Ændringer

Rampelys

216 bytes tilføjet, 28. nov 2018, 14:33
==Store planer og stram økonomi==
I 1982 købte en gruppe privatpersoner fra miljøet omkring [[Den Lille Biograf]] og [[Galleri Krogen]]
Bindslevs Plads 6 af [[Silkeborg KFUK.]], som siden 1918 havde haft til huse der.
Planen var at skabe et kulturhus, som foruden galleri og biograf skulle huse cafe, teater, musik, lyrik, lyd- og diasværksted, etc.
Selvom køberne havde skudt private midler i huset, oprettede de den selvejende institution Huset på [[Bindslevs Plads 6]], som skulle fungere som en slags paraply med overordnet planlægning og økonomisk samkøring for de selvstændige undergrupper og man håbede – og forventede – at modtage støtte fra såvel kommunen som kulturministeriet. Den daglige drift af de forskellige aktiviteter skulle helt og holdent varetages af frivillige.
 
[[Billede:rampelys.PNG|thumb|270px|Rampelys med Den Lille Biograf og Cafellini]]
 
 
Skønt planerne var mange og ambitionerne store, kneb det med den økonomiske støtte. Påskønnelse for initiativet fik man dog allerede i 1983, da Rampelys modtog såvel [[Silkeborg Turistforening]]s Initiativpris som Socialdemokratiets Kulturpris. Med den sidste fulgte en kraftig opfordring til at huset fik noget kulturstøtte.
På trods af et stort antal frivillige medarbejdere og ca 150 000 årlige gæster – de fleste dog i cafeen, som var en selvstændig forpagtning – var økonomien i 1989 atter stram samtidig med, at huset efterhånden trængte til en grundig istandsættelse. De oprindelige ejere satte derfor huset til salg. De ønskede ikke, at kommunen købte det, idet de frygtede, at styringen ville blive for stram eller at huset ville blive anvendt til andre formål end kulturhus og der gik også kun kort tid før en ny gruppe private, som beskrev sig selv som 'almindelige brugere af huset', købte det og drev det videre i den oprindelige ånd.
 
==Kommunen træder til==
Kun Frokostjazzens venner valgte fra start at flytte deres koncerter til det større sted og skønt det naturligvis betød en nedgang i indtægterne, har Rampelys i dag en sund økonomi og man investerer fortløbende i forbedringer af lys, lyd og lokaler ligesom man undersøger muligheden for at etablere en elevator, så adgangsmulighederne for kørestolsbrugere kan blive i orden.
[[Billede:stole.PNG|thumb|270px|Nyt møblement 2018]]
[[Bruger:Henrik Torp|Henrik Torp]] ([[Brugerdiskussion:Henrik Torp|diskussion]])I november 2018 forlængede Silkeborg kommune og foreningen Rampelys deres samarbejdsaftale med 10 år, således at Rampelys' fremtid er sikret til og med 2028.
Administrator
321
redigeringer