Ændringer

Silkeborg

342 bytes tilføjet, 27. apr 2015, 17:14
'''Silkeborg''' er en by i [[Midtjylland]] med 42.396 indbyggere (pr. [[2010]]). Byen er hovedby i [[Silkeborg Kommune]] og ligger i meget kuperet terræn i det midtjyske [[søhøjland]] omgivet af skovklædte bakker og med [[Gudenå]]en løbende tæt ved den indre by. Der går rutebåde til [[Silkeborgsøerne]] og [[Himmelbjerget]] fra byens lille [[Havnen|havn]], og blandt . Blandt disse [[skib]]e er det gamle dampskib [[Hjejlen]] nok den mest berømte af dem alle. Silkeborg har [[Silkeborg Station|station ]] og ligger på jernbanestrækningen mellem [[http://da.wikipedia.org/wiki/Skanderborg Skanderborg]] og [[http://da.wikipedia.org/wiki/Herning Herning]]. Den kendes dog først og fremmest også som "bilernes [[Bilernes by]]" pga. sine mange bilforretninger , som ligger tæt ved [[Primærrute 15]], der går igennem den nordlige del af byen. Silkeborg ligger i [[Region Midtjylland]].
== Lidt historie ==Indtil [[1662]] blev [[Silkeborg Len]] administreret fra [[Silkeborg Slot]]. Lenet blev afløst af [[Silkeborg Amt]], der blev nedlagt i [[1793]]. Silkeborgs nyere [[historie]] begynder omkring i [[1844]], da pairfabriksejer [[Michael Drewsen]] fik tilladelse til begynder at anlægge en papirfabrik ved [[Gudenå]]en. Imidlertidig er byens ældste bygning [[Silkeborg Hovedgård]] fra [[1767]], der i dag rummer det kulturhistoriske museum og på Slotsholmen i [[Silkeborg Langsø]] er fundet rester efter en [[Silkeborg SlotPapirfabrik|borgpapirfabrik]], der omtales så langt tilbage som i ved [[1400-talletGudenå]]. Dog havde byen ikke udviklet sig synderligt i de sidste hundrede år inden Drewsen kom til byen. Jernbanens ankomst i [[1871]] satte yderligere gang i udviklingen og der blev anlagt lige gader og rette vinkler. Dette førte frem til at Silkeborg [[1. januar]] [[1900]] blev ophøjet til [[købstad]]. I [[1842]]-[[1855|55]] hørte Silkeborg under [[sogneforstanderskab]]et i den tilstødende landkommune. I 1846 fik byen status som [[handelsplads]]. I 1855 blev ''Silkeborg Handelsplads'' en selvstændig kommune under [[Skanderborg Amt]]srådskreds. Kommunen blev udskilt fra amtsrådskredsen i år 1900.
Imidlertid er byens ældste bygning [[Silkeborg Hovedgård]] fra [[1767]], der i dag rummer det kulturhistoriske [[Silkeborg Museum|museum]] og på [[Slotsholmen]] i [[Silkeborg Langsø]] er der fundet rester efter en [[Silkeborg Slot|borg]], der omtales så langt tilbage som i [[1400-tallet]].  Efter Michael Drewsens ankomst begyndte Centraladministrationen i København at planlægge anlæggelsen af en by i tilknytning til fabrikken. Byen blev anlægt med et lille torv og vinkelrette gader i et mønster ud herfra. Jernbanens ankomst i 1871 satte yderligere gang i udviklingen.  I perioden 1842-1855 hørte Silkeborg under sogneforstanderskabet i den tilstødende landkommune [[Linå]]. I 1846 den langsomt opvoksende byen status af [[Silkeborg Handelsplads|handelsplads]]. I 1855 blev den selvstændig kommune under [[Skanderborg Amt]]srådskreds. Kommunen blev udskilt fra amtsrådskredsen i år 1900, samtidig med at den 1. januar 1900 blev til [["Silkeborg Købstad"]]. 1. april 1941 blev [[Alderslyst]], [[Lysbro]] og [[Søholt]] udskilt af [[Balle]] og [[Gødvad]] kommuner Efter kommunalreformens ikrafttræden 1.1. i 2007 består kom Silkeborg Kommune nu til at bestå af [[Silkeborg Kommune (1970-2006)|Silkeborg]], [[Gjern Kommune|Gjern]], [[Kjellerup Kommune|Kjellerup]] og [[Them Kommune|Them]] kommuner.
[[Kategori:Steder]]
Administrator
8.982
redigeringer