Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Peder Nielsen

1.205 bytes tilføjet, 11. jan 2017, 14:45
[[Billede:Peder_Nielsen.jpg|thumb|250px|Peder Nielsen ved sit skrivebord. Fotograf: Niels T. Søndergaard.]]'''Peder Kristian Nielsen''' (1893-1975) er én af pionererne inden for dansk biblioteksvæsen. Han blev født i Silkeborg som søn af murermester og sodavandsfabrikant N.C. Nielsen. Han kom først i malerlærer og begyndte siden en uddannelse som lærer, men måtte opgive begge dele på grund af tuberkulose. I 1916 blev han ansat som medhjælper på biblioteket elev ved folkebiblioteket i Silkeborg og året efter deltog samme år i et bibliotekskursus ved [http://da.wikipedia.org/wiki/Styrelsen_for_Bibliotek_og_Medier Statens Bogsamlingskomité] i København. I efteråret 1917 blev han ansat som dets lederaf [[Silkeborg Bibliotek]].
Gennem sit mere end 40-årige virke som leder kom han til at præge udviklingen i det lokale såvel som i landets biblioteksvæsen, men også inden for Silkeborgs kulturliv. Det var Peder Nielsen der som leder stod bag planlægning og indretning, da [[Silkeborg Bibliotek ]] som det første i landet i 1920 kunne tage en nyopført kommunal biblioteksbygning i brug. Det var også på hans initiativ, at der fra 1935 kørte en biblioteksbil ud med en vandrebogsamling til oplandetssognebiblioteker. Og ved allerede i 1949 at introducere pladespillere på biblioteket, så lånerne kunne lytte til musikken samtidig med at de studerede partituret. Peder Nielsen tog sin afsked som biblioteksleder i 1958.
I 1918 tog han initiativ til oprettelse af en lokalhistorisk samling i bibliotekets regi, fordi han mente, at det var vigtigt, at man kunne svare på spørgsmål om Silkeborg-egnens historie. Samlingen voksede støt gennem årene og er siden blevet til [[Silkeborg Lokalhistorisk Arkiv]].
Peder Nielsens store interesse for historie betød endvidere, at han resulterede i 1954 en enorm indsats inden for det lokale museumsvæsen. Peder Nielsen var primus motor i oprettelsen 1939 en af initiativtagerne til Silkeborg MuseumMuseumsforening, hvis leder han var i de efterfølgende 10 årsom inddrog såvel kulturhistorie som kunst. Da [[Tollundmanden ]] blev fundet i 1950 var det Peder Nielsen og [[P.V. Glob]], der fik det banebrydende fund sendt af sted til Nationalmuseet.Silkeborg Museum blev i en lang årrække drevet af det såkaldte triumvirat bestående af Peder Nielsen, [[Holger Hansen]] og [[K.G. Kristiansen]]. [[Triumviratet]] kom i 1951-53 i kontakt med kunstneren Asger Jorn i et samarbejde omkring folkekunst. Silkeborg Museum gjorde det muligt, at Asger Jorn i sommeren 1953 kom op til [[pottemager Knud Jensen]] i Sorring. Som tak skænkede Asger Jorn ca. 30 keramiske produkter til det endnu ikke åbnede Silkeborg Museum. Silkeborg Museum åbnede i januar 1954 med udstillinger lige fra Tollundmanden og [[Michael Drewsen]] til Asger Jorns kunst. Silkeborg Museum blev senere splittet op i et kulturhistorisk museum og i et kunstmuseum.
Peder Nielsens anden havde en store passion var for kunst – og meget gerne moderne kunst. Han var således tæt på maleren [[Martin Kaalund-Jørgensen]], da denne slog sig ned i Silkeborg i 1920'erne 1921 og han var tillige et af [[Asger Jorn|Asger Jorns ]] faste holdepunkter. Han stod bl.a. bag opkøb af Jorns tidlige værker og siden hen sendte Jorn billeder hjem af de kunstnere, han arbejdede sammen med i udlandet. Hermed var grunden lagt til det, der i 1966 skulle blive til [[Silkeborg Kunstmuseum]].
Og som om dette ikke er nok, så var Peder Nielsen endvidere internationalt anerkendt ekspert på stankelben og svampemyg. Amerikanske og europæiske myg bærer således hans navn: Nielseni eller Nielseniana. Peder Nielsen skrev bindet om stankelben i værket "Danmarks Fauna". Inden for det entomologiske felt arbejdede han tæt sammen med de to andre lokale naturforskere P. [[Peter Esben-Petersen ]] og [[A. C. Jensen-Haarup]], der begge var ansatte ved byens skolevæsen.
Peder Nielsen var også optaget af naturfredningssagen og var i perioden 1944-1958 formand for Naturfredningsforenignen [[Naturfredningsforeningen for Silkeborg og Omegn]]. Som et kuriosum kan det nævnes at ungdomsvennen, politikeren og forfatteren [[Julius Bomholt]], omtaler Peder Nielsen ved hans rigtige navn i romanen "Længsel". I [[Digterkvarteret]] i Gl. Balle i den nordlige del af Silkeborg ligger [[Peder Nielsens Vej]], som er opkaldt efter Peder Kristian Nielsen. [[Kategori:Personer|Nielsen, Peder Kristian]]
47
redigeringer