findes østrigske soldater i det nordlige Jylland.
 
Heri byen går der i dag et rygte om, at der fornylig har fundet et stort søslag sted, hvori 23 danske og 19 østrigsk-preussiske skibe var engagerede, og som endte med , at vore tog to af de tyske skibe (som efter sigende er ført til København), sprængte et par andre i luften og jog resten på flugt for at søge redning. Vi anføre det kun for at advare vore læsere fra at sætte formegen lid til en efterretning, der næsten lyder altfor glædelig til at være sand. De første dage vil forhåbentlig bringe meddelelse om, hvad der ligger til grund for rygtet.
 
 
Bekendtgørelse. Den 20de denne måned om middagen kl. 12 begynder våbenhvile på landet og på søen, hvilken vedvarer indtil d. 30te denne måned om aftenen kl. 12. Det gøres herved vitterligt, at samtlige bestemmelser angående forvaltningen, såvelsom troppernes forplejning vedvare ligesom i krigstilstanden og samtlige autoriteter befales herved at foranledige det øvrige. Enhver kommunikation med fjenden er forbudt under våbenhvilen. Randers d. 18de juli 1864. Militærguvernøren von Falckenstein.
 
 
Silkeborg den 25de juli. Det er ganske snurrigt, at der næsten aldrig kan komme en preusser hertil, uden at der også kommer en ubehagelighed. Da vi første gang havde besøg af d.herrer, vare de ikke meget behagelige, de gjorde store fordringer og tog hvad de syntes om – både af spiselige og uspiselige ting; anden gang kom de for at ”tage” heste, tredje og fjerde gang for at tage stude, femte gang for atter at tage heste og sjette gang – for at tage dampskibe. Dette sidste skulle have fundet sted i fredags eller lørdags ved hjælp af en lille preussisk kommando fra Skanderborg; men da man for tiden ikke kan sejle til Randers, og man hellerikke, trods kommandoens formodning, kan eller kunne sejle herfra til Aarhus, Skanderborg eller Horsens, så indskrænkede man sig til at ”beslaglægge” dampbåden Hjejlen, der som bekendt tilhører et privat aktieselskab og den lille dampbåd Viben – der ligeledes er privat ejendom. Dog tillod man nådigst, at begge dampbåde måtte benyttes som hidtil, imod at kommunen (!) ”indestod” for deres tilstedeværelse. Måske kommer så d.herrer preussere en skøn dag og bortføre begge damperne – overland til Berlin.
 
 
Den østrigske troppemarch sydpå vedvarer endnu. I lørdags eftermiddag ankom således hertil 100 mand af forskellige afdelinger og 40 både; i går kom her 35 jægere, 35 både og 40 tomme vogne samt 9 syge, og i dag 5 officerer med 300 mand, 180 heste og en del brotrain, som skulle forblive her i to dage. Rygtet siger, at de allierede tropper have fået ordre til ”foreløbigen” at rømme Jylland.
 
 
Silkeborg den 27de juli.
Efter hvad der meddeles os fra god kilde, skulle alle de heri Jylland værende østrigske tropper i disse dage afmarchere til Holsten for, som der hedder, at besætte hertugdømmet. Preusserne skulle efter sigen samtidig besætte Slesvig og ”indtil videre” Jylland.
 
Igår ankom hertil i alt 52 østrigske officerer, hvoriblandt 1 general og 1 oberst, 600 bøhmiske jægere og 36 musici, som i dag holde rast her og imorgen marchere videre sydpå. En eskadron af Windischgräss-dragonerne kom også hertil i går, men da det ikke var muligt at skaffe plads til den, afgik den straks videre til Them og Salten for at indkvarteres der; kun staben, 10 officerer og 50 mand bleve indkvarterede her. Imorgen vil der efter forlydende komme en meget stor styrke hertil, som det hedder c. 4000 mand. Den i går ankomne bataljon har i dag forlangt og modtaget følgende forplejningsgenstande: 1200 pd. Brød, 200 pd. Ris, 40 pd. Salt, 900 cigarer, 40 pd. Tobak og 40 flasker fin vin (til officererne). Endvidere har byen måttet levere et stk. fedt slagtekvæg samt 40 tdr. havre til de medbragte heste.
 
 
 
 
Silkeborg den 29de juli. Igår eftermiddags ankom hertil fra Viborg hele resten af den øsrigske troppestyrke (brigaden Kalik), der i en kort tid har været indkvarteret på Mors og i Salling. Den bestod af brigadestaben (generalen indbefattet), to bataljoner af infanteriregimentet Ramming, to kompagnier bøhmiske jægere, to komp. pionerer, et halvt batteri osv. osv., i alt c. 4000 mand og 120 officerer med 380 heste samt en del brotrain (jernbåde). Heraf blev dog kun halvdelen indkvarteret i byen, medens resten måtte bivouakere i en nærliggende lund. Imorges marcherede hele styrken ad Horsens til.
 
Idag afrejste endvidere herfra byens hidtil hafte ”besætning”. Kommandantskabet er nemlig blevet ophævet, da der nu ikke findes en eneste østrigsk soldat norden herfor. På lazaretter måtte dog nogle tyfuspatienter lades tilbage.
 
Efter forlydende ankommer der hertil i dag eller i morgen et regiment preussiske dragoner, dog kun på en gennemmarch. Derefter – hedder det – vil byen ”for længere tid” blive fri for indkvartering og gennemmarch.
 
 
Silkeborg den 10de august. Efter forlydende er den hidtilværende militærguvernør hr. Vogel v. Falckenstein, indtil videre blevet suspenderet fra sit embede, af hvilken grund vides ikke. Til hans efterfølger er udnævnt en generalløjtnant v. Plonski, der efter sigende skal være en mere human mand.
 
 
Pensionsforhøjelse. Finansministeren har i fredags forelagt landstinget følgende lovudkast: ”Til samtlige enker og børn efter invalider af underklasserne og efter dem af bemeldte klasser, der ere dræbte eller dødeligt sårede under tjenestens udførelse, (…) bevilges der en forhøjelse af 50pct. af forsørgelsens beløb.”
 
 
Silkeborg den 15de august. Heri byen har der i de seneste dage gået forskellige rygter om, at troppernes hjempermittering efter højere ordre var blevet standset. Fra pålidelig kilde kunne vi imidlertid meddele, at disse rygter savner enhversomhelst grund, hvilket også fremgår deraf, at der endnu i går er kommet hjempermitteret mandskab til Them. Om derimod nogen af de frigivne krigsfanger er kommen til Jylland, vides ikke; dog kan det vist ikke vare længe, inden dette sker.
 
Igår havde vi besøg af 8 preussiske officerer og et par menige. De vare alene komne for at bese den smukke egn og ere atter afrejste til deres kantonnementssteder, nogle landsbyer et par mil herfra.
 
 
Silkeborg den 26de august. Igår middags jordedes på den herværende kirkegård liget af en østrigsk soldat, nemlig hoboist Joseph Uhlich, der er afgået ved døden på det herværende sygehus af tyfus. Han ledsagedes til graven af 2 kammerater – den tredje stod fuld påklædt i begreb med at gå med, skønt han formedelst svaghed næppe kunne stå på benene, men blev af den grund til sin store sorg afvist af følget – samt en stor del civile, hvoriblandt embedsmændene og kommunalbestyrelsen. Liget blev båren af vore hjempermitterede soldater, som med megen velvilje havde påtaget sig denne sidste kærlighedspligt imod en forhenværende fjende.
 
 
Silkeborg den 29de august. Ifølge indløben meddelelse kan der på onsdag aften ventes 2 bataljoner preussisk infanteri og en eskadron kavaleri til indkvartering i Silkeborg birk og Hids herred med forplejningsmagasin, feltpostkontor osv. i Silkeborg. Infanteriet er tildels af Elisabeth-Garden.
 
 
Silkeborg den 31te august. Da flere kvarterværter have anmodet os om at meddele, hvad de under den eventuelle indkvartering er pligtige at yde de preussiske tropper, som de få i kvarter, skulle vi tillade os at bemærke, at ifølge guvernementsskrivelse fra den preussiske arme er der, foruden kvarter, kun at levere tropperne plads til at koge samt brændsel.
 
Annonce: Behag at mærke. Efter at være hjempermitteren fra tjenesten tillader jeg mig at anbefale mig til mine ærede tidligere kunder samt til enhver, som ville forunde mig deres arbejde. Prompte og reel behandling forsikres. Silkeborg den 31te august 1864. G. M. Dam, sadelmager.
 
 
Silkeborg den 2den septbr. Af det tidligere anmeldte antal preussiske tropper ankom heril i går fra Aarhus 9 officerer, 135 mand og 24 heste, alle hørende til det 3die garde-grenader-regiment (Elisabeth-garden). Et magasin er foreløbig forsynet for 4 dage, samt et feltpostkontor er oprettet, og der er rekvireret vogn til daglig at befordre feltposten til Aarhus. Resten af de anmeldte tropper er indkvarteret i byerne heri omegnen, og naturalforplejningen afhentes fra det herværende magasin hver anden dag. De røde husarer, som ligge i Rye, have således været her i dag i dette ærinde. Imorgen kommer der 25 rekrutter, der skulle indkvarteres her.
 
 
Henstilling til kommunen. Undertegnede tillader sig at henstille til den ærede kommunalbestyrelse, om den ikke måtte finde sig foranlediget til at befri hr. farver Hammer for hans post som indkvarteringskommisær, da han synes at opfatte denne sin stilling på en yderst uheldig og vel også fejlagtig måde. Til støtte for denne henstilling skal jeg tillade mig at anføre følgende eksempel på hr, Hammers fremgangsmåde mod mig selv.
Hr. Hammer kom nemlig hjem til mig i går formiddags og bad mig indstændig om at modtage en løjtnant i kvarter, da de manglede officerskvarterer. Jeg bemærkede hertil, at jeg allerede havde 2 mand i kvarter og mente, at jeg ikke kunne tilkomme flere; tillige lod jeg ham vide, at jeg hverken havde sengeklæder eller sengested. Hr. H. lovede da, at jeg skulle blive befriet for de 2 mand, og tillige at han skulle skaffe mig et sengested. Det traf sig da således, at en mand gik forbi, som netop havde sådan et stykke møbel tilovers, og af ham lånte hr. H. da et sengested til mig. Straks efter at hr. H. var gået, kom den ommeldte officer ledsget af sin oppasser for at tage logiet i besiddelse: men endnu var jeg ikke bleven befriet for de 2 mand. Efterat jeg imidlertid i går hele dagen og i dag formiddag forgæves havde ventet på, at hr. H. skulle opfylde den første del af sit løfte, gik jeg i middags tillige med den preussiske foureer hen til hr. H. og bad ham på en høflig måde om at befri mig for de 2 mand, elller om dette ikke lod sig gøre, da at befri mig for officeren samt oppasseren (de menige havde nemlig bedt om at måtte blive). Hr. H. udbrød da i en mindre venlig tone: ”Det burde De have sagt i går; jeg kan ikke hver dag skikke om med officererne”. Da jeg derpå indvendte, at det havde jeg også gjort, svarede hr. H. således: ”Det er f.....g...m.. løgn i Deres hals; jeg vil ikke høre sådan en flynders vrøvl, og vil De se, De robber af, ellers føler jeg mig foranlediget tilat kaste Dem ud.” Dette er sagens sande sammenhæng, og jeg vil nok spørge, om en sådan mand er værdig til at beklæde en tillidspost i kommunen. Det skulle glæde mig – og vistnok også flere – om kommunalbestyrelsen ville tage sig af denne sag. Silkeborg den 6te september 1864. N. P. Thorendahl. Efterskrift: At jeg ikke er den eneste, hr. Hammer har behandlet på denne måde fremgå deraf, at d.hrr. Købmænd Vogelius, L. A. Hviid, F. P. Møller, Sobroe o. fl. ligeledes er blevne viste døren af hr. Hammer. Ja, hr. H. er endogså gået såvidt, at han har udvist en dame, der kom for at tale med ham i indkvarteringsanliggender. Det kan derfor ikke forundre mig, at han optræder således overfor herrer.
 
 
Silkeborg den 12te september. Ifølge indløben ordre til de her og i omegnen i den sidste tid indkvarterede bataljoner af Elisabeth-Garden, forlade de i morgen egnen. Disse tropper, der bestå af schlesiere og posenere, efterlade her det bedste lov for disciplin, orden og mandstugt. Den herpå Silkeborg værende bataljonskommandør, major von Pannevitz og kommandanten premierløjtnant von Bentheim have i alle forhold, hvori de er kommet i berøring med autoriteterne og beboerne, vist særdeles forekommenhed, velvilje og humanitet. Om denne afmarch sydpå er ensbetydende med at Jylland skal rømmes af de allierede tropper eller ikke, derom haves endnu ikke vished; men det er dog sandsynligt at det forholder sig således. Foreløbig, hedder det, vil det i Viborg og Skive garnisonerede 50de regiment komme hertil, om kun på gennemmarch vides ejheller med vished.
 
 
Hr. Redacteur! Da intet bedre end nedenstående brevveksling oplyse sammenhængen med Gødvad-Balle sogneforstanderskabs velkendte nægtelse af at ville levere de det pålagte leverancer til den her i egnen indkvarterede preussiske armeafdeling, turde det være af interesse at nedenstående brevveksling bringes til almindelig kundskab, om det nu også ved armeens udmarch af Jylland bliver uden praktisk betydning. Indsenderen må iøvrigt bemærke, at dette sogneforstanderskab, som stadig har påberåbt sig, at årsagen til dets vægring er, at det var uden ordre fra stedets øvrighed, ej heller har leveret alt hvad det skulle og hvad der var det pålagt efter sådanne ordrer, men derimod vægret sig derved.
 
Kancelliråd, herredsfoged Herholdt har under den 9de dennes tilskrevet medundertegnede kammerjunker, birkedommer Drechsel således:
 
”På given anledning undlader jeg ikke tjenstligt at meddele, at jeg må anse det for en selvfølge, at Balle-Gødvad kommune, der nu er fritagen for leverancer til magasinet i Viborg, er pligtig til, i henhold til militærkommandoens ordre, at levere i Silkeborg den på kommunen faldende andel af de forplejningsgenstande til fjenden, hvis udredelse er pålagt Hids herred.” til sogneforstanderskabet for Gødvad-Balle sogne.
 
Efterat spørgsmålet om Gødvad-Balle kommunes nægtelse af at ville præstere de befalede leverancer til magasinet i Silkeborg har været meldt til bataljonen, som er indkvarteret heri egnen, har bataljonskommandøren meddelt, at agtelsen for de danske embedsmænd og deres loyale foranstaltninger har blandt befolkningen i øvrigt vist sig at være så stor, at ingen ulydighed hidtil er blevet bekendt for den preussiske arme, dette er det første tilfælde af den slags. Bataljonen vil derfor først inddrive med militærmagt, når det indberettes fra magasinet, at dette ikke er forsynet for 4 dage og der således er fare for at tropperne ikke skulle blive forplejede; da må det militære selv skaffe sig forplejning i Silkeborg og omegn.
Forplejningskommissionen skal nu ved at meddele sogneforstanderskabet til iagttagelse tjenstligt meddele, at da man ikke er beføjet til at bebyrde de øvrige sogne med Gødvad-Balle kommunes pligtige leverance, vil en sådan indberetning fra magasinet afgå til bataljonen ved næste leverances udeblivelse, og Balle-Gødvads sogneforstanderskab således give anledning til at egnen bebyrdes med militær eksekution til inddrivelse af de nødvendige levnedsmidler til armeafdelingens forplejning. Magasinet har indtil dato for Balle-Gødvad sognes regning indkøbt havre til beløb 337 rd. 48 sk. og hø til beløb 17 rd. 48 sk., hvilket beløb uden ophold forventes indbetalt.
 
Forplejningskommissionen i Silkeborg den 12te september 1864
Drechsel. Zielian. Frode Arntzen. Hammer.
 
Silkeborg den 19de september. Det preussiske regiment, som ventedes hertil i går, udeblev, efter hvad vi erfare, af den grund, at det havde modtaget en forandret ordre, hvorefter det ad østkysten skulle marchere nordpå. Som følge heraf er næsten hele indholdet af det herværende forplejningsmagasin i dag blevet ført til Skanderborg, kun havren og fouragen er belevet tilbage for at sælges, da det ville være forbundet med for store bekostninger at lade samme transportere til magasinet i Skanderborg. Efter sigende vil kommandantskabet også blive forlagt til Skanderborg i dag eller i morgen og vil de officerer, som have i nogen tid foretaget opmålinger her i egnen, med det samme forlade byen for ikke mere at vende tilbage.
 
 
Silkeborg den 21de september. Igår ankom hertil 2 underofficerer og 7 mand af det 50de regiment som have været i Viborg med munderingssager. Efterat have overnattet her, afrejste de imorges med vogn til Brædstrup. En officersoppasser kom ligeledes hertil i går fra Viborg; han skal i dag til Horsens for at hente en hest til sin herre i Viborg. Det herv.kommandantskab er dog endnu ikke afrejst, og de fjendtlige opmålinger heri egnen fortsættes fremdeles.. Hvad den egentlige hensigt hermed er, vides ikke med vished; man fortæller kun, at lignende opmålinger foretages overalt eller dog i en stor del af Jylland. Formodentlig vil man tilvejebringe nye kort over Jylland til eget brug, da preusserne have erklæret Mansas kort over denne landsdel for ufuldstændigt og upålideligt.
 
 
Silkeborg den 27de september. Endelig afrejste da det ofte omtalte ”kommandantskab” samt de officerer og menige, som har været på opmåling heri egnen, herfra byen imorges; men desværre vil glæden over vor ”befrielse” kun være af kort varighed, idet som det vil ses af omst. ekendtgørelse hr. v. Falckenstein har bestemt, at en bataljon (og en munitionskolonne, i alt 700 mand og 150 heste) skal have sit ”vinterkvarter” her. Efter hvad vi erfare er der allerede i dag sket anmeldelse om bataljonens ankomst, ligesom der forlangt oprettet forplejningsmagasin, feltlazaret, feltpost, vognpark osv. (et rygte om, at der forlangt en seng til hver mand, turde dog trænge til nærmere bekræftelse.) Bataljonen er af Elisabethgarden, og den vil indræffe hertil på torsdag den 29de.
 
 
Bekendtgørelse. De kgl. preussiske tropper i Jylland skulle tage deres vinterkvarter fortrinsvis i de nedenstående købstæder. Det herved indtrædende stabile ophold af tropperne på et og samme sted fordrer ordnede kvarter- og garnisonsindretninger; de respektive kommandanturer ere af mig blevet anviste herefter at anordne det nødvendige; det befales herved de betræffende by-autoriteter ufortøvet at efterkomme det, som forlanges af de kgl. kommandanturer. Der vil blive belagt: (…) Silkeborg med 1 bataljon.
 
 
Silkeborg den 28de september. Allerede i mandags indtraf den nye kommandant hertil med 12 mand for at arrangere alt til modtagelsen af den forventede bataljon samt munitionskolonnen, hvilken sidste, der består af 4 officerer, 122 mand og 168 heste, ankom hertil i middags. Den hele styrke, der vil være at indkvartere heri byen, beløber sig i alt til 24 officerer, 717 mand og 207 heste.
 
Til vejledning for beboerne skulle vi efter anmodning meddele det reglement for troppernes forplejning, som under den 22de dennes er udstedt af militærguvernøren von Falckenstein. Det lyder således: ”Det bestemmes herved, at fra den 23de denne måned skal den daglige mundportion for de preussiske soldater i Jylland bestå af: 3/4 pund fersk eller saltet kød, 6 lod ris eller 7 1/2 lod gryn eller 15 lod bælgfrugt eller 15 lod mel eller 3 pund kartofler, 1 lod salt, 1 lod kaffe og 1/12 kvart brændevin. Kvarterværterne ville have at tillave levnedsmidlerne godt og velsmagende, således at soldaten får heraf en regelmæssig god frokost, middagsmad og aftensmad. Vil soldaten selv lave sin mad, da leverer kvarterværten ham det nødvendige køkkentøj, brænde og lejlighed til at lave maden.”
 
Da alle de i reglementet foreskrevne forplejningsgenstande ville blive udleverede til tropperne fra det herværende forplejningsmagasin, er det en ligefrem selvfølge, at kvarterværterne kun har at tillave den af soldaterne modtagne naturalforplejning.
 
 
Silkeborg den 3de oktober. Efter hvad vi erfare, har det herv. preussiske kommandantskab for et par dage siden stillet den fordring til kommunen, at ”denne snarest muligt havde at lade opføre et ridehus og et eksercerhus til brug for de herv. preussiske tropper.” Da en sådan fordring naturligvis har måtttet møde et bestemt afslag, lader det til, at d.herrer preussere forstå at hjælpe sig på anden måde, thi de have nu givet ordre til at nedbryde alle skillerummene i den til Silkeborg slot tilhørende store staldbygning for der at indrette ride- og eksercerhus. Forhåbentlig vil da fordringen om de to huses opførelse dermed være bortfalden.
 
 
Efter hvad vi erfare, er der i dag indløbet melding om, at en bataljon østrigsk infanteri (bøhmer-jægere), bestående af 28 officerer, 990 mand og 40 heste fra Fredericia vil ankomme hertil for at kantonnere i vinter. Som følge heraf vil den herværende preussiske bataljon med tilbehør afrejse til Aarhus en af de første dage, vistnok på fredag. Hvad grunden til denne ligeså pludselige som uformodede dislokation kan være, vides ikke. En lignende omskiftning af tropper skal finde sted i Horsens.
 
Til de herværende preussiske tropper udleveres hveranden dag fra magasinet 1100 pd. kød, 150 pd. ris, 180 pd. byggryn, 50 pd. kaffe, 500 stk. brød, 140 potter brændevin, 75 pd. salt og 34 tdr. havre.
 
Idag kom 2 østrigske officerer samt 20 menige hertil for som fourerer at ordne alt til modtagelsen af den forventede bataljon. Selve bataljonen vil nok indtræffe hertil på mandag.
 
Efter hvad vi erfare, skal hr, v. Gablenz under sit besøg have tilladt, at idetmindste et kompagni af den i dag ankommende østrigske bataljon forlægges til nærmeste herved beliggende landsbyer, da byen ikke vil være i stand til at indkvartere så stor en troppestyrke på den anordnede måde. Hr. v. Falckenstein har også været så nådig at tillade, at den af preusserne anlagte telegraf mellem Aarhus og Silkeborg må forblive til afbebyttelse for private som hidtil. Kun skal der istedetfor den preussiske ansættes en østrigsk telegrafist som bestyrer af samme.
 
 
Silkeborg den 12te oktober. Da nærværende blad af det herv. østrigske kommandantskab er bleven underkastet en partiel censur, ville sandsynligvis meddelelserne herfra byen og omegnen i den nærmeste fremtid blive mere sparsomme; men for øvrigt vil bladet udgå uforandret som hidtil. For i dag skulle vi kun meddele, at det løfte, som hs. excell. General v. Gablenz under sin nærværelse her gav, ikke vil blive holdt. Kommandøren for bataljonen, hr. oberstløjtant v. Siller, vil nemlig ikke tillade at noget af mandskabet forlægges udenfor byen. Som følge deraf, bliver der nu indrettet kaserne i hotellerne Silkeborg og Dania, på rådhuset o. fl. steder.
 
 
Byens indvånere advares herved om at påse, at god forligelse opretholdes med de fremmede tropper og at der ikke gives anledning til rivninger. Ligesom det strengt overholdes af de østrigske kommandoførende, at forseelser af tropperne, som komme til de kommanderendes kundskab, strengt blive straffede, således ville også voldsomheder og fornærmelser imod soldater blive påtalte og overtræderne dragne til ansvar. Silkeborg birks politikammer, den 17de oktober. Drechsel.
 
Om alt vedrørende indkvarteringsvæsnet eller andre forplejningsanliggender, modtages besked på rådstuen i Silkeborg fra kl. 10-12 form. Og 4-6 eftm. Kl. 8 hver aften er almindelig møde af forplejningskommissionen.
 
I disse dage er udkommet: tysk-dansk lommeordbog, indeholdende en samling af de i daglig tale mest forekommende ord, samt et udvalg af de almindelige talemåder, med vedføjet oversættelse. Denne lille bog, hvoraf enhver med lethed kan lære at forstå og tale det tyske sprog, fås hos bogbinder Lassen i Silkeborg, på bogtrykkeriet sammesteds samt hos forlæggeren Chr. Laursen i Truust.
 
 
Det bliver måske en af dagene muligt at omkvartere nogle menige soldater til kaserner.
De beboere herpå Silkeborg, som kun have stue og sovekammer, eller som af andre årsager end mangel på plads føle sig stærkt bebyrdede af indkvarteringen, ville behage i morgen kl. 2 eftm. at melde sig på rådstuen desangående. Det bemærkes dog, at de pladser, hvorover der kan rådes til indkvartering, ikke er flere end at ikkun de, der er mest trængte til forandring, kunne komme i betragtning. Den 24de oktober. Indkvarterinskommissionen.
 
 
De preussiske og østrigske troppers forplejning, derunder dog ikke medregnet kvartergodtgørelse eller godtgørelse for afgivne befordringer, har ifølge Horsens Avis for september måned pådraget (…) Silkeborg 3454 rd. 62 sk.
 
 
Ifølge meddelelse fra den østrigske kommandantur er det forbuden tropperne at bortbytte eller bortsælge deres ration af vin for brændevin. Pladsens næringsdrivende anmodes derfor om at holde sig dette forbud efterrettelige og advares herved om ikke at indlade sig på handler af den art, når de anbydes soldaterne. Silkeborg birks politikammer, den 25 okt. 1864. Drechsel.
 
 
Silkeborg de, 9de november 1864. Militærguvernøren for Jylland har under gårs dato udstedt følgende ligeså korte som tidssvarende bekendtgørelse: ”Under forbehold af tilbagekaldelse, vil jeg også tillade udførslen af hornkvæg, havre, rug og rugmel, såvelsom af heste.”
Dette turde for øvrigt være en af hr. v. Falckensteins sidste bekendtgørelser, thi efter hvad der meddeles os fra København kan fredstraktaten ventes underskrevet af hs, maj. Kongen forinden udløbet af den givne frist, og vil som følge heraf guvernementet om få dage blive ophævet.
 
 
Silkeborg. Den 11te november. Ifælge et hertil fra København indløbet telegram er fredstraktaten, efterat være antaget af landstinget som af folketinget, i formiddags blevet underskrevet af hans majestæt kongen. En kgl. dansk civilkommisær for Jylland er udnævnt. Det hedder at den herværende østrigske jægerbataljon skal afrejse herfra en af de første dage, man mener på mandag.
 
 
Efter bestemmelsen afmarcherede den 22de østrigske jægerbataljon, der siden den 10de forr. md. har været indkvarteret heri byen, imorges kl. 7 sydpå og ere vi således blevet befriede for det overordentlige moralske tryk, der så længe har hvilet på os. Tropperne have forresten, på enkelte undtagelser nær, opført sig nogenlunde godt under opholdet her; men man er alligevel kommen til den erkendelse, at østrigerne på ingen måde er mindre fordringsfulde end preusserne. Dertil kommer, at de ikke synes at have en nær så stor respekt for næstens ejendom som deres tilsyneladende mere civiliserede allierede.
 
 
Silkeborg den 18de november. Efter i går atvære anmeldt af fourerer ankom det 18de preussiske infanteriregiment hertil i middags, ledsaget af en stab, der i nat har ligget i Kjellerup og Hørup. Regimentet, som er det sidste, der skal passere Silkeborg, afmarcherer atter i morgen tidlig sydpå. Fra i dag har den danske regering efter forlydende overtaget administrationen af Jylland.
 
 
De, der i Silkeborg kommune formene at have fordringer på godtgørelse for krigsskade, herunder dog ikke, hvad der er rekvireret af forplejningskommission og som betales med amts- eller kommunebeviser, ville inden den 30te dennes indgive optegnelser, ledsagede af beviser, edelige angivelser, naboattester, eller deslige til Forplejningskommissionen efter et skema, som fra den 20de dennes udleveres fra Silkeborg Bogtrykkeri for 4 sk.
 
De, der har sengeklæder og lagener tillåns af kommunen, ville aflevere dem rene og vaskede til assistent Høst på Kellers forrige sal onsdagen den 23de dennes fra kl. 9 form. Urene eller befængte gentande tilbagevises og blive ikke modtagne. Forplejningskommissionen i Silkeborg, den 17de november 1864.
 
De beboere, som endnu ikke have modtaget forplejning fra magasinet til de preussiske tropper, ville afhente den inden kl. 10 form. den 19de dennes, da der intet senere kan udleveres fra magasinet. Forplejningskommissionen.
 
Trykte blanketter med nøjagtig anvisning til angivelse af krigsskade, kunne fra den 20de dennes erholdes på Silkeborg Bogtrykkeri. Det bemærkes, at blanketterne kunne benyttes af enhver, i hvilket sogn eller kommune han end bor. Prisen er 4 sk. Pr stk.
 
 
Silkeborg den 23de november. På dertil given foranledning skulle vi ikke undlade at meddele vore læsere, at den opfordring til opgivelse på fordringer på godtgørelse for krigsskade, som regeringen i disse dage har udstedt gennem amtshusene i Jylland, ikke alene angår kvartersgodtgørelse, men også godtgørelse for skade på møbler, værelser, bygninger, jorder (efter taksation), for borttagelse af heste, kreaturer, fourage, læder, redskaber, kort sagt for alt, hvad fjenden enten ved magt eller rekvisition har sat sig i besiddelse af. Ligeledes er det udenfor enhver tvivl, at enhver kvartervært er berettiget til at fordre en rimelig erstatning for brændsel og arbejdskraft ved madlavning, samt for de soldater, han måtte have ydet fuld forplejning (dvs. uden at have modtaget naturalforplejning); men i alle tilfælde må naturligvis fordringen være bilagt med sådanne oplysninger, som kunne godtgøre kravets rigtighed, eller med attest fra vederhæftige mænd, eller med vedkommendes edelige erklæring. Efter loven tilkommer der kvartersværten i sommermånederne, som regnes fra 1ste maj til 1ste oktober, 1 3/5 sk. pr. menig og 3 1/16 sk. for en officer dagli., medens der i vintermånederne tilkommer ham 6 sk. for en menig og 16 sk. for en officer (deri indbefattet godtgørelse for varme og lys), og efter den Falckensteinske bekendtgørelse kan godtgørelsen for fuld forplejning af en menig opgøres til 30 sk. og en officer til 48 sk. daglig uden vin og 1 rd. med vin; for underofficerer beregnes det halve. Til slutning skulle vi gøre opmærksom på, at enhver må anføre hele skaden, han har lidt siden tyskerne rykkede ind i Jylland, da de tidligere indgivne erstatningskrav kun alene var til efterretning for konferencemedlemmerne i Wien.
 
 
Vi tillade os at gøre vore læsere heri byen opmærksomme på, at fordringerne på godtgørelse for krigsskade skal være indleverede til kommunalbestyrelsens formand. hr. kammerjunker, birkedommer Drechsel inden den 30te d. m., altså inden førstk. onsdag.
843
redigeringer