Ændringer

Nåege

42 bytes tilføjet, 8. okt 2016, 11:12
/* Bøger */
== Nåege bygges ==
I 1794 købte landsdommer [[Henrik Muhle Hoff]] Silkeborg Gods af sin far ritmester [[Hans Nicolai Hoff]]. Godset bestod af [[Silkeborg Hovedgård]] og 24 bøndergårde. Henrik var en ihærdig mand og iværksatte en del forbedringer og byggerier, herunder bygning af fire avlsgårde, hvoraf den ene af disse er Remstrupgård, som senere fik navnet Nåege.
== Hvordan Nåege fik sit navn ==
Landet omkring Silkeborg var i gamle dage delt mellem nogle småkonger, der af almuen blev kaldt sysselkonger. En af disse boede i Kongshus i Vesterskoven og deraf kaldt Vesterkongen. En anden boede på Dynnersvold og blev kaldt Lavenkongen. Engang blev Lavenkongen overfaldet af Vesterkongen på grund af uenigheder om nogle markskel og et ønske om at herske over et større område. Kongsgården på Dynnersvold blev angrebet og sat i brand, så Lavenkongen måtte flygte, efter at have kastet sine skatte i vandet. Lavenkongen flygtede til hest, men blev indhentet af Vesterkongens folk ved en egeskov, som derefter fik navnet Nåege. I et forsøg på at slippe bort ville Lavenkongen krydse Remstrup å ved at ride ud på en holm, der ved Nåege strækker sig ud i åen. Holmen fik deraf navnet Kongsholm. Vandet var imidlertid meget dybt og Lavenkongen druknede med sin hest. Dybet hvor han druknede fik efterfølgende navnet Kongsdybet og hans . Hans hat, der drev i land på et næs, der herefter blev kaldt Hattenæs.Lavenkongen blev efterfølgende begravet i en høj på Skovfogedbakken.
Dynnersvold kaldes i dag for Dynæs voldsted og er beliggende på odden Dynæs ved Laven. Sagnet findes i flere varianter, men hovedpunkterne i sagnene er de samme.
Stuehuset, der ses midt i billedet, og længen til højre er nedrevet. Et nyt stuehus er opført, hvor det oprindelige stod.
Nåege er beliggende på en skøn plet mellem skovens træer cirka 3 kilometer fra Silkeborg mod Sejs og mellem landevejen til Sejs og Remstrup å.
== Kilder ==
"===== Bøger =====Jan Horskjær: Silkeborg 1845-1982" af Jan Horskjær
"Michael Drewsen" af Keld Dalsgaard Larsen og Kurt Balle Jensen: Michael Drewsen
"Adolph Ludvig Drewsen: Fra og om Silkeborg" af Adolph Ludvig Drewsen.
===== Aviser =====
Aarhus Stiftstidende.
[[Kategori:Steder]]
[[Kategori:Ejendomme]]
10
redigeringer