Ændringer

Silkeborg Arkiv

52 bytes tilføjet, 17. jan 2010, 22:19
[[Billede:arkivetsbygning.jpg|thumb|256px|Arkivet set fra Bindslevs Plads.]]
Silkeborg Arkiv har siden 1918 været Silkeborgs lokale hukommelse. Det år tog bibliotekspioneren [[Peder Nielsen ]] som nyansat leder af [[Silkeborg Bibliotek ]] initiativ til, at man begyndte at indsamle billeder og andet lokalt, historisk materiale. Han mente, at man på biblioteket også skulle kunne besvare lokalhistoriske spørgsmål om Silkeborg-egnens historie gennem tiderne. Det blev starten til landets ældste lokalarkiv, knyttet til et bibliotek, og det var en idé, som siden blev taget op andre steder i landet.
I 1925 tog det hele for alvor fart, da man lavede en udstilling i bibliotekets store sal i anledning af byens 25 års købstadsjubilæum. Interessen for denne udstilling var meget stor, og Peder Nielsen fik lov til at beholde en stor del af de gamle fotografier, som interesserede silkeborgensere havde indleveret.
Peder Nielsen kaldte afdelingen for ”Lokalhistorisk Samling”, og den fortsatte med at vokse støt og roligt gennem årene. Der kom bøger, aviser, fotografier m.m. ind på hylderne, ligesom man opbyggede en omfattende avisudklipssamling. Der var efterhånden tale om et veludbygget arkiv, som også rummede væsentlige originale kilder til byens og egnens historie – eksempelvis med store arkiver fra Th. Langs Skoler, Silkeborg Papirfabrik, Hjejleselskabet, samt byens rige forenings- og forretningsliv repræsenteret i samlingerne. En anden guldgrube var de enorme samlinger af negativer fra lokale fotografer som [[Gunnar Mogensen ]] og Johannes J[[ohannes Jensen]].
Gennem årene flyttede arkivet flere gange inden for bibliotekets rammer. I 1982 flyttede det ind i [[Anton Rosens Rosen]]s historiske bygning på [[Hostrupsgade 41 ]] ([[Forskoleseminariet]]), da [[Silkeborg Kunstmuseum ]] rykkede ud i den helt nye bygning i [[Indelukket]]. Bygningsinspektør Lisberg havde stået i spidsen for en renovering af lokalerne med respekt for husets sjæl, og malermester [[Erland Vendeltorp ]] stod for en meget smuk farvesætning af vægge og paneler. Arkivet fik masser af plads, og kunne som noget nyt indrette en rummelig læsesal med møblerne fra den gamle byrådssal.
I 1991 købte Galerie Moderne huset på Hostrupsgade, hvorefter arkivet i 1992 kunne slå dørene op til de nuværende lokaler - et nyt byggeri, som blev opført i tilknytning til biblioteket, i det nordøstlige hjørne ud til Bindslevs Plads.
Med initiativer som WikiSilkeborg, Historien Hallo, Syn for Sogn, byvandringer og foredrag er arkivet engageret i at formidle byens historie.
Silkeborg Arkiv indgår i Arkivsamrådet for Silkeborg Kommune, som desuden omfatter lokalarkiverne [[Lokalhistorisk arkiv for tidl. Gjern kommune]], [[Blicheregnens Museum og Arkiv ]] samt [[Egnsarkivet for gl. Them kommune]].
Administrator
8.982
redigeringer