Ændringer

Søren Kristensen (1847-1938)

2.422 bytes tilføjet, 29. apr 2019, 11:57
[[Fil:damaskvaever-s-kristensen.gif|thumb|350px|Damaskvæver S. Kristensen]]Søren Kristensen (1847-1938) var født i [http://da.wikipedia.org/wiki/Hørning_(Randers_Kommune) Hørning ] ved Randers, hvor hans far var væver. Han kom i lære hos faren og efter læretiden kom han til [http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Håndarbejde/Tekstilindustri/Køng_fabrik Køngs Fabrik ] ved Vordingborg. Her vævede man udelukkende fint dækketøj til hoffet med indvævede navnetræk og våbner, ligesom man var leverandør til [http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstflidslotteriet Kunstflidslotteriet], hvis formål bl.a. var at skabe interesse for dansk kunstflid.
Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg i 1875 og etablerede sit eget damaskvæveri i ejendommen på hjørnet af [[Østergade]] og [[Godthåbsvej]]. I de første år lejede 1877 blev han sig ind hos købmand gift med Mette Kirstine Jensen, med hvem han fik seks børn - bl.a. sønnen, snedkermester [[Frederik HøltzermannSigurd Glavind Kristensen]], men i 1877 købte han ejendommen, der havde sit møbelsnedkeri beliggende det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages husØstergade 11.
== Til Silkeborg i 1875 ==
Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg og nedsatte sig som [http://da.wikipedia.org/wiki/Damask damaskvæver] 27. april 1875. Han lejede sig ind i ejendommen på hjørnet af [[Østergade]] og [[Godthåbsvej]] hos købmand [[ Frederik Ferdinand Høltzermann]]. Allerede i 1877 købte han imidlertid ejendommen, der på det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages hus. Gennem årene blev der udvidet og bygget nyt, så der til sidst var et sammenhængende bygningskompleks.
Damaskvæveriet var beliggende i bygningen langs Godthåbsvej. På Østergade 11 lå privatboligen og forretningen, der med tiden udviklede sig til en manufakturhandel med salg af sengeudstyr og beklædning. Gennem årene lejede en række forretninger sig ind, dels i stueetagen og dels i kælderen.
Omkring 1905 ophørte damaskvæveriet, idet vævemaskinerne fortrængte håndvævene, men Søren Kristensen fortsatte med sin forretning.
Søren Kristensen var en ualmindelig dygtig kunstvæver og erhvervede i årenes løb flere diplomer og udmærkelser [[Fil:Oestergade.jpg|thumb|350px| S. Kristensens forretning forskellige udstillinger. I 1882 modtog han således Det Reiersenske Stipendium hjørnet af Østergade og drog på studierejse til TysklandGodthåbsvej, hvor han besøgte flere af de store vævedistrikterca.1905]]
Damaskvæveriet == Studietur til Tyskland ==Søren Kristensen var beliggende en ualmindelig dygtig kunstvæver og erhvervede i bygningen langs Godthåbsvejårenes løb flere diplomer og udmærkelser på forskellige udstillinger. Han havde desuden forretning I 1882 modtog han således et stipendium fra [http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Reiersenske_Fond Den Reiersenske Fond] og privatbolig ud mod Østergadedrog på studierejse til Tyskland, hvor der gennem årene var en række forretninger foruden hans egen, dels han besøgte flere af de store vævedistrikter i stueetagen Sachsen og dels i kælderenSchlesien.
== Stor kundekreds ==
Søren Kristensen opnåede selv at blive leverandør til Kunstflidslotteriet, og forsynede desuden mange store herregårde rundt om i landet med dækketøj. Han havde således betydelige leverancer til Frijsensborg, Clausholm, Brattingsborg, ligesom han også havde kunder i Slesvig, Holsten og Sverige. Selvfølgelig havde virksomheden også en stor kundekreds i lokalområdet.
== Totalafholdsmand ==
Søren Kristensen var totalafholdsmand og var en af drivkræfterne bag stiftelsen af [[Silkeborg Afholdsforening]] i 1880. Han var en lang årrække formand for foreningen og det var også ham, der rejste tanken om, at afholdsforeningen skulle have sin egen [[Østergades Afholdshotel|bygning]]
== Politiker ==Søren Kristensen var totalafholdsmand og var kendt som en af drivkræfterne bag stiftelsen af frisindet radikal mand. Det var således næppe noget tilfælde, at den socialdemokratiske pioner, væver [[Silkeborg AfholdsforeningMads Anton Madsen]] i 1880. Det var også ham der rejste tanken omhavde arbejde hos damaksvæver Kristensen, og at afholdsforeningen skulle have sin egen det socialdemokratiske [[Østergades AfholdshotelSilkeborg Socialdemokrat|bygningdagblad]]i en periode havde kontor i hans ejendom.
I perioden 1896-1911 var Søren Kristensen medlem af kommunalbestyrelsen. Han var også kendt som opstillet af en frisindet radikal mand. Detvaer således næppe noget tilfældekreds af vælgere, at den socialdemokratiske pioner, væver [[Mads Anton Madsen]] havde arbejde hos damaksvæver Kristensender kaldte sig "Den kommunale opposition", siden repræsenterede han partierne Venstre og at det socialdemokratiske [[Silkeborg Socialdemokrat|dagblad]] i en periode havde kontor i hans ejendomDet radikale Vesntre. Han var bl.a. med til forberedelserne af Silkeborgs overgang til købstad.
== Andre tillidshverv ==
Søren Kristensen havde et utal af tillidshverv og var aktiv i mange sammenhænge. Han var således med til at oprette [[Silkeborg Handels- og Landbrugsbank]] og sad i dennes repræsentantskab frem til sin død. Desuden var han medlem af [[Silkeborg Grundejerforening]]s bestyrelse og i flere år foreningens formand, medlem af bestyrelsen for [[Velgørenhedsselskabet]], formand for og medlem af bestyrelsen for [[Venstreforeningen]] og medlem af [[Silkeborg Håndværkerforening|Håndværkerforeningen]]s bestyrelse.
......denne artikel er under udarbejdelse[[Kategori:Personer|Kristensen, Søren (1847-1938)]]
Administrator
8.982
redigeringer