Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Håndværkerforening

40 bytes tilføjet, 7. mar 2018, 12:59
Silkeborg Håndværkerforening blev stiftet 13. januar 1863. Foreningens første formålsbeskrivelse lød på; ''”at give den talrige Klasse af Haandværksmestre Lejlighed til at samles og udveksle Meninger og Ideer og derved fatte Beslutninger, sigtende til Standens Vel, samt at virke for Haandværksstandens Rettigheder, Anseelse og Interesser.”''
65 borgere mødte op ved den stiftende generalforsamling og støttede op om og betalte den Rigsdaler et medlemskab kostede det første år.
De næste år var foreningen en aktiv deltager i lokalpolitik. I 1870 opstillede man endda sine egne kandidater til byrådsvalget.
Blandt nogle af foreningens initiativer i perioden kan nævnes: indførelsen af en ligningskommission, oprettelsen af et varelotteri, et fejlslagent industrimagasin, samt en kamp mod uberettiget næringsbrug og for købstadens rettigheder.
== Teknisk Skole ==
En af de første opgaver håndværkerforeningen påtog sig var oprettelsen af en [[Teknisk Skole]] i Silkeborg. Den begyndte sin virksomhed i lånte lokaler på kommuneskolen 23. marts 1863 som en søndagsskole for lære- og håndværksdrenge.
I 1870 flyttede skolen til Håndværksforeningens nye bygning på Torvet. Pladsen var dog for trang og hurtigt valgte man at presse på for at få en ny bygning opført til skolen. Denne kunne indvies 7. november 1877 på [[Skoletorvet]]. Teknisk Skole forblev i mange år et af foreningens hjertebørn. Skringen af dennes drift var helt op til midten af 1900-tallet indført direkte i håndværkerforeningens vedtægter.
== Medlemmmer ==
Medlemskab af Silkeborg Håndværkerforening har fra foreningens start været åbent for alle. I 1885 betød alle - hæderlige mænd der var fyldt 25, havde selvstændig stilling, eller holdt ''”egen Dug og Disk”.''
Man(d) kunne dog også blive optaget som ekstraordinært medlem, hvis man(d) var fyldt 18 og var udlært. I 1897 omfattede alle også kvinder, de kunne dog ikke vælges som bestillingsmænd for foreningen, først i vedtægterne fra 1942 ses dette at være en mulighed. Et medlemskab skulle dog under alle omstændigheder godkendes ved ballotation, hvilket betød at man i praksis skulle godkendes af et enigt ballotationsudvalg.
== Schalburgtage mod bygningen på Torvet ==
Mod slutningen af Anden Verdenskrig ramte schalburgtageaktionerne byen hårdt. 8. december 1944 kl. 03.15 blev [[Joh. Søndergård]]s manufakturhandel på [[Vestergade]] 5 ramt af en kraftig eksplosion, der udover at sætte rådhusets ur i stå ved klokkeslaget 03.17, forøvede skader for 641,28 kr. på håndværkerforeningens bygning.
Denne skade var dog kun en dråbe i havet i forhold til resultatet af aktionen mod håndværkerforeningens bygning 23. februar året efter. Denne eksplosion lagde bygningen i ruiner og gjorde bl.a. teateret, restauranten og håndværkerforeningen hjemløse. De to sidstnævnte flyttede hurtigt ind hos [[Odd Fellow logen]] i nabobygningen. Der skulle dog gå næsten et årti før håndværkerforenignen igen fik et hjemsted og Silkeborg igen fik en rigtig teatersal.
== "Håndværkerforeningen" - et begreb ==
Håndværkerforeningen var rammen om former for festlige lejligheder, samt musik- og teaterarrangementer for hele byen.
"Håndværkerforeningen" var et begreb - en bygning, som godt nok var hjemsted for Silkeborg Håndværkerforening, men som også rummede flere restaurationer gennem tiden ([[Håndværkerforeningen (restaurant)]] og [[La Strada]], og endelig en meget benyttet [[Teaterbygningen|teatersal]].
== Restaurant Astoria ==
Håndværkerforeningens restaurant "[[Astoria]]" blev i 1941 indrettet i nabobygningen, hvor man lejede sig ind i [[Odd Fellow-bygningen]]. Denne restaurant blev efterfulgt i 1959 af [[Løvbjerg Supermarked]]- den første selvbetjeningsbutik/supermarked.
==Arkiv==
321
redigeringer